Ne borsa ne dolar! En çok kazandıran o!

Ne borsa ne dolar! En çok kazandıran o!

access_time15 Mart 2013 07:32
Ne hisse senedi ne dolar ne de tablo... En çok kazandıran yatırım aracı, klasik otolar oldu
10 yılda yüzde 400 değerlenen milyon dolarlık klasikler adeta altına kafa tuttu.

Altın ya da hisse senedi dışında, varlıklarını hızlıca katlayacak alternatif bir yatırım aracı arayışındaki zenginlere uzmanlar, “Klasik otomobillere yatırım yapın” tavsiyesinde bulunuyor. Küresel klasik otomotiv dünyasının nabzını tutan Historic Automotive Group International (HAGI) tarafından açıklanan son verilere göre, klasik otomobillerin değeri son 10 yılda yüzde 400 artış kaydetti. Böylece, aynı süreçte yüzde 434 değer kazanan altının ardından en çok kazandıran ikinci yatırım aracı olmayı başardı.

Bir yatırım aracı olarak gördüğü klasik modeller için “Belki altından da iyidir. Klasik oto iyi bir tamamlayıcı yatırım” değerlendirmesinde bulunan HAGI’nin kurucusu Dietrich Hatlapa, bunun ‘Elinizdeki tüm hisse senetlerini satın, klasik otomobil alın’ anlamına gelmediğini de sözlerine ekliyor.

Her yıl yayımlanan ve en yüksek koleksiyon değerine sahip 50 klasiğin pazar performansını değerlendiren HAGI Top Index’e göre, bu araçların sadece Ocak ayı değer artışı yüzde 5.56 olarak gerçekleşti.

Rekor Ferrari’de: 35 milyon $
Klasik otomobillerde gözlemlenen bu büyük fiyat artışının en büyük nedenlerinden biri milyonerler. Varlıklarını artırmak için alternatif yatırım araçları peşinde koşan zenginler, Ferrari, Aston Martin, Bentley gibi lüks markaların klasik modellerine sahip olabilmek için kapılarda kuyruk oluyor. Klasikler arasında en değerliler Ferrari 250 GTO 1960, Bentley Continental R 1953, Lancia Aurelia B24S ve Spider America 1955 gibi sınırlı sayıda üretilmiş olanlar. Rekor fiyat 1962 yapımı Ferrari GTO’ya ait. Araç, geçen yıl açık arttırmada 35 milyon dolara alıcı buldu.

Koç ve Ülker’in ihtişamlı koleksiyonu var
Türkiye’de klasik otomobil koleksiyonu olan birçok ünlü işadamı ve sanatçı bulunuyor. Hatta bazı meraklıların Türkiye’ye kazandırdığı müzeler bulunuyor. Uzun yıllar biriktirdiği koleksiyonu için 1994’te kendi adını taşıyan müzesini Haliç’te kuran Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 100 araçlık koleksiyonun sergilendiği Ural Ataman Müzesi’nin sahipleri Ayşe Ataman, Sabri Artam Vakfı Müzesi’ni açan ünlü armatör Cengiz Artam, babası adına ithaf ettiği Mehmet Arsay Müzesi’nin kurucusu Cengiz Arsay, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 26 milyon dolar değerinde 50’den fazla araç parkına sahip Intercity’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Park F1 Pisti’nin yeni işletmecisi Vural Ak, Murat ve Cemal Özgörkey, Habaş’ın sahibi Mehmet Başaran, Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ve ünlü komedyen sinema sanatçısı Cem Yılmaz, en büyük klasik otomobil koleksiyonerleri olarak biliniyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)