'Kimse zam yapıp müşteriyi ürkütmek istemiyor'

'Kimse zam yapıp müşteriyi ürkütmek istemiyor'

access_time31 Ağustos 2015 09:18
Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, “Bazı markalarda yüksek stok miktarı var
Koreli Kia, Çelik Motor Kiralama, Garenta ve ikinciyeni.com markalarını bünyesinde bulunduran Çelik Motor’un Genel Müdürü Bora Koçak, erken seçim, piyasalardaki dalgalanma ve kurlardaki yükselişe rağmen otomotiv satışlarının bu yıl rekor kırmasını beklediklerini belirterek,  binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 925 bin adet olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Şirketlerin döviz kurlarındaki bu keskin yükselişten önce temmuz ayında araç siparişlerini verdiklerini söyleyen Koçak, “350 bin adet civarında araç için yurt dışına sipariş verildi. Bu araçlar bir şekilde satılacak. Kimse 2016 yılına 2015 model araçla girmek istemez. Bazı markalarda yüksek stok miktarları var” diye konuştu.

YÜZDE 70’İ PEŞİN

Eldeki stokların eritilmesi için son çeyrekte ya kampanyaların yapılacağını ya da Euro’da görülen artışın otomobillere yansıtılmayacağını kaydeden Koçak şunları söyledi: “Şu an otomobil satın alanlar genelde elindeki dövizini bozdurup alıyor. Kredi kullansa bile yüzde 70’ini peşin ödüyor. Cebinde parası olan ‘Bari zam gelmeden otomobil satın alayım’ diyor. Pazardaki zorluklara rağmen 2015’te tüm zamanların en yüksek satışına ulaşılacağını düşünüyorum. Otomotiv sektörü için esas 2016 yılı zorlu geçecek. Çünkü birçok belirsizlik var. Ama buna rağmen 900 bin adetler seviyesinde bir satış olabilir.

KÂRDAN YİYORLAR

Bora Koçak, Euro’nun 2.40 TL’ye çıkması nedeniyle araçlara eylülden itibaren yüzde 4-5 zam geleceğini de belirterek, “Yılbaşından bu yana Euro yüzde 30’a yakın değer kazandı ancak markalar kurdaki artışı otomobillere yansıtamadı. Zam oranları markalara göre değişiyor ama şirketler kârından yiyor, zam yapamıyor. Rekabet çok yoğun kimse zam yapıp müşteriyi ürkütmek istemiyor” diye konuştu.

20 bin adetle 11 yıllık rekor

Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, bu yıl yaklaşık 20 bin adet araç satarak rekor kıracaklarını söyledi. Bugüne kadar en yüksek satışa 2004’te 18 bin adetle ulaştıklarını belirten Koçak, “11 yıl aradan sonra yeni rekor geliyor. Yenilenen cee’d’in de rüzgarıyla hedefimize ulaşırız. Satışlarımızda Sportage yine lokomotif ürünümüz olacak. 9 bin adet Sportage satarız, ticari aracımız K2500’den 4 bin 500 adet satılır. Cee’d, Soul ve Rio  ile 20 bin adedi buluruz” dedi. 2016 yılında da 20 bin adetler düzeyinde araç satışına ulaşacaklarını sözlerine ekleyen Koçak şöyle devam etti: 

2017’DE 30 BİN

“2016 yılı son çeyreğinde gelmesini beklediğimiz 1.6 dizel otomatik yeni Sportage ile 2017 yılında satışlarımızı 30 bin adede çıkartmayı hedefliyoruz. 8 bayimiz bulunan İstanbul’da satışlarımızın yarısını gerçekleştiriyoruz. Bu sayıyı artırmayı düşünürken de mevcut bayileri yavaş yavaş Kia’nın Red Cube konseptine geçiriyoruz. İlk Red Cube konsepti şu anda inşaat halinde, İstanbul Alemdağ’da Gül-Al Otomotiv’de yapılıyor. “

Yüzde 35 daha tasarruflu oldu

KIA’nın orta sınıftaki popüler modeli cee’d makyajlanırken, 1.6 litre CRDI dizel motoru hem 128 beygirden 136 beygire çıkarıldı hem de yeni 7 ileri DCT şanzıman ile yüzde 35’e varan yakıt ekonomisi sağlandı. 300 Nm tork üreten bu motor ve şanzımanın dışında konfor, yol tutuş ve güvenlik özelliklerinde de iyileştirmelerin yanı sıra ‘Akıllı Park Yardım Sistemi’ de bulunan cee’d 67 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla ve Kia’ya özel 5 yıl ve 150 bin km. garantisiyle satışa sunuldu. Otomobilin ön tarafında, kaplan-burnu ızgara geleneğinin yanı sıra şık ön farlar ve entegre sis farları kullanıldı. Yapılan değişiklikler arasında, daha sivri ve geniş bir tampon, krom sis far çerçeveleri ve oval şekilli yeni bir ızgara bulunuyor. Tekrar şekillendirilen arka tamponlar ve spor görünümlü reflektörler aracın görünümüne güç kazandırdı.

Küçük ama güçlü motorlar

KIA’nın yavaş yavaş yakıt tüketimi ile ilgili yeni güç eğitiminde gelişmeler yaptığını belirten Bora Koçak, “Küçük ama güçlü motorlar yeni jenerasyon otomobillerle geliyor. 1.1 litre,  1.2 litre DCT geldi.  Rio modelinde özellikle benzinli de yakıt tüketimi yüksekti. Yeni jenerasyonda onlar da düşecek. Türkiye’ye bazı motorların gelmemesinin sebebi emisyonu düşük motorlar çok pahalı. Avrupa için anlamlı oluyor bizim için olmuyor. 1.6 benzinli motor kategorisinde bizim yeni neslimiz 180 beygir. Yeni Sportage 4x4 versiyonunda bu motor olacak. Ayrıca Optima’nın da büyük ihtimalde 1.6. benzinli 180 beygir DCT’si gelecek. Optima özellikle tasarım olarak çok iyi. D segmentinin üzerinde bir büyüklüğe sahip” dedi.

TÜRKİYE’YE ÖZEL YENİ SPORTAGE

KIA’nın nem Avrupa’da hem Türkiye’de en çok satan modeli olan Sportage yenileniyor. İlk kez Frankfurt otomobil fuarı’nda sergilenecek crossover, Ocak 2016’da ülkemizde satışa sunulacak. Yeni Sportage’da en önemli yenilik otomatik şanzımanla donatılmış 1.6 litre dizel motor olacak.  Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, 1.6 litre dizel otomatik Sportage’ın Türkiye’nin isteği doğrultusunda üretileceğini belirterek, “Uzun süredir 1.7 litre dizel motor yerine yeni üretilen 7 ileri DCT şanzımanlı 1.6 litre motorun Sportage’a da konulması için bastırıyoruz. Slovakya fabrikası yılda 150 bin Sportage üretiyor. Yüzde 5-6’sını biz alıyoruz. Sportage’ın önemli müşterisi olduğumuz için Türkiye’nin isteklerine önem veriyorlar. Sorento’da da bize özel 2.0 litre dizel üretilmişti. Yeni Sportage pazara çıktıktan 6-8 ay sonra dizel otomatik versiyonu gelecek. Sportage’dan yılda 9 bin adet satıyoruz. Yeni motorla bu rakamı ikiye katlarız, 18 bin adet satarız” dedi. (Emre Özpeynirci/Hürriyet)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla'dan 2000 dolarlık indirim

Tesla'dan 2000 dolarlık indirim

access_time20 Nisan 2024 14:35

Tesla, Model Y, X ve S'in ABD fiyatlarını 2 bin dolar indirdi.

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)