Kaçak akaryakıt patladı!

Kaçak akaryakıt patladı!

access_time01 Eylül 2013 09:39
Son zamlarla birlikte Türkiye pahalı akaryakıtta dünya rekoru kırdı
95 oktan benzinin litresi 5 lira 7 kuruşa, motorin 4 lira 52 kuruşa yükselirken kaçak akaryakıtta patlama yaşanıyor.

Emniyet verilerine göre 2011 yılında 10,3 milyon litre kaçak yakıt ele geçirilirken, bu rakam geçen yıl yüzde 59 artarak 16,4 milyon litreye tırmandı. Bu yılın ilk yedi ayında ise 9,1 milyon litre yakıta el konuldu. Günlük 1 milyon litre kaçak akaryakıtın yurda giriş yaptığı, devletin vergi kaybının 6 milyar dolar olduğu vurgulanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın raporuna göre 2011 yılında 10,3 milyon litre kaçak akaryakıt ele geçirilirken, bu rakam 2012 yılında ise yüzde 59 artarak 16,4 milyon litre oldu. 2013’ün ilk 7 ayında toplam 9 milyon 54 bin 968 litre kaçak akaryakıt ele geçirilmesi kaçak akaryakıttaki rakamın büyüklüğünü gösteriyor. Kaçak akaryakıt Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da akaryakıt istasyonlarında satılmaya başladı. Akaryakıt işletmesi sahipleri, fiyatların yüksek olmasından dolayı Türkiye’den özel bir şekilde donatılmış kamyonların sınırın karşı tarafına geçip, mazot alarak tekrar yurda döndüklerini belirtiyor. Sınır kapılarını dönüşte asıl yükü mazot olan kamyonların yoğun bir şekilde kullandığını vurgulayan işletme sahipleri, bundaki en büyük etkenin ise vergilerden dolayı Türkiye’de fiyatların aşırı yüksek olması olduğunu ifade ediyor.

Suriye’de yaşanan iç karışıklık da akaryakıt kaçakçılığının artmasına sebep oldu. Bunun sebebi ise karışıklık sonrası Suriye tarafında sınırın kontrolünün yapılmaması. İç çatışmalar sonrası Suriye’de işsizlik had safhaya ulaşınca insanlar geçimlerini yapabilmek için kaçakçılığa başladı. Ellerindeki en büyük imkan da petrol olduğu için mazot kaçakçılığına yönelerek bidonlarla mazotu Türk tarafına geçirip satmaya başladı. Türkiye’de de daha önce az sayıda insanın yaptığı kaçakçılığı artık sınır köylerindeki insanların neredeyse tamamı tarafından yapılmaya başladı. Sınır köylerine doğru yol aldığınızda mazot kokusu hissedilmeye başlarken, her evin bahçesinde 50 ile 100 civarında ve her biri 60 litre alabilen mavi bidonlar bulunuyor.

‘Doğudaki kaçakçılık devede kulak’
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası PÜİS tarafından Van’da düzenlenen Akaryakıt ve LPG Sektörü İstişare Toplantısı’nda konuşan PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, Doğu ve Güneydoğu’da yapılan kaçakçılığın “devede kulak kaldığını” ileri sürdü. Bu konuda ana dağıtıcıları suçlayan Muhsin Alkan şunları söyledi: “Doğuda hudutlardan akaryakıt giriyor. Ama devede kulak bile değil, devede bir tüy. Üç tarafı deniz olan bir ülkede yaşıyoruz. Dört tarafı da ucuz akaryakıt satan bir ülkeyiz. Bunun yanında yüzde 65’lere varan bir vergi var. İştah kabartan bir vergi ve kaçakçıyı teşvik eden bir vergi sistemi var. Türkiye’de peki bu kaçağı kim yapıyor? Tek kelimeyle bu kaçağı yapan maalesef ama maalesef ana dağıtıcılardır. Hiç kimse adres şaşırtmasın. Hiç kimse kaçak kelimesi duyup bayi kardeşlerimize eziyet etmeye kalkmasın. Son derece yanlış şeyler oluyor Türkiye’de. Bunların olmaması için de geçmişte herkesin gıpta ile baktığı bu sektör maalesef karalanıyor. Biz bu sektörün karalanmasını istemiyoruz. Bu sektör maalesef Türkiye’de kaçakçı konumuna düşmüş, hırsız konumuna düşmüş. Yakıştıramıyorum.” Kaçak akaryakıtın vergi bakımından devlete zararının yaklaşık 6 milyar dolar olduğunu ifade eden PÜİS Genel Başkanı Alkan, bunun önüne ancak vergi düşürülerek geçilebileceğini ifade etti. Türkiye’de akaryakıt üzerindeki verginin çok fazla olduğunu söyleyen Alkan, “Bu vergilerden mütevellit kaçak da çok artıyor.” diye konuştu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)