İstanbul’da deniz ulaşımı neden yok

İstanbul’da deniz ulaşımı neden yok

access_time17 Ekim 2013 08:39
Güngör Uras, milyonlarca insana kabus yaşatan trafiği yazdı, 'deniz ulaşımı niçin yok?' diye sordu
“Herkes tatile gitti, kent boşaldı” denen bayramda bile çekilmez hale gelen İstanbul trafiği ne olacak? Her gün milyonlarca insanın işe, okula gittiği mega kent bu kabustan nasıl kurtulacak? Ne yol yetiyor, ne metro! Peki, çözüm ne? İçinden Boğaz geçen, denizle çevrili kentte deniz ulaşımı nerede? İşte Güngör Uras, İstanbul’u yönetenlere, trafiğe çözüm arayanlara bu soruyu sordu. İşte Uras’ın Milliyet’teki o yazısı…
İstanbul’da 5 bin otobüs yolcu taşıyor
İstanbul trafiğinde her gün 5 bin otobüs, 30 bin servis aracı, 17 bin taksi, 6.500 minibüs dolanıyor. İstanbul’da her gün otobüslere, minibüslere binen-inen sayısı 8 milyon. Taksilere binen inen sayısı 1 milyon. Servis araçlarına binen-inen sayısı ise 2 milyon. İstanbul, Ankara veİzmir başta olmak üzere çok sayıda şehirde günlük ulaşım dert oldu. Çarpık şehirleşme, şehirlerde günlük ulaşım derdini artırıyor.
Çarpık şehirleşme demek, şehirlerimizin “Nazım Plan”larının olmaması demektir. Yeni yapılaşmanın bir ana plana bağlı olmaması, insanların konutları ile işyerleri arasındaki mesafenin giderek büyümesi, insanların işyerlerine ulaşmak, çocukların okula ulaşmak için sabahları kilometrelerce yolda saatler harcaması, akşamları eve dönerken aynı çilenin yaşanması demektir.
Özel arabası olsun olmasın insanların bir günlük yaşamlarının uzun bölümü yollarda geçiyor.
Metro yükü hafifletti
Şimdilerde İstanbul’un 141 km. uzunluğunda metro sistemi var. Metro sistemi belli hatlarda insanlara büyük imkan sağlıyor. Ama, İstanbul gibi dağınık yapılaşmanın sürdüğü şehirlerde metronun toplu ulaşım sorununu çözmesi imkansız. Sadece sorunu hafifletmeye büyük katkısı oluyor, olacak.
Yayınlanan bilgilere göre:
-  İstanbul’da belediyenin 2.600 otobüsü var. Bu otobüslerde günde ortalama 1.5 milyon insanyolculuk yapılıyor. (İnme-binme var.)
-  Özel halk otobüsü sayısı da belediye otobüsleri kadar. 2.600 halk otobüsü var. Halk otobüslerindeki günlük ortalama yolcu sayısı belediye otobüslerininkinin üzerinde. 1 milyon 700 bin inme binme var.
-  6.500 minibüs her gün 1 milyon 900 bine yakın inme-binme ile belediye ve halk otobüslerinerakip durumda.
-  600 dolmuş var. Dolmuşlarda günlük inme binme sayısı 110 bin dolayında.
-  İstanbul’daki taksi sayısı 17 bin 500. Taksiler günde 1 milyon 100 bin inme binme ile müşteritaşıyor.
30 bin servis aracı var
-  İstanbul trafiğine büyük yük getiren servis araçlarının sayısı ise 30 bini aşmış. Bunlar da her gün sabah akşam en yoğun saatlerde 2 milyon inme-binme ile öğrenci, işçi, memur taşıyor.
İstanbul’un nüfusu arttıkça, yapılaşmada yayılma sürdükçe, toplu taşıma daha fazla önem kazanıyor. Toplu taşıma önem kazanınca, belediye otobüs sayısını artırmak mecburiyetinde kalıyor.
Otobüs sayısı ve servis araçları sayısı arttıkça İstanbul’daki yollar daha kötü kilitlenir oluyor. Çok kişi için metrobüs sistemi hızlı ulaşım bakımından imkan sağlıyor ama bu sistemin kapasitesi sınırlı. Açıklamalara göre metrobüs sisteminden yararlananların sayısı 750 bin dolayında.
Geldik en önemli soruya? Acaba İstanbul’da deniz ulaşımından neden yararlanılmaz? Boğaz’ın iki yakasındaki yerleşim bölgeleri arasında ulaşım eskiden vapurlarla yapılırdı.
Şimdilerde iki kıta arası bağlantı motorlarla yapılıyor ama, hem yetersiz, hem de kıyı boyu bağlantı diye bir şey yok. GÜNGÖR URAS-MİLLİYET
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)