Operasyonel kiralama satışların gözdesi oldu

Operasyonel kiralama satışların gözdesi oldu

access_time21 Kasım 2014 12:45
Operasyonel kiralama ticari taşıt satışlarının gözdesi oldu
Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Operasyonel Kiralama Konferansı'nda konuşan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, Türkiye'de ticari taşıt satışlarının azalış göstermesine rağmen operasyonel kiralama yöntemi ile edinilen araçların, toplam satışlardaki payının hızla arttığını belirtti. Özger, 2014'ün ilk altı ayında ticari taşıt satışları önceki yıla kıyasla yüzde 22.7 azalırken, aynı dönemde operasyonel kiralama ile satılanların adedinin yüzde 16 artış gösterdiğini söyledi.
 
Finansal kiralama (Leasing) sektöründen uluslararası alanda çok sayıda önemli ismin katıldığı ve sektöre yönelik değerlendirmelerin paylaşıldığı 3'üncü Operasyonel Kiralama Konferansı, FKB’nin ev sahipliğinde  20-21 Kasım tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Konferans, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Daire Başkanı Canan Bumin'in yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Konferansta operasyonel kiralama başta olmak üzere finansal kiralama sektörünün Türkiye'deki durumu ve potansiyelini değerlendiren bir konuşma gerçekleştiren FKB Başkanı Osman Zeki Özger, Birlik olarak sektörün önünde bulunan fırsatların değerlendirilmesi için yoğun çalışmalar yürütüldüğünün altını çizdi.

Özger şöyle konuştu, "Türkiye’de bankacılık dışı finans kesiminin en güçlü temsilcisi konumunda bulunan Birliğimiz, ülkemizde finansal sisteminin gelişmesi, derinleşmesi ve çeşitlenmesi yönünde önemli bir misyon yüklenmiş durumda. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman alanında faaliyet gösteren tüm şirketlerin FKB çatısı altında birleşmesi önemli bir sinerji doğurdu. 6361 Sayılı Kanun'un bizi mutlu eden bir diğer yanı da, daha önce operasyonel kiralama yapma hakkı tanınmayan Finansal Kiralama şirketlerinin, yeni kanunla beraber bu hakka kavuşması oldu. Bunu, Finansal Kiralama sektörünün geleceği adına çok önemsiyorum. Çünkü operasyonel leasing işlemi yapabilme hakkı, sektörümüze ivme ve güç katacak, değerli bir kazanımdır". 

DÖRT ŞİRKET 54 MİLYON TL'LİK İŞLEM HACMİ YAKALADI

Özger, kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana geçen yaklaşık iki yıllık süre içerisinde dört finansal kiralama şirketinin operasyonel leasing ile ilgili yapılanmasını tamamlayarak işlem yapmaya başladığını ve kısa sürede önemli bir işlem hacmi elde ettiğini de belirtti.

Özger, "Bugün itibari ile dört finansal kiralama şirketi operasyonel kiralama ile ilgili yapılanmasını tamamladı ve işlem yapmaya başladı. Önümüzdeki dönemde çok daha fazla şirketimizin operasyonel kiralama alanında faaliyetler gerçekleştireceğini öngörüyoruz. Bu şirketlerin, 30 Eylül 2014 itibariyle makine ve ekipman bazında; karayolu taşıtları için 17 milyon 749 bin TL, iş ve inşaat makineleri için 29 milyon 281 bin TL, bilgi işlem ve büro sistemleri yatırımları için 7 milyon 261 bin TL olmaz üzere toplamda 54 milyon 391 TL’lik operasyonel kiralama işlemi gerçekleştirdi. Satın alma ile gerçekleşen makine ve ekipman yatırımlarının önemli bir kısmının dönemsel işlerin sonunda atıl kaldığını düşünecek olursak; operasyonel kiralamanın kaynakların etkin yönetimi açısından önemini daha iyi kavrayabiliriz" dedi.

OPERASYONEL KİRALAMANIN TAŞIT SATIŞINDAKİ PAYI HIZLA ARTIYOR

Operasyonel kiralamada ana kalemleri taşıt, iş ve inşaat makinelerinin oluşturduğuna dikkat çeken Özger, son açıklanan verilere göre Türkiye'de taşıt satışında yavaşlama görülmesine karşın operasyonel kiralamanın bu satışlardan aldığı payın arttığına işaret etti.

Özger, "Tüm Oto Kiralama Kuruluşları'nın (TOKKDER) raporuna göre; Türkiye'de 2014'ün ilk altı ayında yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,71 oranında azalış gösterdi. Aynı dönemde operasyonel kiralama sektörü ülkemizde satılan yeni otomobillerin yüzde 18,3’ü olan yaklaşık 41 bin 212 adet yeni aracı filosuna kattı. Böylece, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 16’lık bir büyüme kaydeden sektör, parkındaki araç sayısını yaklaşık 214 bin 500 adede çıkardı. 2014 yılının ilk yarısında 2,7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yapıldı. Sektörün müşteri sayısı da bir önceki yılın aynı dönemi göre yüzde 28,6 oranında artış gösterdi. Bu veri, ülkemizde artık çok uluslu ya da büyük şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de araç filolarını artık operasyonel kiralama yönetimi ile oluşturmaya başladıklarını gösteriyor" dedi.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)