Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi

Karsan devleri geçti ‘son 6’ arasına girdi

access_time26 Eylül 2016 14:16
Daha önce ABD’de New York taksi ve Miami belediyesi otobüs ihalelerine katılan Karsan, şimdi de şansını Amerikan Posta Servisi’nde deniyor.

Geçtiğimiz yıllarda New York Belediye Başkanlığı’nın açtığı “Geleceğin Taksisi” ihalesine katılan ve finalde elenen Karsan, ardından şansını, Miami için açılan otobüs ihalesinde denemişti. Halen ABD’de şirketi de bulunan Karsan, şimdi de Amerikan Posta Servisi’nin (USPS) “Yeni Nesil Dagıtım Aracı” için açtığı ihalede, devleri geride bırakarak prototip üretmesi için görevlendirilen 6 üreticiden biri oldu.

Amerikan Posta Servisi’nin filosunu yenileme amacıyla açtığı dev ihale için, aralarında daha önce New York taksi ihalesinde yarıştığı Nissan, Fiat Chrysler, Ford Motor Company gibi devlerle birlikte davet edilen ve ön yeterlilik alan Karsan, uzun bir inceleme süresinin ardından proje için “prototip geliştirme” siparişi alan son 6 firmadan biri oldu. Bu yıl kuruluşunun 50. yılını kutlayan Karsan, yaklaşık bir yıllık süre içinde yeni prototiplerini bir Alman firmasıyla birlikte üreterek, USPS’in deneme ve değerlendirmesine sunacak.

50 adet prototip

USPS, 50 adet prototip üretilmesi amacıyla ayırdığı toplam 37.4 milyon dolarlık bir bütçeyi, Karsan’ın da aralarında bulunduğu şirketlere pay edecek. Bu 6 şirketten alınan prototipler, yaklaşık 6 ay boyunca, ABD Posta Servisi’nce farklı iklimler, coğrafi yapılar, yerleşim merkezleri ve teslimat ortamlarında test edilecek.

Şirket, geliştirilecek prototiplerin hibrit ve en son teknolojiyle donatılmış olmasını istiyor. USPS ayrıca şartnameye son aşamada özel donanımlı ve sağdan direksiyonlu versiyonlar da ekledi. Bunun da, USPS’in henüz nerede ve nasıl araçlar kullanmak istediğine tam olarak karar vermemiş olmasından kaynaklandığı, her türlü versiyonu test etmeyi hedeflediği belirtiliyor.

6.3 milyar dolar

Prototip ihalesini kazanan Karsan dışındaki üreticiler, daha önce Hummer’ı üreten AM General, Hintli Mahindra, Amerikan ordusuna askeri amaçlı araçlar üreten tanınmış firma Oshkosh, Amerikan Posta İdaresi’nin halen kullandığı araçları üreten Utilimaster ve özel üstyapılı araçlar konusunda uzman VT Hackney bulunuyor.

Utilimaster, ihale için üretim tesislerinde şimdiden yatırımlar yaptığını, araçlarına güvendiklerini de bildirdi. Utilimaster, bu yıl 40, 2019 yılına kadar da 107 kişiyi işe alacağını açıkladı. AM General ise, gelişen posta servis

Toplamda 6.3 milyar doları bulması beklenen Amerikan Posta İdaresi’nin ihalesinde kararın, gelecek yılın başında verilmesi öngörülüyor. İlk teslimatların ise 2018 yılının Ocak ayında başlaması isteniyor. İhaleyle şirketin eskimiş 180 bin araçlık filosunun tamamen yenilenmesi hedefleniyor.

İKİ FARKLI SEÇENEK...

USPS’in eskiliği ve yüksek bakım masrafları nedeniyle değiştireceği dağıtım filosuna Karsan’ın, ne tip bir araç önerdiği şimdilik sır. Karsan’ın elinde, New York ve Londra taksi ihaleleri için hazırladığı, elektrikli ve hibrit versiyonları da olan “V1” adlı konsepti bulunuyor. Ayrıca elektriklisi de olan Jest, yani “CS” de bir seçenek...

ABD’deki üretim yeri hazır mı?

Daha önce Miami otobüs ihalesini kazanması halinde, burada üretim için tesis kuracağını açıklayan Karsan’ın, USPS ihalesinde ipi göğüslediği taktirde üretim için bir ABD’li şirketle işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Halen Amerika’da “Karsan USA” adıyla şirketi bulunan ve özellikle Türkiye’de ürettiği “Jest” modelini “CS” adıyla bu ülkedeki fuarlarda tanıtan Karsan’ın, ABD Posta İdaresi’nin ihalesini kazandığında araçların Amerika’da üretimini yapmak üzere Tim Sullivan’ın başında bulunduğu REV Group’la işbirliğine gidebileceği bildiriliyor. CEO Sullivan, Karsan ile işbirlikleri doğrultusunda, Milwaukee’nin kuzey bölümünde, 500 bin metrekarelik alanda yeni bir fabrika kuracaklarını ve 2 bin kişi civarında istihdam sağlayacaklarını söyledi. (Levent Köprülü/Milliyet)

 

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni dönem!

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni dönem!

access_time25 Nisan 2024 10:55

Trafik kazalarının artması nedeniyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede uyku apnesi ile ilgili karar çok dikkat çekti. Bu yeni...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)