Karlı ve kaygan yollarda nelere dikkat edilmeli

Karlı ve kaygan yollarda nelere dikkat edilmeli

access_time13 Şubat 2018 16:30
Karlı ve kaygan yollarda yapılacak sürüşlerde doğru lastik kullanımı ve lastik seçimi, sürücülerin ve araç içerisindeki yolcuların can güvenliğini sağlıyor

Kışın etkisini göstermesiyle birlikte bilinçsiz araç kullanımı, trafik sorunlarını ve kazaları da be-raberinde getiriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı’nın yayınladığı Trafik İstatistik Bülteni’ne göre; 2017 yılında, toplam 410.367 kaza meydana gelirken, bu kazaların 75.209’u, araç hızını ayarlarken; yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uyulmamasından kaynaklanıyor. Sürücüler, karlı ve kaygan yollarda aşırı hız yaparak ya da araçları için gerekli önlemleri almayarak hem kendilerinin hem de araç içerisindeki yolcuların can güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu doğrultuda bir çalışma hazırlayan online sigorta satış platformu Koalay.com, sigorta ve kaza istatistiklerine dayanarak kışın, karlı ve kaygan yollarda araç kullanacak sürücülerin alması gereken önlemleri derledi. Sürücülerin dikkat etmesi gereken noktalar ise şöyle sıralanıyor:

Lastik Seçimi Hayat Kurtarıyor

Karlı ve kaygan yollarda güvenli bir yolculuk, sürücülerin araçlarına uygun kış lastikleri kullanmasından geçiyor. Kış lastikleri fren mesafesinin kısalmasını sağlarken, aracın kaymasını ve savrulmasını önlüyor. Böylelikle seyir halindeki bir aracın kayarak yoldan savrulmasının önüne geçilmiş oluyor. Sürücülerin, lastiklerini her gün kontrol etmesi gerekiyor ve havası inmiş lastiklerin kayganlığı arttığı için şişirilmesi önemli. Diş derinliği 3 mm altına inen lastiklerin mutlaka değiştirilmesi ve yerine yeni lastiklerin takılması gerekiyor.

Güvenli Bir Yolculuk Öncesi Motor Bakımı Şart

Motor bakımı, kış aylarında önemini artırıyor. İyi çalışmayan bir motor kışın hiç çalışmayabilir. Bu nedenle motor bakımının düzenli olarak yaptırılmasında fayda var. Motor yağını ve yağ filtresini de özellikle kış döneminde kontrol ederek değiştirmek gerekiyor.

Akü ve Yakıt Kontrolünü Unutmamak Gerekir

Yakıt ve akü durumu, yola çıkmadan önce kontrol edilmeli. Yakıt sisteminde kalan nemin donmasını engellemek amacıyla, araç deposuna bir şişe buz önleyici katık eklenebilir. Yakıt deposunun yarıdan fazlasının dolu olması borulardaki donmayı önlüyor.

Yumuşak Sürüş Kazaların Önüne Geçiyor

Kaygan ve karlı yollarda güvenli otomobil kullanmak için sürücülerin yumuşak sürüş kurallarına uyması gerekiyor. Kısacası; gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak dav-ranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)