O kazanın nedeni çakma fren takviyesi

O kazanın nedeni çakma fren takviyesi

access_time05 Ekim 2017 03:57
Marmaris'te 24 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili bilirkişi raporu savcılığa teslim edildi. Rapora göre, kazanın nedeni midibüsün fren sistemini güçlendirmek için yapılan merdivenaltı müdahale

İzmir’den Anneler Günü’nü kutlamak için Marmaris’e giden 21’i kadın 24 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı kazanın, midibüsün fren sistemini güçlendirmek için yapılan merdivenaltı müdahale nedeniyle meydana geldiği ortaya çıktı.

Bilirkişi heyetinin incelemelerini tamamlayarak oluşturduğu ve Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim ettiği 40 sayfalık rapora göre, kazanın tek ve asıl suçlusunun midibüsün sahibi Bülent Çetindağ. Raporda, kazaya midibüsün fren sisteminin, daha sonradan takılan fren takviyesi nedeniyle devre dışı kalmasının sebep olduğu tespit edildi. Rapora göre, merdivenaltı yöntemle ek hava takviyeli bir fren sistemi takılmıştı.

KALP KRİZİ GARANTİLİ DOPİNG

Raporda ayrıca midibüsün bir tekerleği fren hidroliği akıtınca, herhangi bir mühendislik bilgisi olmadan yapılan fren sistemine yapılan müdahalenin tüm tekerleklerdeki frenlerin etkisiz hale gelmesine neden olduğu belirtildi.

Hürriyet'te yer alan Eyüp Serbest'in haberinde, Fren, araç muayene ve kış lastiği uzmanı Makine Yüksek Mühendisi Alpay Lök bilirkişi raporunu ve kazayı şöyle değerlendirdi:

“Raporda araç sahibinin kusurlu görülmesi doğru. Eksik olan taraf tadilatı yapanın da sorumlu tutulması lazım. Onaysız tadilat suç ancak bu suçun yeteri kadar cezası yüksek değil. Böyle bir araçta tadilat yapmanın cezası çok daha yüksek olması lazım. Onaysız fren tadilatları çok. Bunlar mevcut muayene sisteminde bir kısmı yakalanıyor, bir kısmı yakalanmıyor. Muayeneden önce söküyorlar, daha sonra tekrar takıyorlar. Araçların fren performansları yükselsin istiyorlar. Bakımı iyi yaparsa freninin daha iyi olacağını bilemiyorlar. Aracın fabrika çıkışı özelliğini aynen devam ettiriyor olması lazım.

BU ARAÇLARA İLAVE DENETİM LAZIM

Bu araca bir tadilat gerekli değil. Bu arabaların frenlerinde orijinal hallerinde bir sorun yok. Bakımlarda orijinal parçalar kullanılmadığı için arabanın fren performansı düşüyor. Kalp krizi garantili doping diyorum ben buna. Yarışçı kalp krizi geçirmez ve yakalanıncaya kadar koşar. Arabaya da doping yapınca hidrolik basıncı arttırılıyor.

Yetkili servis bu tadilatı yapmaz. Bunu yapanlar kayıt dışı servisler. Kayıt dışının güçlü olduğu ülkemizde ne yazık ki yetkili servislerin dışındaki alan düzenlenmemiş bir alan. Kayıt dışı parçalarla, tamamen onaysız işler yapabiliyorlar. Bunun önüne kimse geçemiyor. Önüne geçmek için ilave denetim lazım.

YETKİN SERVİSLER GÖREV ALMALI

Onaysız tadilata karşı daha yüksek cezalar gelmesi lazım. Avrupa Birliği mevzuatı gereği hızlı, çabuk ve ucuz olması gereken mevcut araç muayenesinin dışında ilave bir muayene var. SP muayenesi. Normal periyodik araç muayenesinin dışında otobüsler 3 kez daha muayene ediliyor. Bunun panzehri ağır taşıtlar için ayrı bir muayene daha gelmesi. Bu organizasyonlar içinde de yetkin servisler görev almalı.”

NE OLMUŞTU?

İzmir Buca’da bir araya gelen kadınlar, 14 Mayıs Anneler Günü’nü kutlamak için Marmaris’e günübirlik bir gezi düzenledi. Kiralanan midibüsün şoförü Armağan Sertbaş, eşi Duygu Sertbaş ve 10 aylık kızı Nehir Sertbaş’ı da yanına aldı. Armağan Sertbaş saat 12.30 sıralarında Sakar Geçidi’nden inerken midibüsün kontrolünü kaybetti. Karşı şeride geçtikten sonra beton bariyerleri aşan midibüs 30 metre alttaki yola uçtu. Kazada şoför de dahil 24 kişi hayatını kaybetti. 4’ü çocuk 10 kişi yaralandı.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)