Maliye eliyle otomotivde rekor

Maliye eliyle otomotivde rekor

access_time21 Kasım 2016 07:45
Motorlu taşıtların ÖTV’sinde değişiklik yapmaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, otomobil pazarına doping yaptı. Sektör, yıl sonunda yeni rekor kırabilir

Bakanlar Kurulu'na motorlu araçların ÖTV'sinde düzenleme yetkisi veren kanun tasarısının yasalaşmasıyla birlikte, özellikle lüks otomobil satışlarında adeta bir patlama yaşandı. Bu patlamada, ÖTV artışına yakalanmak istemeyen tüketicilerin alım planlarını öne çekmesi etkili oldu. Ayrıca, döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü dalgalanma da otomobil satışlarını etkiledi. Kurdaki dalgalanmanın otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyacağını düşünen tüketiciler soluğu yetkili satıcılarda aldı. Yılın son günlerinde zaten canlı olan otomotiv pazarı böylece daha da hızlandı. Talepte yaşanan canlılık, 900-950 bin adet olan yıl sonu satış tahminini yukarı çekti. Otomotiv satışlarının yıl sonunda 1 milyonu geçeceği konuşulmaya başlandı. Şayet bu gerçekleşirse Maliye Bakanlığı'nın katkısıyla otomotivde yeni bir satış rekoru kırılacak. Vergi gelirlerini artırmak amacıyla ÖTV düzenlemesi için düğmeye basan Maliye Bakanlığı, vergileri artırmadan bunu başaracak gibi görünüyor.

2017 BEKLENTİSİ

Bu arada döviz kurlarındaki yükseliş, otomobil fiyatlarına zam olarak yansımaya başladı. Birçok firma fiyat artışı için düğmeye bastı. Ancak, kurdaki artış otomobil fiyatlarına sınırlı olarak yansıdı. 2017'de ise yeni maliyetlerle birlikte otomobil fiyatlarında ciddi artışlar yaşanacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, ilerideki günlerde otomobil satın almayı planlayan tüketicilerin satın alma kararını zam korkusu ile öne çekmesi de 2017'de pazarı olumsuz etkileyecek. Bu yüzden 2017 senaryolarına göre otomobil pazarı küçülecek. Kötümser senaryolar gerçek olursa en büyük kaybı, vergi gelirlerini artırmak için ÖTV'de değişiklik yapmayı planlayan Maliye Bakanlığı yaşayacak. Pirince giderken evdeki bulgurdan olacak.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • garip21 Kasım 2016 08:26Sürü pisikolojisi. Halkimizin akli ancak bu kadar calisiyor. Hükümet vatandas para harcasin vergi kazanayim halkin cebinde parasi durmasin derdinde.

    (%0,00) (%100,00)