Konvansiyonel içten yanmalı motor devrinin sonu mu yaklaşıyor?

Konvansiyonel içten yanmalı motor devrinin sonu mu yaklaşıyor?

access_time20 Eylül 2019 14:47
Elektrikli araç alternatiflerinin her geçen gün arttığı sektörde dünyanın en büyük markaları yeni modellerini tanıtırken içten yanmalı motorlara ayrılan geliştirme süreçleri ve bütçeleri de kısılmaya başlandı.

Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden olan Alman Daimler grubundan yapılan açıklamada artık yeni konvansiyonel motor geliştirilmeyeceği ve bunun yerine tüm araştırma-geliştirme bütçesinin elektrik motorlarına aktarılacağı belirtildi.

Daimler'in Geliştirme Departmanı Direktörü Markus Schaefer "Yeni nesil içten yanmalı motor üretimi artık yerini elektrikli motorlara bırakıyor, dolayısıyla bizim de yatırımlarımız bu alanda olacak" diyerek yeni döneme ilişkin önemli bir sinyal vermiş oldu. Varolan benzinli modellerde bir takım iyileştirmelerin devam edebileceğini de ekleyen Schaefer, bu motorların son yıllarda kapasitelerini doldurduğunu ve potansiyel limitlerine ulaştığını belirterek yapılacak güncellemelerin son girişimler olacağını kaydetti.

Dizel skandalının etkisi

Bir başka faktör de içten yanmalı motorların geliştirilmesi ve son haline gelmesinin elektrikli motorlardan çok daha uzun sürmesi ve maliyetli olması. Bu anlamda büyük bütçeler ayrılan birçok projenin son kullanıcıya ulaşamadan geliştirme aşamasında iptal edilmesi ve vazgeçilmesi de ciddi mali kayıplara yol açıyordu.

Başta kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere bazı devletler iklim politikaları çerçevesinde benzinli ve dizel araç satışlarını 2040 yılına kadar yasaklayacaklarını ilen etmiş olmaları de otomotiv sektörünü uzun vadeli stratejiler noktasında yeni arayışlara itiyor.

2022 yılına kadar her modelin elektriklisi olacak

Bundan bir yıl önce Daimler, bünyesindeki Mercedes-Benz ve diğer otomobillerin tüm modelleri için 2022 yılına kadar elektrikli versiyonlarını piyasaya süreceğini açıklamıştı.

Bir süredir bu dönüşümün kaçınılmaz olduğu öngörülürken büyük markaların bunu ne hızla gerçekleştireceği tartışılmaya devam ediyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tüm üreticilerin benzer stratejileri hayata geçirmiş olması bekleniyor. (Euronews)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (2)

  • Berkay Ezine21 Eylül 2019 10:46Hibrit motor yerini alacak gibi duruyor

    (%0) (%0)
  • Ufuk Sülü20 Eylül 2019 18:27Hibrit motorlar yaygınlaştıkça bu tür motorların ömrü bitecektir

    (%0) (%0)