ODD törenine damga vuran tavır

ODD törenine damga vuran tavır

access_time10 Ocak 2014 08:20
Otomotiv medyasının ünlü ismi Emre Özpeynirci niçin kızgın? İşte o tören, işte o tepki…
BERRİN UYANIK BEKAR – OTOMOBILSAYFASI.COM

Otomotiv sektörünün ve araba meraklılarının yakından tanıdığı Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Emre Özpeynirci, ODD töreninde ortaya koyduğu tavırla gündeme damgasını vurdu. Otomobil Distribütörleri Derneği’nin düzenlediği “ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2013 Gladyatörleri” töreninden erken ayrılan Emre Özpeynirci, Otomobilsayfasi.com’a konuştu. Hürriyet Gazetesi’nin otomotiv sayfalarına, haberlerine, otomotiv eklerine imzasını atan Özpeynirci, herkesin merak ettiği geceyi anlatırken önce sektörün içine düştüğü bunalımı çizdi:

SEKTÖRE ŞOK ÜSTÜNE ŞOK

“Geçen sene otomotiv firmaları kur farkını çok yansıtamadılar çünkü çok ciddi bir rekabet olduğu için yansıtmadan oynamalarla geçiştirmeye çalıştılar. Ama özellikle 17 Aralık’tan sonra bu siyasi krizin ardından kur yüzde 9’un üzerinde arttı. Dolaylı olarak bu otomotiv sektörü için çok büyük bir şok oldu. Onu nasıl tolere ederizin derdine düşmüşken 2014 yılı başında bu sefer ÖTV zammı oldu. Daha öncesinde de BDDK’nın getirmiş oldu taksit sınırlamasıyla beraber zaten sektör hem kur hem peşinat  derdine çözüm ararken yeni yılda bir uyandı, ÖTV zammı! Bütün bunlar tabi sektöre büyük bir şok ve sürpriz oldu.
Şimdi böyle bir ortamda, Şubat ayında gelecek olan 2014 modeller otomatik olarak bugünkü kurdan gelecek. Bu da şu anki fiyatların otomatik olarak en az yüzde 9 artması demek. Üzerine de ÖTV’yi koy... Ayrıca artık 50 bin liralık bir araç almak istiyorsan 15 bin lirasını peşinat vermek zorundasın. 100 TL taksitle araba alma faslı bitti, gitti…”

Ünlü gazeteci ardından sözü, böyle bir manzarada düzenlenmesine tepki gösterdiği ODD’nin geleneksel törenine getirdi. Günlerdir sektörün konuştuğu o anları, yaşananları, Özpeynirci’den dinleyelim:
 
OTOMOTİV GÜNAH KEÇİSİ OLDU

“Geçen sene otomotiv sektörü rekor kırdı. Satılan otomobilin yüzde 78’i ithal olduğu için de Maliye Bakanlığı, ‘Cari açığı büyütüyor’ diye ÖTV zammını yaptı. Şimdi manzara böyleyken, ben de ‘Bu ortamda olmaz. Gladyatörler törenini iptal edin’ dedim. Ama tören yapıldı. Tören yapılabilir, tamam yaptınız. Bari gündeme ilişkin bir yakınma olsun. Fakat böyle bir şey söylenmedi. ODD Başkanı Mustafa Bayraktar çıktı, satışlardan bahsetti. Hoşgeldiniz, beş gittiniz, bitti. Dayanamadım, ödül töreni başlamadan kalktım ve 'Otomobilin en büyük tiyatrosu  sahneleniyor' dedim ve gittim. Sonrasında çok tepki aldım. Ama bunu bilerek yaptım. Burada otomobil sektörü tepkisini dile getirmeliydi. Bir şekilde mahalle baskısından korkup da benim markama bir şey olacak diye düşünüp tepkisiz kalınmamalı çünkü hakikaten sonuçta günah keçisi otomotiv oldu…”

İSYAN EDEN, BAĞIRAN KİMSE YOK

Konuşmasına, “Sonuçta bu sektör dolaylı yoldan 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor” diye devam eden Emre Özpeynirci, “ Sonuçta ne oldu?” sorusuna da yanıtını kendi verdi: “ÖTV zamlarının arkasından hemen  Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği Başkanı, ‘İşten çıkarmalar başlayacak’ dedi. Ufukta böyle bir sıkıntı varken orada herkese güllük gülistanlıkmış gibi ödül dağıtmaları benim tuhafıma gitti açıkçası.
O yüzden biraz da şövalyelik yapmak zorundayız. Cuma gününün ertesinde ÖTV zammının olmasıyla ‘günah keçisi otomotiv, dört koldan darbe’ diye bir kaleme aldım. Pazartesi günü köşemde ‘Babayiğit cezası’ diye yazı yazdım. Bunlar otomotiv sektöründen birilerinin söylediği bir şeyler değildi. Hepsini ben kendim yazdım. Ben de istiyorum ki otomotiv sektörü bir şekilde sesini dile getirsin. İsyan etsin, bağırsın, ama yok…”

SES ÇIKMAYINCA VERGİLER BİNİYOR

Vergiden çalışanına sektörde yaşanan ama kimsenin yansıtmaya yanaşmadığı kriz manzarasını anlatırken bile heyecanını gizlemeyen Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Özpeynirci, “Aman markamıza bir şey olur, bizim markamızla uğraşırlar düşüncesiyle bu mahalle baskısı herkese tamamen nüfuz etmiş. O yüzden de kimse sesini çıkaramıyor. Sesini çıkarmayınca da en düşük otomobilin vergisinde bile rekor bir rakam ortaya çıkıyor” diye konuştu.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Başkent'de akıllı taksi uygulaması

Başkent'de akıllı taksi uygulaması

access_time19 Aralık 2019 11:07

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş akıllı taksi uygulamasının ilk örneğini tanıtarak yeni dönemde yaptığı projelerden bahsetti

Bir sonraki arabam elektrikli olacak

"Bir sonraki arabam elektrikli olacak"

access_time28 Temmuz 2017 09:12

Dünyanın en büyük petrol şirketinin patronunun canlı yayında söylediği bu cümle gündeme bomba gibi düştü. Shell'in CEO'su Ben Van Beurden Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Bir...

Tofaş CFO’su Reganzani’den çok özel açıklamalar

Tofaş CFO’su Reganzani’den çok özel açıklamalar

access_time01 Aralık 2016 11:19

Dünyayı dolaşıp 1.5 yıl önce Türkiye’ye gelen Tofaş’ın Mali Direktörü Stefano Reganzani yatırımdan ÖTV’ye,Egea’dan hisseye Finansgundem.com’un sorularını...

Gazete ilanıyla girdiği işte başkan oldu!

Gazete ilanıyla girdiği işte başkan oldu!

access_time26 Eylül 2016 14:05

Deniz Kuvvetleri’nden 7 yıl subaylık yaptıktan sonra Hürriyet’te yayınlanan ilanla Anadolu Grubu’nda özel sektöre adım atan Bora Koçak, 20 yıl sonra aynı kurumda başkan...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)