İstanbul'un toplu ulaşımı İETT'den sorulacak

İstanbul'un toplu ulaşımı İETT'den sorulacak

access_time11 Ocak 2017 04:44
İBB Meclisi'ne sunulacak yeni projeye göre, 145 yıldır yolcu taşıyan İETT, otobüslerini İBB'ye devredecek, metrobüs, tünel ve tramvay dışında yolcu taşımayacak. İETT; taksi, minibüs, servisler, metrolar ve deniz otobüslerini denetleyen kurum olacak

İstanbul'da 145 yıllık geçmişi olan İETT'nin görev yapısı değişiyor. Konuyla ilgili Fatma Aksu'nun Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT), önümüzdeki günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin onayına sunulacak bir projeyle İstanbul’un toplu ulaşımında “tek otorite” olacak. Yeni düzenlemeye göre, İstanbul’da 145 yıldır yolcu taşıyan İETT, elindeki otobüsleri İBB’ye devredip metrobüs, tünel ve tramvay dışında yolcu taşımayacak. İETT fonksiyon değişikliyle, altındaki işleticileri denetleyen, koordine eden ve planlayan bir kuruma dönüşecek. Yeni düzenleme İBB Meclis gündemine getirilmeden önce İETT Genel Müdürü Arif Emecen Hukuk Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na sunum yaptı.

Adil Emecen İBB Meclisi’nin onayından sonra hayata geçirilmesi planlanan teklifin ayrıntılarını Hürriyet’e anlattı: “İstanbul’da toplu ulaşımda birden fazla otorite var. Toplu ulaşımda tek elden planlama, koordine, denetim planlanıyor. İETT’nin işletmenin bir kısmından çekilerek tecrübesini danışmanlık, koordinasyon, planlama ve denetim fonksiyonlarına odaklanması düşünülüyor. İETT, 145 yıllık tecrübesi ve birikimiyle bu konuda yol haritasının oluşmasına destek ve katkı sağlıyor. Bu sadece otobüslerin değil tüm lastik tekerlekli araçların (taksilerin, minibüslerin, işyeri ve okulların servis araçları, metrolar ve deniz otobüsleri) sisteme dahil edileceği, entegre bir ulaşım planı olacak. Planlama, denetleme ve koordinasyon tek elde toplanacak. İETT hem Türkiye’deki hem dünyadaki diğer toplu ulaşım otoritelerine danışmanlık yapacak.”

ÜÇLÜ KONTROL SİSTEMİ

İstanbul’da yolcu konforunun ve güvenliğinin artacağını öne süren Arif Emecan, “Hem kaynak hem hat optimizasyonunu sağlayacak bir yapı olacak. Metrekareye 4 yolcu düşecek bir sistem planlanıyor. Sahada İETT bünyesinde yetişen denetleyici ve kontrol elemanları vasıtasıyla, ayrıca üçüncü göz olarak tabir edilen, dışarıdan hizmet alınmak suretiyle, profesyonel ekiplerce ayda en az bir sefer her bir araç gözden geçirilecek. Yolcu konforunu öne çıkarılacak. Aracın kliması çalışıyor mu, şoför yolcu güvenliğini tehlikeye atacak şekilde araç kullanıyor mu, cep telefonuyla konuşurken araç kullanmaya devam ediyor mu gibi, hem insanlı hem de ‘karakutu’, yani elektronik ve teknolojik denetimler sürecek. Bu konuyla ilgili dünyada aralarında Londra, Seul, Newyork, Singapur, Honkong, Kopenhaf’ın da aralarında olduğu 30 şehri inceledik” diye konuştu.

‘Özelleştirme anlamına gelir’

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu’nun CHP’li üyesi İsa Öztürk, İETT otobüslerinin Otobüs AŞ’ye devrinin söz konusu olduğunu belirterek yeni planlanan sisteme yönelik eleştirilerini şöyle dile getirdi: “İstanbul gibi bir yerde taşımacılık sadece kâr amaçlı düşünülemez. Özel sektöre devredildiğinde temel amaç kar olacağı için vatandaşa daha pahalı ulaşım olarak yansıyacak. İBB sübvanse etmek zorunda kalacak. İBB ulaşımdan çekilmemeli. Belediye kuruluşu olarak İETT, Sayıştay tarafından denetlenebiliyor. Otobüsler, Otobüs AŞ’ye devredildiğinde bir ticari şirkete geçtiği için denetim dışı kalıyor. Özelleştirme demek bu” dedi.

İETT'den basın açıklaması

Bugün medyada yer alan haberler hakkında, kamu hizmeti gören İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu İETT'nin kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur. İstanbul’da 146 yıllık bir kültürü ifade eden İETT’nin toplu ulaşımda işletmecilikten çekildiği ve özelleştirildiği şeklindeki yorumları ve bunlardan kaynaklanacak yanlış anlamaları düzeltmek, İETT’nin İstanbul halkına, paydaşlarına ve personeline olan sorumluluğudur. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul'da toplu ulaşımın hizmet kalitesinin arttırılmasına dair uzun süredir devam eden bir çalışma içinde olduğu kamuya açık bir bilgidir ve konuyla ilgisi olan herkesin malumudur. 

Bu çalışma kapsamında toplu ulaşımın tek elden planlanması, koordinesi ve denetimi, öngörülmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonuyla ve 146 yıldır İstanbul’da toplu ulaşımda faaliyet gösteren İETT’nin tecrübesi ve birikimiyle bu hedefe yönelik bir yapı oluşturmak için yol haritası çıkarılmaktadır. Yolcu konforu ve güvenliğini arttırmayı, insan kaynağı ve hat optimizasyonunu sağlamayı amaçlayan bu modern sistem, yansıtıldığı gibi sadece otobüslerin işletmesini düzenleyen değil, tüm toplu ulaşım unsurlarının dahil olacağı entegre bir ulaşım planıdır. Dünyadan örneklerin araştırıldığı çalışma, İstanbul’da uluslararası standartlarda bir model oluşturulması yönünde devam etmektedir. 

Metrobüs, tünel ve tramvayda işletmeciliği sürdürmesi öngörülen İETT’nin, planlama, koordinasyon, denetim ve danışmanlık fonksiyonlarına odaklanması, bu şekilde Türkiye ve dünyadaki diğer toplu ulaşım otoritelerine danışmanlık yapması amaçlanmaktadır. İETT’nin ‘tarih olması’ değil, tam aksine güçlendirilerek toplu ulaşımın merkezinde bir üst kurum olarak konumlandırılması söz konusudur. Nitekim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu olan İETT, kendisine verilen her görevi tarihine, sorumluluk bilincine, kuruma ve hizmet verdiği halkına saygısı gereği en iyi şekilde icra etmekle mükelleftir.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)