Lüks otobüs Türkiye'yi sevdi

Lüks otobüs Türkiye'yi sevdi

access_time21 Mayıs 2014 10:32
Daimler'in Setra'sının ardından şimdi de MAN, lüks otomobil üretiminde direksiyonu Türkiye'ye kırdı
MAN, Almanya’daki Neoplan üretimi tamamen Ankara fabrikasına taşınacak. Türkiye’nin lüks otobüs üretiminde de üs olacak. Daimler Grubu’nun, Almanya’daki Mercedes markalı otobüs üretimini Türkiye’ye taşıyıp, bir Setra modelini de İstanbul Hoşdere’deki bantlardan indirmeye başlamasının ardından, bu kez de MAN, Neoplan üretiminin yapıldığı Almanya’daki Plauen tesisini kapatarak burada üretilen araçların artık Ankara’daki bantlardan indireceğini açıkladı. Bu kararla, Türkiye’nin hafif ticariden sonra otobüs konusunda da Avrupa’daki önemini artırdı.
 
ÜÇ YENİ NEOPLAN

Otobüs ve kamyon üretici MAN Grubu’nun, dün yaptığı açıklamayla bünyesinde bulunan ve yıllardır Neoplan markasıyla özdeşleşen Plauen tesisini tamamen kapatarak, buradaki üretimini Ankara’daki MAN fabrikasına almayı kararlaştırdığını bildirdi. Açıklamada, bu fabrikadaki 420 işçinin, MAN Grubu’nun sahibi konumundaki Volkswagen’e transfer edileceği kaydedilirken, Ankara fabrikasında bundan böyle lüks Neoplan markasının “Starliner”, “Cityliner” ve “Jetliner” modellerinin de üretileceği belirtildi. Ankara fabrikası, MAN otobüslerinin yanı sıra Neoplan’ın “Tourliner” modelini de üretmekteydi.
 
AVRUPA’NIN İKİNCİSİYİZ

Türkiye, otobüs üretiminde Avrupa’nın ikinci büyük üretici ülkesi durumunda. Mercedes ve MAN gibi küresel oyuncuların yanı sıra Temsa, Otokar, Anadolu ISUZU, Güleryüz gibi Türk üreticiler de, dünya pazarlarında dikkat çekici yerlere sahipler. Temsa, ABD pazarına da otobüs ihraç eden ilk Türk otobüs üreticisi ve markası konumunda.

VW GÖNÜL ALDI

MAN’ın Almanya’daki tek otobüs fabrikası olan Plauen fabrikasındaki üretim bantları,  2015 yılının sonuna kadar Ankara’ya taşınmış olacak. Açıklamada, “Avrupa’da otobüs pazar hacmi tüm zamanların en düşük seviyesinde. Önemli hedef pazarlardaki kötü ekonomik durum ve lüks sektöründeki düşük taleple Plauen’deki üretimi sürdürmek artık ekonomik açıdan uygun değil” denildi.

KAPASİTE ARTMAYACAK

Ankara’da 1700 işçi çalışırken, fabrikanın kapasitesi yılda 2 bin 100 adet. Bu kararla f
abrikada ek yatırım olmayacağı, ancak yıllık kapasitenin tamamının dolacağı belirtiliyor. Ankara tesisinin, maliyet avantajı, kalite ve verimlilik açısından MAN Grubu’nda önemli yeri bulunduğu belirtiliyor. MAN, Avrupa’da Türkiye dışında Polonya’da otobüs üretiyor. Bununla birlikte yeni Crafter yatırımını Türkiye yerine Polonya’ya yapan VW Grubu’nun, Neoplan ile Türkiye’nin gönlünü aldığı da konuşuluyor. (Milliyet/ Levent Köprülü) 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

EV üreticilerine yatırım yapmak riskli

"EV üreticilerine yatırım yapmak riskli"

access_time08 Mayıs 2023 17:17

ABD’deki elektrikli araç üreticileri, efsane yatırımcı Warren Buffett'ın listesine giremiyor.

Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli

"Yatırımcılar Tesla’ya değil, Ferrari’ye yönelmeli"

access_time07 Mart 2023 16:31

Tesla’nın son dönemki performansı üzerine yatırımcıları uyaran Morgan Stanley, makro belirsizlikle başa çıkmak için Ferrari hisselerini öneriyor.

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

Uber, ödemelerde kripto para kabul edecek

access_time13 Şubat 2022 10:06

Kripto paralarla ödeme sistemi hızla genişliyor. Birçok şirket bu alanda hazırlık yaparken UBER CEO’su Khosrowshahi kripto ödemelerini "kesinlikle" kabul edeceklerini...

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

Toyota'nın Yeni Finans Direktörü Nilgün Aydın Türkücü oldu

access_time15 Haziran 2021 17:26

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.'de Finans Direktörlüğü görevine Nilgün Aydın Türkücü getirildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)