Okul servislerinde skandal!

Okul servislerinde skandal!

access_time15 Ağustos 2018 13:03
Okul servis araçlarında üç nokta emniyet kemeri ve her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurması zorunluluğu getiren düzenlemenin öngördüğü 3 Eylül tarihi, servisçilere yetmedi.

Geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, okul servisi araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluğu getirilmişti. Araçların yeni özelliklere hazır hale getirilmesi için servisçilere 3 Eylül 2018’e kadar süre tanınmıştı. Okul servis araçları istenilen sürede istenilen özelliklere hazır hale getirilemedi.

Yönetmelikle süre uzatıldı 

Resmi Gazete’de dün yayımlanan İçişleri Bakanlığı’nın okul servis araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğiyle servis araçlarının hazır hale getirilmesi için süre uzatımına gidildi. Buna göre, okul servis araçlarında her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat ile her koltukta oturmaya duyarlı sensörlü sistem bulundurma, iç ve dış kamera sistemi ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilen kayıt cihazı zorunluluğuna ilişkin verilen süre bir yıl uzatılarak 3 Eylül 2019 olarak belirlendi. Ayrıca, fabrika çıkışında üzerinde mevzuata uygun renkli cam olan araçlar için getirilen “iç mekanı gösteren beyaz cam zorunluluğu”na ilişkin süre ise 3 Eylül 2020’ye kadar uzatıldı. Söz konusu yönetmelik hükümleri İçişleri, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Ulaştırma ve Altyapı bakanları tarafından birlikte yürütülecek.

‘2 bin dolar maliyeti var’

Okul servis araçlarıyla ilgili süre uzatımını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan kendilerinin talep ettiğini belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil İbrahim Seyfi, 2017’de yönetmelikle alınan kararın alelacele alındığını bu yüzden servislerin yetişmediğini söyledi. Piyasada, istenilen özellikleri servislere uygulayacak bir firmanın bir ay öncesine kadar bulunmadığını kaydeden Seyfi, şöyle devam etti: “Yaklaşık 250 bin civarında servis taşımacılığı yapan esnaf var. 250 bin servis aracının 100’ü hazır durumda. Bu kadar esnafın kısa sürede istenilen montajı araçlarına yaptırmaları mümkün değildi.”

Servis araçlarında olması istenilen kamera ve oturma sensörünün ortalama 2 bin dolar maliyetinin bulunduğunu kaydeden Seyfi, dolardaki artışın esnafı olumsuz etkilediğini söyledi. Seyfi, koltuk değiştirmenin maliyetinin ise yaklaşık 20 bin TL olduğunu vurguladı. Bu konuyu aktarmak için Selçuk’tan tekrar randevu talep edeceklerini kaydeden Seyfi, “2018 öncesi üretilen bu araçlarda bu özelliklerin istenilmemesini talep edeceğiz. Çünkü bazı şehirlerde esnafın bu özellikleri yerine getirmesi çok zor” dedi. (Aykut Yılmaz/Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • doğru söyle15 Ağustos 2018 13:50ne denetini denetim felan yok göstermelik uygulamalar bu arabalar çöpe gidecek araba çoğu

    (%0) (%0)