ODTÜ'lü insansız kara aracı yaptı

ODTÜ'lü insansız kara aracı yaptı

access_time07 Temmuz 2015 10:22
ODTÜ'lüler, zorlu arazi koşullarında önüne çıkan engellerden kaçınarak gideceği rotayı belirleyebilen, insansız kara aracı geliştirdi
ODTÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Konukseven, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Yrd. Doç Dr. Buğra Koku ile 10 lisansüstü öğrencisinden oluşan araştırma ekibi tarafından tasarlanarak geliştirilen, yerli imkanlarla üretilen insansız kara aracı projesini anlattı.

Konukseven, insansız kara araçlarının arazi ve ortam haritalandırılması, faydalı yük iletimi, bomba imha, arama-kurtarma, toksik maddelerin tespiti ve taşınması, devriye, sınır gözetleme, yasa dışı sınır ihlallerini tespit etme, gözlem ve keşif yapma, hedef belirleme, gibi insanlar için zor ve tehlikeli görevlerde kullanıldığını ifade etti.


"SANAYİDEN DESTEK ALDIK"

İKA'lar konusunda dünya genelinde çalışmalar yapıldığını dile getiren Konukseven, İKA konusunun potansiyel faydaları ve kullanım alanlarındaki çeşitliliği göz önünde bulundurarak ODTÜ Makina Mühendisliği bünyesinde de İKA çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Konukseven, Türkiye'de bazı savunma sanayi kuruluşları tarafından da bu konuda çalışmalar yapıldığını, ayrıca, robotun üretim aşamasında OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalardan da imalat desteği alındığını kaydetti.

"İNSAN İÇİN TEHLİKELİ BÖLGELERDE KULLANILACAK"

Aracın farklı ortamlara daha rahat adapte olabilmesi ve karar verme mekanizmasına müdahale edilebilmesi için yarı otonom bir sistem geliştirildiğini ifade eden Konukseven, "Böylece aracımız, üzerinde bulunan destek karar algoritmalarının devrede olduğu ve istendiğinde uzaktan ve kablosuz olarak kontrol edilebildiği yarı otonom kontrol yapısı ile tasarlanmıştır" dedi.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)