‘Kusur oranı’ mağdur yarattı

‘Kusur oranı’ mağdur yarattı

access_time22 Nisan 2015 14:57
İstanbul’da hasarlı bir kaza ‘mağdur’ araç sahibini perişan etti. Sigorta ödemiyor, mahkeme reddediyor, araba aylardır serviste bekliyor
OTOMOBILSAYFASI.COM

Ağır maddi hasarlı bir trafik kazasında, kazanın oluş şekli, kaza tespit tutanağı, fotoğraflar, tanık anlatımları, keşif ve bilirkişi incelemesiyle suçsuzluğu ortadayken, sigorta şirketi kaza tutanağında ‘kusur oranı’ yazılmadığı gerekçesiyle araç sahibine hasar ödemesi yapmadı. Kusur oranının tespiti için açılan dava mahkeme tarafından reddedildi. Gelinen noktada ise hasarlı otomobil aylardır serviste tamir olmayı beklerken araç sahibi ile sigorta şirketi davalık oldu.

Olay, İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 5 bin TL tazminat istemiyle açılan bir davayla ortaya çıktı. Dava dilekçesinde yer alan bilgiye göre Fatih Kaçan adına kayıtlı 34 YB 3111 plakalı araç seyir halindeyken, Euro Sigorta (yeni adı Ege Sigorta) tarafından sigortalanmış olan Sunpak Sey. Tur. Merk. Tic. A.Ş.‘ye ait 34 TP 1609 plakalı araçla çarpıştı. Kazaya ilişkin polis tarafından tanzim edilen tutanakta “Kazanın oluşumunda kaza yeri tetkiki, sürücü beyanlarına ulaşılamadığı ve çevrede kamera ve görüntü kaydı olmadığından dolayı kazada kusur dağılımında kanaate varılamamıştır” denildi. Yani ‘kusur oranı’ tespit edilemeyince tutanakta da yer almadı.

SİGORTA ÖDEME YAPMADI

Sigortalı araç sahibi Şirket, Euro Sigorta’ya (Ege Sigorta) kaza bildiriminde bulununca hasar dosyası açıldı. Ancak sigorta şirketi kazada kusur oranı belirlenmediği için hasar bedeli talep eden Fatih Kaçan’a ödeme yapmayacaklarını belirtti.

Euro Sigorta’nın (Ege Sigorta) aracı incelemesi için eksper göndermediği ileri sürülürken, sigorta firması ile yapılan görüşmeler neticesiz kalınca arabası serviste bekleyen Fatih Kaçan, kusur oranın tespiti amacıyla delil tespit davası açtı. Ancak Bakırköy Sulh Hukuk Mahkemesi yarılamayı gerektiren bir husus olduğu, delil tespit davası ile istenemeyeceği gerekçesi ile davayı reddetti. Ardından Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ikinci bir delil tespit ve zarar tespit davası açıldı. Bu davada da kusur oranı tespiti talebi reddedilirken araçtaki zarara ilişkin tespit yapıldı. 

ÜÇÜNCÜ DAVA DA AÇILDI

Euro Sigorta’nın (Ege Sigorta) hasar ödememe politikasında herhangi bir değişiklik olmaması üzerine Fatih Kaçan tarafından bu kez İstanbul Asliye Ticaret Mahkemelerinde yeni bir dava açıldı. Euro Sigorta (Ege Sigorta), Sunpak Sey. Tur. Merk. Tic. A.Ş ve  kazaya karışan aracın sürücüsü E.A hakkında açılan davanın dilekçisinin istem bölümünde şu ifade yer aldı:

...Araçta meydana gelen zararın, "Kaza nedeniyle aracın kullanılamamasından kaynaklanan zararın ve delil tespiti için yapılan masrafların tahsili amacıyla  şimdilik 5.000,00-TL’nin kaza tarihinden başlayarak işletilecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, mahkeme masrafları ile vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.”

Şimdi gözler mahkemenin vereceği kararda ve Euro Sigorta'nın (Ege Sigorta) tavrında…
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)