NASA'dan Boeing ve SpaceX'e 6.8 milyar dolar

NASA'dan Boeing ve SpaceX'e 6.8 milyar dolar

access_time17 Eylül 2014 10:15
NASA, ABD'li astronotları yörüngeye taşıyacak 'uzay taksileri' geliştirmeleri için Boeing ve SpaceX'e 6.8 milyar dolarlık bütçe sağlanacağını açıkladı
NASA, astronotlarını yörüngeye taşıyacak uzay araçlarını geliştirmeleri için ana sorumluluğu Boeing ve SpaceX firmalarına verdi. NASA Başkanı Charles Bolden, Kennedy Uzay Merkezi'nde yaptığı açıklamada, ABD'li astronotları Amerikan yapımı uzay araçlarıyla taşımak için önemli bir adım attıklarını belirtti.

NASA, 2017'de göreve girmesi planlanan uzay taksileri için Boeing ve SpaceX'e 6.8 milyar dolarlık bütçe ayıracak. NASA 2011'de sona eren uzay mekiği programından bu yana astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) taşımak için koltuk başına 70 milyon dolar ödüyordu.
 
NASA, belirtilen bütçenin 4.2 milyar dolarlık kısmını CST-100 kapsülünü geliştiren Boeing'in alacağını açıkladı. SpaceX ise Dragon uzay kapsülü için 2.6 milyar dolar yardım alacak. UUİ'nin inşasında öne çıkan firmalardan biri olan Boeing, henüz gözler önüne serilmeyen CST-100'ün Atlas 5 roketiyle ateşleneceğini belirtti. Atlas 5, Boeing ve Lockheed Martin'in ortak teşebbüsü United Launch Alliance tarafından üretiliyor.

NASA, yapılacak yardım karşılığında Boeing ve SpaceX'in tasarım, üretim, test ve onaylama basamaklarından başarıyla çıkmasını istiyor. CST-100 ve Dragon kapsüllerinin testi, NASA ile gerçekleştirilecek. Başarılı olmaları halinde, her iki uzay aracının iki ila altı görev gerçekleştirmesi ve dört mürettebat ile kargoyu UUİ'ye taşıması hedefleniyor. Uzay araçları, gerekli durumlarda astronotları 210 gün boyunca koruyacak bir 'yaşam filikası' görevi de görebilecek şekilde tasarlanacak.

Bolden, NASA'nın 2030'lu yıllarda Mars ve uydularına ulaşma planlarında CST-100 ve Dragon'un önemli bir basamak oluşturacağını belirtti. NASA, her iki uzay aracının dışında derin uzay görevleri için geliştirdiği Orion kapsülünü Aralık ayında ilk kez deneyecek.

NASA, Boeing ve SpaceX ile çalışma kararını verirken, kanatları olan Dream Chaser adlı küçük uzay aracını geliştiren Sierre Nevada firmasıyla projeyi askıya aldı.  
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)