Kamyoncular 4'üncü köprüyü buldu

Kamyoncular 4'üncü köprüyü buldu

access_time25 Mart 2017 07:03
Otoyol ve köprülerde uygulanan fahiş fiyatlar nedeniyle para kazanamayan kamyoncu esnafı yeni çareler bulmaya başladı

Ağır vasıtalar için zorunlu kılınan ve aşırı yüksek fiyatlarla geçiş yapmak zorunda kılınan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne alternatifini kamyoncular buldu. Harem-Sirkeci feribotunu kullanarak geçiş yapan kamyoncuların hikayesini Hürriyet Gazetesi yazarı Sefer Levent kaleme aldı. İşte o yazı:

Vatandaşın Ekonomisi köşesinde zaman zaman ulaşımı konu etmeye çalışıyorum. Malum artan akaryakıt fiyatlarıyla birlikte herkesin bütçesinde önemli bir yer ediyor. İster arabanız olsun, ister toplu taşımayı kullanın devir hesap devri. İstanbul Boğazı’na inşa edilen 3. Köprü’nün açılmasıyla birlikte metropolde yaşayan ve gelip geçenlerin hayatında da pek çok değişiklik oldu. Kabul etmek lazım Yavuz Sultan Selim devreye girdiği andan itibaren iki eski köprünün trafiğinde gözle görülür bir rahatlama oldu. Avrasya Tüneli’nin de hizmet vermeye başlamasıyla alternatiflerin çoğalması bir yakadan diğerine geçecekler için büyük kolaylık oldu.

YOL UZUN MALİYET ÇOK

Özellikle otomobil trafiğinde gözlemlenen rahatlık ağır vasıta araçları yani kamyonlar içinse ortaya farklı bir tablo çıkardı. Kamyon trafiğinin olduğu gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne verilmesi, köprüyle bağlantılı Kınalı-Odayeri otoyolunun henüz açılmaması, kamyoncuların özellikle TEM otoyoluna giriş çıkışları için hayli uzun bir yol yapmasına sebep oldu. Bu uzun güzergah yakıt maliyetlerini de arttırdı. Üstelik bununla da kalmadı köprü geçiş ücretlerinin de geçmişe oranla hayli yükseltilmesi bir anda kamyoncuların kabusu haline geldi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü devreye girmeden önce 4-5 akslı kamyonlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 44.50 TL’ye geçiyordu. Yeni köprü devreye girince bu araçların geçiş ücreti bir anda 137.85 TL’ye fırladı. 6 ve daha fazla aksa sahip araçların geçiş ücretleri ise 59.25 TL’den 172.55 TL’ye tırmandı. Üstelik köprüye ulaşmak için kullanılması gereken bağlantı yollarına da yaklaşık 10 TL daha vermek zorunda kaldılar. Nereden baksanız bir anda 3’e katlanan maliyetler kamyoncuları yeni arayışlara itti.

ÖNCE FATİH SULTAN MEHMET

Önce yasak olmasına rağmen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü zorlamaya başladılar. Öyle bir tablo vardı ki geçiş cezasına rağmen maliyetleri yeni köprüden geçişten daha azdı. Bu durumu fark eden bakanlık geçiş cezalarını artırınca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü kamyoncular için geçilemez hale geldi. Yavuz Sultan Selim’den gidiş-geliş maliyetleri 300 TL’yi bulan kamyoncular veya şirketleri yeni arayışlara yöneldi. Eski iki köprüyü kullanmaları da Avrasya Tüneli’nden geçmeleri de yasaktı. İşte tam bu anda imdada eski bir dost, Harem-Sirkeci hattı yetişti. Üstelik çok da cazip bir fiyatla...

Sirkeci’den başlayıp zaman zaman Kumkapı’ya kadar uzanan kuyruklarda bekleyen kamyoncuları finalde mutlu bir tablo bekliyordu. Çünkü Sirkeci’den Harem’e arabalı vapur ile geçmenin bedeli sadece 17 TL’ydi.

Nakliye işinde uğraşanlar için kuruşun çok önemli olduğu bilinir. Bırakın kuruş hesabını kamyoncuların bir kıtadan diğerine geçmesini sağlayan eski dost arabalı vapur 10’da bir fiyata hizmet veriyordu.

6 VAPURDAN FAZLA İMKANSIZ!

Hafta içi Sirkeci-Harem hattının son durumunu görmek için iskeleye gittim. Gelen bazı sınırlamalar sonucu eskisi kadar kuyruk olmadığını gördüm. Çünkü kamyoncuların buraya ulaşması için bir çok engeli aşması gerekiyor ve ara bağlantı yollarının büyük bir bölümüne girmeleri yasak. Ama yine de kuyruk olduğuna şaşırmamak gerekiyor çünkü kamyoncular buraya ulaşmak ve 17 TL’ye karşıya geçebilmeyi kafaya koymuş durumdaydı. Kendileriyle konuştum. Yeni köprüye ulaşmanın hem yolun uzunluğu hem de geçiş ücreti bakımından çok maliyetli olduğuna dikkat çektiler. Vapur hem işlerini kolaylaştırmış hem de maliyetlerini düşürmüştü. Kamyoncular vapur seferlerinin sayısının artmasını istiyor. Ancak öğrendiğime göre bu şimdilik imkansız durumda. İşletmeci İDO hatta 6 vapur çalıştırıyor. Bunun üzerinde bir sayı boğaz trafiği açısından sakıncalı olduğu için hatta daha fazla vapur koyamıyorlar.

HEM DÜZENLEME HEM ZAM GELİYOR!

BU noktada birkaç taze bilgiyi de paylaşmamda fayda var. Konuya yakın yetkililerden aldığım bilgiye göre kamyonların buraya ulaşması için belediye yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyormuş. Sanırım hem güzergahlar hem de vapur saatleri konusunda bazı kısıtlamalar gelecek. Aslında belki de bu düzenleme kamyoncuların işini kolaylaştırır. Ama bir de üzücü haberim var. 17 TL’lik geçiş ücreti de yine belediye ve işletmeci firma tarafından bugünlerde gözden geçiriliyor. Anlayacağınız önümüzdeki günlerde zam kapıda!

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)