Mercedes % 9'luk vergiye güvenmedi

Mercedes % 9'luk vergiye güvenmedi

access_time22 Ağustos 2014 11:21
Ağırlıklu turizm taşımacılığında kullanılan 8+1 minibüslerin "otomobil" sınıfına alınmasıyla marka çareyi "9+1" ve "10+1" minibüs üttirmekte buldu
Mercedes-Benz Türk turizm taşımacılığındaki iddiasını sürdürmek için Alman’daki tesislerde ÇTürkiye’yö özel 2 yeni araç ürettirdi. Daha once "minibüs" olarak tanımlanan sürücü dahil 9 (8+1) kişilik araçların 2013’te çıkan yönetmelikle "otomobil" sayılması özellikle turizm taşımacılığı yapan firmaları zor durumda bırakmıştı. 2013 ağustosayındaki düzenlemeyle 9 kişilik araçların hepsi otomobil olarak tanımlanmıştı. Yeni uygulama yüzde 15'lik ÖTV ve MTV uygulamalarında herhangi bir değişiklik getirmedi. Ancak bu araçların ilk trafik tescil işlemlerinin ASBİS üzerinden yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. Böylece 8+1 araçlar binek tescil edilerek, taşımacılık yapan firmaların gerekli taşıma belgesini (D2) almasına engel oldu. Yılda 5 bin satış bulan 8+1 pazarının yaklaşık yarısına sahip Mercedes- Benz ise Türk Vito modeline 1 koltuk ve bir çıkış daha ekleyerek aracın “ticari versiyonununu da ürettirdi.

9+1’İ PİYASAYA VERMİYOR

Firma ilk 9+1’in ÖTV’sini ticari araçlara uygulanan % 9’dan yatırarak Antalya bayisinde satışa yolladı. Ancak diğer illerdeki vergi dairelerinden 9+1 Vito’nun ÖTV’sinin % 15 olması gerektiğine dair duyumlar gelince firma aracın satışını şimdilik durdu. Bunun da nedeni tüketicilerin vergi oranı kesinleşene kadar sonradan mağdur olmaması . Daha önce Chrysler,Renault, Volkswagen gibi markaların bazı modellerindeki ÖTV oranları değiştiğinden bu araçları alanlar geriye dönük vergi ödemek durumunda kalmışlardı. Mercedes’in ürettiği araçta Vito’nun ticari araç olarak kabul edlmesi 3 çıkış ve 1 koltuk eklenmesiyle sağlandı. Aracın üst kısmına acil durumlarda kırılarak açılabilecek bir sunroof-çıkış eklendi.Arka kapılar ise enlemesine açılan 2 bölümden oluştu.

ŞİMDİ DE 10+1 ÇIKTI

9+1 Vito’yu şimdilik pazara vermeyen Mercedes’çiler pazardaki bu ihtiyacı gidermek için şimdi de kısa şaseli 10+1 Sprinter’i pazara soktu. Almanya ’da ağırlıklı Türk pazarı için üretilen bu minibüsün fiyatı 119.2 bin TL’den başlıyor. Sprinter 10+1 koltuklu servis aracı standart ve lüks donanım seviyesi olarak 2 farklı seçenekle satılmakta. Araçta ECO start-stop fonksiyonlu CO2 emisyonu ve yakıt tüketimini düşüren 4 silindirli, 163 BG gücünde ve Euro 5 emisyonlarını sağlayan CDI turbodizel motoru yer alıyor.

VW DE HAZIRLANIYOR

VW Caravelle, Ford Transit Custom gibi rakiplerin bulunduğu 8+1 seg-mentteki araçlar artık otomobil olarak tescil edilirken, Motorlu Taşıt Vergileri ise ticari tarifeden alınıyor. Böylece halen fiyat avantajları devam ediyor. Doğuş Otomotiv Ticari Araç bölümü de 9+1 versiyonu üretmek için Almanya ile görüşmelerini sürdürüyor. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)