MOTED, ÖTV indirimi istiyor

MOTED, ÖTV indirimi istiyor

access_time21 Temmuz 2014 15:37
MOTED, motosiklete uygulanan ÖTV oranının düşürülmesi ve MTV muafiyetinin genişletilmesi için Maliye Bakanlığı’ndan destek bekliyor
ÖTV oranının 250 cc ile 800 cc arasındaki motosikletlerde yüzde 16’ya, 800 cc ile 1200 cc arasındaki motosikletlerde yüzde 22’ye indirilmesini isteyen MOTED, 100 cc’ye kadar olan MTV muafiyetinin de 125 cc’ye kadar genişletilmesi talep ediyor.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED), Maliye Bakanlığı’nın ÖTV oranını makul, sektörü destekleyen ve vergi gelirlerini artıran bir orana indirmesini, ayrıca 100 cc’ye kadar olan MTV muafiyetini de 125 cc’ye kadar genişletmesini istiyor. Bu konuda bir açıklama yapan MOTED Başkanı Nihat Çadırcı, motosiklet sektörünün yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, “2006 yılında Maliye Bakanlığımız motosiklet ithalat rakamlarını düşürmek için ÖTV oranını yüzde 8’den, 250 cc kadar olan motosikletlerde yüzde 22’ye ve 250 cc üzeri motosikletlerde ise yüzde 37’ye çıkardı. ÖTV’nin ani ve yüksek oranda artırılması ile satış adetlerinde yaşanan büyük düşüş sektörümüze büyük bir darbe vurdu” dedi.

KOBİ’ler kapandı

Bu düşüş sonucunda gelişmekte olan sektörün tüm istihdamıyla birlikte büyük bir gerileme yaşadığını ifade eden Çadırcı, “KOBİ’lerin büyük bir kısmı kapandı.  Büyük ölçekli işletmelerde ise ciddi daralmalar yaşandı” diye konuştu. 2010 yılında motor hacmi 250 cc’ye kadar olan motosikletlerin ÖTV oranının yüzde 8’e indirildiğini ama bunun yeterli olmadığını ifade eden Çadırcı, “Sektörün gelişmesi, üretimin, istihdamın, ihracatın ve vergi gelirlerinin artması için ÖTV oranının düşürülmesi gerekir. ÖTV oranı 250 cc ile 800 cc arasındaki motosikletlerde yüzde 16’ya, 800 cc ile 1200 cc arasındaki motosikletlerde yüzde 22’ye indirilmeli” açıklamasında bulundu. Nihat Çadırcı, ÖTV indiriminin yanı sıra 100 cc’ye kadar olan MTV muafiyetinin de 125 cc’ye kadar genişletilmesi gerektiğini anlattı.

ÖTV indirimi sektörü geliştirir

ÖTV indiriminin pek çok yararı olduğunu belirten Çadırcı sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sayede hem motosiklet sanayimiz kuvvetlenecek hem de sanayicilerimizin sayısı artacak. Bir motosiklet bir otomobilin üçte biri kadar yakıt tükettiği için tasarruf sağlanacak ve ithalat azalacak. Verimlilik artacak. Özellikle 750 cc’ye kadar olan motosikletlerin ticari olarak kullanılabilmesi sebebiyle istihdam ve ticaret hacmi genişleyecek. Trafik azalacak. Çevre kirliliği önlenecek. Büyük şehirlerdeki park problemi ortadan kalkacak. Kuryecilik, hızlı servis gibi hizmetler gelişecek. En önemlisi kırsal kesimdeki dar gelirli vatandaşın ulaşım aracı sahibi olması desteklenecek.”
MOTED Başkanı Nihat Çadırcı sözlerini “Pek çok faydası olan motosikletin kullanımının artması için uygulanan ÖTV oranlarının yeniden gözden geçirilerek düşürülmesini ve de 100 cc’ ye kadar olan MTV muafiyetinin 125 cc’ye kadar genişletilmesini talep ediyoruz” diyerek tamamladı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Liberty Media, MotoGP'yi satın aldı

Liberty Media, MotoGP'yi satın aldı

access_time01 Nisan 2024 17:44

ABD'li medya grubu Liberty Media, MotoGP'yi satın alarak spor organizasyonlarındaki yatırımlarını genişletti.

Motosiklet satışları otomobili solladı

Motosiklet satışları otomobili solladı

access_time22 Mart 2024 11:43

Motosiklet pazarı 2 ayda yüzde 87 büyüdü. Motosiklet sektörü 2024'te yıllık 1,5 milyon adetle rekor motosiklet satışının gerçekleşmesini bekliyor.

Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısında büyük artış

Trafiğe kayıtlı motosiklet sayısında büyük artış

access_time26 Ocak 2024 13:20

Trafiğe kaydettirilen motosikletlerin sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre 937 bin 482 adet artarak 5 milyon 79 bin 396'ya ulaştı.

MotoGP Tayland Grand Prix'sinin galibi Martin

MotoGP Tayland Grand Prix'sinin galibi Martin

access_time28 Ekim 2023 14:55

MotoGP Dünya Şampiyonası'nın Tayland Grand Prix'si ayağını Jorge Martin kazandı.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)