Kaçak lüks oto davasında yargı kararı

Kaçak lüks oto davasında yargı kararı

access_time20 Şubat 2015 04:36
Şarkıcı Sibel Can, Seren Serengil gibi ünlülerin adının da karıştığı kaçak lüks otomobillerle ilgili yargı “otomobil sahibine zararı ödeyin” dedi
Kaçakçılık yapılarak ithal edildikleri gerekçesi ile dava konusu olan 30 bin lüks araç için yüksek yargıdan kritik bir karar çıktı. Hürriyet'teki habere göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na karşı İzmir’de açılan davada mahkeme, bakanlığı haksız buldu;“otomobiline el konulan kişiye zararı faizi ile ödensin” dedi. Bu karar Danıştay tarafında da onandı. Böylece, aralarında Sibel Can, Seren Serengil, Cavit Çağlar'ın da aralarında bulunduğu bir dizi ünlü isme de ait otomobiller nedeni ile kamunun önüne 3 milyar lirayı bulan bir faturanın çıkacağına vurgu yapılıyor.

İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davayı açan isim İzmirli iş kadını Sema Çuhadaroğlu. Dava, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne karşı açıldı. Davanın açılış gerekçesini, Çuhadaroğlu’nun el konulan otomobili nedeni ile uğradığı zararın ödenmesi oluşturdu.

‘SIFIR’ DİYE SATILDI AMA

Dava dosyasından edinilen bilgilere göre süreç şöyle gelişti: İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, kaçak lüks otomobillere ilişkin yürüttüğü soruşturmada ithalatı yapılan bir dizi otomobili mercek altına aldı. T.C.T. Otomotiv Gıda Sanayi tarafından ithalatı yapılan ve davaya konu olan Mercedes Benz marka bir otomobil de incelemeye alınan araçlar arasında yer aldı. Şirket söz konusu otomobili 2005 model olarak ithal ettiğini beyan etti. Savcılık, otomobile ilişkin bilgileri Mercedes Benz Türk AŞ’ye sordu. Mercedes’den gelen yanıtta söz konusu otomobilin 2004 model olduğu, hatta ekim 2004’te 24 bin 334 kilometrede teknik servise alındığı bildirildi.

EL KOYMA KARARI

Savcılık, söz konusu otomobile el konulmasını istedi. İzmir Sulh Ceza Mahkemesi 2 Kasım 2011’de, talebi yerinde görerek otomobilin mülkiyetinin kamuya geçmesine karar verdi. Ancak otomobil bulunamadığı için fiziki el koyma işlemi gerçekleştirilemedi. Sema Çuhadaroğlu ise, el koyma kararı bulunan otomobili 6 Ocak 2012’de satın aldı. Bu otomobili 16 aya yakın kullanan Çuhadaroğlu’nun otomobili Nisan 2013’de yakalanarak el konuldu.

‘KAYITLARA GÜVENDİM ALDIM’

Çuhadaroğlu el koyma işleminden 2 ay kadar sonra dava açtı; otomobil için ödediği 64 bin TL’nin verilmesini istedi. Çuhadaroğlu, söz konusu otomobilin 7-8 kez el değiştirdiğini belirterek, aracın trafik tescil kayıtlarına güvenerek satın aldığını söyledi. Çuhadaroğlu, otomobilin hem ithalatı hem el değiştirmesi sürecinde idarenin ağır hizmet kusurunun bulunduğunu savundu. Bakanlık ise savunmasında özetle ‘İthalatı yapılan her eşyayı tek tek kontrol edemeyiz. El konulma işlemi mahkeme kararı ile yapıldı İdarenin hizmet kusuru yok. Dava reddedilsin’ denildi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)