Kadınlar direksiyonu zirveye kırdı

Kadınlar direksiyonu zirveye kırdı

access_time25 Temmuz 2016 15:40
Otomotiv devlerinde, özellikle 2008 yılından sonra başlayan dönüşümle kadın üst düzey yöneticilerin ağırlığı giderek artıyor

Otomotiv devlerinin zirvesinde, kadınların egemenliği artıyor. GM ve Ford Avrupa, böylece yeniden karlılıkla tanışırken, şirketler, geniş kitlelere ulaşmada farklı vizyonlarından yararlanıyor. İşte konuyla ilgili Levent Köprülü'nün Milliyet'te yer alan yazısı:

Son olarak Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin Direktörler Kurulu Başkanı olarak görev yapan Britta Seeger, neredeyse bu görevde bir yılını doldurmadan tüm dünyada Mercedes-Benz otomobil bölümünün Pazarlama ve Satış Grubu Başkanlığı’na getirildi. Alman otomotiv devleri, kadın yöneticilerle yoluna devam etmek için yarışırken, General Motors ve Ford Avrupa bu sayede ilk kez “karlılık” ile yeniden buluştu.

2015 yılının ağustos ayında Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı olarak atanan Britta Seeger, henüz görevinde bir yılı bile doldurmadan, bu kez Geçtiğimiz günlerde Mercedes-Benz Otomobil Bölümü’nün tüm dünyadan sorumlu Pazarlama ve Satış Grubu Başkanlığı’na atandı. Bu atama, son dönemde Alman otomotiv üreticilerinin üst düzey koltukları kadın yöneticilere bırakma akımının bir parçası oldu.



‘Lüks’ün yeni açılımı

Birkaç yıldır birbiri ardına kadın yöneticileri en önemli görevlere atayan Alman üreticilerinin, bu sayede büyük başarı elde etmesi, Seeger’in de kariyer basamağını hızla tırmanmasının önünü açtı. Nitekim Alman üretici Opel’in Pazarlama Bölümü Başkanı olan Tina Mueller, markanın özellikle Almanya’daki imajını tamamen değiştirerek, yeniden yükseltmiş ve bu sayede ödüle de layık görülmüştü. Benzer bir durum, BMW’de Milagros Caina-Andree için de söz konusu olurken, Ford Avrupa da, şirketin Avrupa Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Operasyon Direktörü Barb Samardzich döneminde bu kıtada uzun zamandan bu yana ilk kez kar etmeyi başarmıştı.

Daimler CEO’su Dieter Zetsche’nin, bu atamayı bilhassa yaptığı ve böylece, diğer Alman rakiplerine yönelen lüks araç tüketicisi kadınları da Mercedes markasına kazandırmak için Seeger’in uzmanlığına başvurmak isteği belirtiliyor. Daimler çatısı altındaki “Smart” markasının başında da bir başka kadın yönetici, Annette Winkler bulunuyor.

Başarıya yürüyorlar

Tüm dünyada en büyük yankıyı, kuşkusuz General Motors gibi dünyanın en büyük üreticilerinden birinin başına Marry Barra’nın getirilmesi uyandırmıştı. Küresel kriz döneminde iflas bayrağını açmış olan GM’in başına gelen Barra, şirketi tamamen yeniden yapılandırmış ve büyük krizlerle başarılı bir şekilde başetmişti. Nitekim GM, geçtiğimiz günlerde, 2009’dan bu yana en iyi ikinci çeyrek sonuçlarına imza attığını açıklarken satılmaktan son anda kurtulan Opel de, 2011’den bu yana ilk kez kar ettiğini bildirdi.

Fransız Citroen’in başında bulunan Linda Jackson ise, markanın yönünü ve imajını tamamen değiştirerek, satışlarının artmasında başrolü oynadı. Nitekim Citroen tarihinin ilk kadın üst düzey yöneticisi olan Jackson, başarısıyla “İngiltere’nin En Saygın Kadın Yöneticisi” ödülüne layık görüldü.

Bununla birlikte Alman devi Continental çatısı altındaki “Akıllı Taşımacılık Sistemleri” şirketinin CEO’su Seval Öz’ün yanı sıra İnci Holding Başkanı Perihan İnci de, otomotive yön veren üst düzey kadın yöneticilerden... (Levent Köprülü / Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)