Kendisi küçük pazarı büyük

Kendisi küçük pazarı büyük

access_time23 Haziran 2017 11:28
Hyundai’nin yeni tanıtılan B-segment SUV modeli Kona’nın, ülkemizde üretilip üretilmeyeceği tartışması devam ediyor.

SUV (spor amaçlı taşıt) olarak tanımlanan otomobiller her geçen gün sayılarını artırmaya devam ediyor.

Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, bundan 10 sene öncesine kadar, yollarda hatchback, sedan, stationwagon ve arazi taşıtı sınıfındaki araçlar görülürken, prestijli birer arazi aracı gibi görünmelerinin yanı sıra, hatchback otomobil ekonomisi ve sürüş özellikleri sunan SUV ya da crossover tipi araçlar tüketici alışkanlıklarını değiştirdi.

Bu sınıftaki otomobillerin fiyatları, aynı platformu paylaştıkları sedan veya hatchback otomobillere göre yaklaşık yüzde 10-15 daha yüksek iken, üretim maliyetleri ise ortak platformda üretilmesinin avantajı ile aynı derecede yüksek değil. Bu yüzden de otomobil üreticileri, altın değeri taşıyan yerden yüksek bu modellere, kaslı bir görünüm katarak tüketicilerin gönüllerini fethediyor ve hatırı sayılır birer kazanç sağlıyor.

MAYISTA 11 BİN SATTI

Öyle ki, crossover ya da SUV diye tarif edilen bu kasa tipindeki otomobiller, günümüzde en küçükten en büyük ölçülere kadar üretilerek markaların kasasını dolduruyor. Bu tip araçların bugün için en küçükleri olan B-SUV’lar, pratik özellikleri ve görece uygun fiyatları sayesinde her geçen gün satışlarını artırmalarıyla dikkat çekiyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, OcakMayıs döneminde toplam otomobil satışları yaklaşık 240 bin adet olarak gerçekleşirken, B-SUV satışları aynı dönemde 12 bin 375 adet oldu ve toplam satış içinde yüzde 5.2’lik bir pay elde etti. Mayıs ayında ise Türkiye’de yaklaşık 66 bin otomobil satılırken, B-SUV satışları 3 bin 500 adet olarak gerçekleşti.

Bu oranlar düşük görünüyor olabilir, fakat asıl gerçek bu tip araçların kardeşleri olarak kabul edilen B-segment hatchback satışlarına bakınca ortaya çıkıyor. Ocak-mayıs döneminde, ülkemizde 44 bin adet küçük sınıf hatchback otomobil satılırken, mayıs ayında da da bu tip araçlardan 11 bin satıldı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)