Mahkeme trafik cezasını iptal etti

Mahkeme trafik cezasını iptal etti

access_time16 Aralık 2013 10:26
Mahkeme fahri müfettişin kestiği cezayı 'somut delil' olmadığı için iptal etti...
Karasu Sulh Ceza Mahkemesi, fahri trafik müfettişinin emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle kestiği 77 liralık cezayı "şüpheden uzak, somut delil bulunmadığı" gerekçesiyle iptal etti.
Otomobil sürücüsü C.Ö , seyir halindeyken emniyet kemeri takmadığı gerekçesiyle kendisine tebliğ edilen cezanın iptali için "somut delil bulunmadığı gerekçesiyle" Karasu Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu.

Kararı değerlendiren mahkeme, Anayasa'nın 38. maddesinde "kanıtlanıncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı ve cezai sorumluluğun şahsi" olduğunu belirterek, Türk ceza sisteminde de kişilerin suçlu veya kabahatli sayılması için şüpheden uzak, somut delillerin ortaya konulması ve şüpheye mahal verilmemesi gerektiğini, aksi halde keyfi uygulamalara zemin hazırlanacağının aşikar olduğunu kaydetti.
Anayasa'ya göre de cezaların şahsiliği prensibinin kabul edildiğine dikkati çeken mahkeme, şu ifadelere yer verdi:

"İdari yaptırıma konu emniyet kemeri takmama kuralının kim tarafından ihlal edildiği şüpheden uzak şekilde tespit edilememektedir. Her ne kadar fahri trafik müfettişlerinin kimlikleri gizli ve kişilerle muhatap olmaları yasak olsa da bu hususların denetimi ortadan kaldıracak şekilde uygulamaların yapılabileceği anlamı taşımamakta, günümüz teknolojik imkanları değerlendirilmek suretiyle denetime imkan verecek delillerin ortaya konulması gerekmektedir. İtiraza verilen cevaplarda, müfettişlerin görüntü alma, fotoğraf çekme, şahit bulma gibi yükümlülüklerinin bulunmadığı belirtilmiş ise de herhangi bir kanun veya yönetmelikte böyle yükümlülüklerinin bulunmadığı belirtilmemekte, yalnızca Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nin 9/e maddesinde 'araç durduramaz, sürücülerle muhatap olamaz, belge veya evrak kontrolü yapamaz' denilmektedir."
Mahkeme, yargılama giderlerini kamu üzerinde bırakarak, fahri trafik müfettişinin kestiği cezayı iptal etti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)