İzmir de yerli otomobil üretimine talip oldu

İzmir de yerli otomobil üretimine talip oldu

access_time14 Kasım 2017 15:49
İlk olarak Bursa'da İnegöl ve Yenişehir ilçeleri talip olmuştu Türkiye'nin otomobiline... Sakarya, Kayseri, Konya, Aliağa, Kocaeli, Eskişehir, Ankara, Kütahya, Mardin, Diyarbakır derken bugün de İzmir dahil oldu yerli otomobil için yarışanlara...

Yerli otomobili üretecek beş babayiğit Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yerli otomobil Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding'in ortak girişimiyle üretilecek.

Beş babayiğitin açıklanmasından birkaç ay önce ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yerli otomobilin TOBB camiasının içerisinden çıkarılması teklifini yapması üzerine, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu 'Biz hazırız' karşılığını vermişti. Bunun üzerine, Bursa İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), yerli otomobilin üretim yeri için İnegöl'ü adres gösterip, üretim için talip olan ilk il oldu. İnegöl'den sonra Bursa'nın Yenişehir ilçesi de yerli otomobil için harekete geçti.

"YERİMİZ HAZIR"

Yerli otomobil üretiminin talipleri arasında olan bir diğer il ise Sakarya. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yerli otomobilin Sakarya'da üretileceğine inandığını belirterek "Yerimiz hazır, üretim üssü çalışmamız hazır, dosyamız hazır. TOBB Başkanımıza, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza son hazırlıklarımızı tekrar sunacağız ve çalışmalarımıza hep birlikte hız kesmeden devam edeceğiz." dedi.

"HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'nin yerli otomobil üretimiyle ilgili her türlü teknik altyapıya sahip olduğunu belirterek, proje için her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Zeytinoğlu, "Başta yan sanayi olmak üzere Kocaeli'nin otomotiv endüstrisindeki birikiminden, yerli otomobil projesinin gerçekleştirilmesi sürecinde de yararlanılmalı." ifadelerini kullandı.

"ÜRETİM TEK BİR BÖLGEDE TOPLANMAMALI"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise, yerli otomobilin Kayseri gibi bir şehirde üretilmesinin gelişmişlik derecesini artıracağını söyledi.

Büyüksimitci, yerli otomobilin Marmara Bölgesi'nde değil de Kayseri'de üretildiği takdirde daha olumlu sonuçlar alınabileceğini belirterek, üretimleri tek bir bölgede toplamanın sakıncasına değindi. Büyüksimitci, "Marmara da çok büyük bir fay hattının üzerinde. Bunun yanında savaş gibi başka unsurlar var. Bu kadar büyük bir risk alınmamalı. Bu tür stratejik yatırımlar ülke geneline yayılmalı. Gelişmişlik anlamında da risklerin dağılımı anlamında bu çok önemli." dedi.

"EN DOĞRU ADRES KONYA"

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü de, Konya'nın bugün Türkiye'nin 3. büyük organize sanayi bölgesine sahip olduğunu belirterek yerli otomobilde en doğru adresin Konya olduğunu bildirdi.

Yatırımın Konya'ya yapılması halinde girişimciye 2 bölgede 5 farklı yer önerisi sunulacağını, ancak yatırımcının farklı bir alanı istemesi halinde bu konuya da çözüm üretmeye hazır olduklarının altını çizdi. 

BİR ÇAĞRI DA EGE'DEN GELDİ

Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin üretim yeri için çoğu ilden talepler gelmesi üzerine, bir çağrı da Aliağa'dan geldi. 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, yerli otomobilde en uygun yerin Aliağa olduğunu belirterek, otomobil üretiminde binlerce dönüm araziye ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

"BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ LAZIM"

Saka, Yerli otomobilin üretim yeri için Torbalı'yı da adres gösteriyorlar. Orada 50 dönüm, 100 dönüm bir yer var, Opel fabrika yapmış. Siz yeni bir otomobil markası oluşturacaksınız, üretim yapacaksınız. 50-100 dönüm yerden ne olur? Binlerce dönüm arazi lazım bunun için. Aliağa bu iş için en doğru yer." dedi.

Ayrıca, Aliağa'da sac üretimi yapan bir fabrikanın bulunduğunu ve otomobil fabrikası için de sac üretebileceğini vurgulayan Adnan Saka, "İlçemizde HABAŞ'ın sac fabrikası var. İleriye dönük olarak otomobil sacı da üretmeye başlayacak belki. İkincisi, bu işin ana kaymağı ihracattadır. Fabrikadan doğruca limana verip gemiye bindirebileceğimiz, tren yoluyla dünyanın her yerine araç gönderebileceğimiz bir lokasyondayız biz. Bundan 7-8 sene evvel Başbakanlık Yatırım Ajansından yetkililer geldi, bu bölgede araştırmalar yaptı. 'Bize 2 bin-3 bin dönüm yer temin edebilir misiniz?' diye. Bizler de ön çalışmasını yaparak olabilirliğini söyledik. Ne olduğunu bilmiyorum; ama sonra vazgeçildi o yatırımdan. Şimdi de böyle bir arazi çalışması yapılırsa, böyle bir lokasyonda en uygun yer bize göre muhakkak ki Aliağa'dır" diye konuştu.

ANKARA İSE BEYNİNE TALİP

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da konuyla ilgili açıklama yapmıştı.

Başkan Baran, Ankara'nın yerli otomobili üretecek 'babayiğit'e, Ar-Ge çalışmaları yapacak, beyin ve yedek parçayı üretecek tedarikçi olmaya hazır olduğunu belirtip, şunları kaydetmişti:

"Ankara, üniversiteleri, 8 teknoparkı, 11 OSB'si, 29 Ar-Ge merkeziyle yerli otomobilin tüm Ar-Ge faaliyetlerini yürütebilir. OSTİM OSB'deki 5 bini aşkın işletmemiz sadece Ankara'ya değil, tüm ülkeye hatta Ortadoğu'ya rüşdünü ispatlamış durumdadır. Yerli uçağa malzeme üreten göz bebeğimiz OSTİM'imiz yerli otomobilin ihtiyacı olan yedek parçaları elbette üretir." 

"BABAYİĞİTLERİ, ESKİŞEHİR'İN BABAYİĞİTLERİYLE ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUZ"

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Nadir Küpeli, yerli otomobilin üretim yeri için talip olduklarını bildirdi.

Küpeli, yaptığı açıklamada, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding yönetim kurulu başkanlarına birer mektup gönderdiklerini ve onları Eskişehir'e yatırıma davet ettiklerini belirtti.

KÜTAHYA DA TALİP OLDU

Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye araçlar için yedek parça gönderen Kütahya da yerli otomobil üretimine talip oldu. Kütahya'nın AK Parti'li dört milletvekili, "yerli otomobilin şehirlerinde üretilmesine talip" olduklarını söyledi.

"ORTADOĞU'YA YAKINIZ, ORADA DÜNYA KADAR OTOMOBİL İHTİYACI OLACAK"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap da bugün yaptığı açıklamada Mardin'in yerli otomobile talip olduğunu açıkladı.  

Başkan Kasap yerli otomobil üretim izni alan 5 firmaya çağrı yaparak, otomobil fabrikası için binlerce dönüm alanın mevcut olduğunu belirtti.

Kasap, sözlerine şöyle devam etti:

"Ortadoğu'ya yakınız; yarın öbür gün Suriye'de savaş bitecek, orada dünya kadar otomobil ihtiyacı olacak. Irak'a ihracatımız olacak ve diğer Arap ülkelerine ihracatımız olacak ve oraya özellikle benzinli motor ihracatı yapılıyor. Bir de teknolojisi yüksek, elektrikli ve hibrit otomobil üzerinde çalışma yapılması istendiğini de biliyoruz. Bu konuda, bu çalışmalar da yapılırsa Mersin Limanı da bize yakındır.

Gaziantep ile Mersin arasında da tüneller yapılacak, dolayısıyla buradan Mersin'e kadar olan mesafe 6 saatten yaklaşık 4 buçuk saate inecek. İşsizlik oranı şu anda bölgemizde çok yüksek düzeyde. Şayet otomobil fabrikasını burada yaptırabilirsek teknik anlamda da hiç kimsenin endişesi olmasın, fabrika kuruluncaya kadar burada açılacak teknik liselerde yetişecek öğrencilerle bu işin üstesinden geleceğimize düşünüyorum. Kadim şehir Mardin'e bu tesis yakışır. Otomobili Mardin'de yapmaları için firmaların talepleri değerlendirmeye almalarını bekliyoruz."

"CUMHURBAŞKANIMIZ BAZEN SÜRPRİZLER YAPIYOR"

Yerli otomobilin son talibi de Güneydoğu'dan geldi. Diyarbakır talip oldu. Doğu Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç, yerli otomobil hasretinin şimdi atılan adımlarla hayata geçeceğini belirterek, "Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na daha önce sunduğumuz dosyada yerli otomobil fabrikasının Diyarbakır'da kurulmasını talep etmiştik. Biz bu talebimizi yineliyoruz. Cumhurbaşkanımız bazen sürprizler yapıyor. İnşallah yine bir sürpriz yaparak yerli otomobil fabrikasını Diyarbakır'a kurma kararı alır. Cumhurbaşkanımızdan bu desteği bekliyoruz."

Tüm bu gelişmeler devam ederken, Türkiye'nin yerli otomobilinin henüz nerede üretileceği konusu ise netlik kazanmadı.

İZMİR'DE 8 KİŞİLİK KOMİTE KURULDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerli otomobilin üretileceği fabrikanın İzmir'de kurulması için yol haritası belirlemek üzere toplandıklarını belirterek "Toplantı sonucu lobi faaliyetlerini yürütmek üzere 8 kişilik bir komite kurulmasına karar verildi." dedi. 

Yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi için çalışacaklarını dile getiren Kocaoğlu, "Yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi için yol haritasını belirlemek üzere bir toplantı yaptık. Toplantı sonucu lobi faaliyetlerini yürütmek üzere 8 kişilik bir komite kurulmasına karar verildi." diye konuştu.

Komite başkanının Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar olduğunu ifade eden Kocaoğlu, komitenin ilerleyen günlerde İzmir milletvekilleriyle bir araya gelip, destek isteyeceğini söyledi. 

Yorgancılar ise İzmir'in yerli otomobil üretimi için çok avantajlı olduğunu vurgulayarak, "Gerek liman gerek insan kaynağı gerekse geçmişteki büyük otomobil üreticilerinin yatırımları gibi avantajlarımız var. Ayrıca kentteki otomotiv yan sanayi şirketlerinin başarısı İzmir'in avantajları arasında." dedi. 

Yorgancılar, yaptıkları toplantı sonucunda yerli otomobil yatırımı için Aliağa, Bergama ve Kınık bölgelerinin ön plana çıktığını kaydetti.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • alp14 Kasım 2017 18:06en mantıkllısı KIRŞEHİR. Petlas ta orda.yerli lastik.

    (%0) (%0)