OSD Başkanı Yenigün'den iç pazar açıklaması

OSD Başkanı Yenigün'den iç pazar açıklaması

access_time12 Temmuz 2019 14:43
Otomotiv Sanayii Derneği Haydar Başkanı Yenigün, iç pazarın canlandırılması için kısa ve uzun vadede yeni destekler gerektiğini söyledi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv sektörü için uygulanan ÖTV ve KDV indirimi  uygulamasının sona erdiğini ve yılın devamında uzatılmayacağını  belirterek yaptığı açıklamada, "Vergi indirimlerinin uzatılması veya  kademeli olarak düşürülmesi konusunda talepte bulunduk. Ancak bu indirimlerin devam etmeyeceği bilgisini aldık. Otomotiv değer  zincirinde faaliyet gösteren bayiler, distribütörler, ana ve yan  sanayi firmaları olarak yılın ikinci yarısında mevcut ÖTV ve KDV  oranlarıyla faaliyetlerimizi en az zararla sürdürmeye gayret ederken,
Devletimizle yapacağımız görüşmelerde iç pazarın canlandırılması için  kısa ve uzun vadede yeni destekler verilmesi gerektiği konusuna vurgu  yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ihracat, üretim ve istihdam  performansı açısından en fazla katma değer yaratan sanayisi konumunda  olan otomotiv için son derece hayati olan bu destekler gerek  sektörümüz gerek ülkemiz için kritik önem taşımaktadır" dedi.

2018 Kasım ayından beri uygulamada bulunan otomotiv sektörüne  yönelik KDV ve ÖTV indirimi destek paketi, 30 Haziran itibariyle sona  erdi. Otomotiv sektörü indirimlerin devam ettirilmesi veya kademeli  olarak düşürülmesi beklentisindeyken, konuyla ilgili olarak Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün'den  açıklama geldi.

Haydar Yenigün, "ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılması  veya kademeli olarak düşürülmesi konusunda talepte bulunduk. Ancak bu  indirimlerin devam etmeyeceği bilgisini aldık. Otomotiv değer  zincirinde faaliyet gösteren bayiler, distribütörler, ana ve yan  sanayi firmaları olarak yılın ikinci yarısında mevcut ÖTV ve KDV  oranlarıyla faaliyetlerimizi en az zararla sürdürmeye gayret ederken,
Devletimizle yapacağımız görüşmelerde iç pazarın canlandırılması için  kısa ve uzun vadede yeni destekler verilmesi gerektiği konusuna vurgu  yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Hükümetimizin otomotiv sektörüne bugüne kadar çok önemli destekler  sağladığını ve bu destekleri sektörün memnuniyetle karşıladığını  belirten OSD Başkanı Haydar Yenigün, "32 milyar doların üzerinde  ihracatla Türkiye'ye en büyük katma değeri sağlayan sanayi kolu  konumundaki otomotivin kamu idaremizin kapsamlı ve pozitif ayrımcılık  yapacak şekilde desteklenmeye devam etmesi bizler için kritik öneme  sahip. Bu desteğin adı da son dönemde ÖTV ve KDV idi. İçinden geçmekte  olduğumuz ekonomik hareketlilik sürecinde Hükümetimiz ve Sayın Bakanlarımız bizlerle yakın temas içinde çok önemli desteklerde  bulundular. Geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana pazardaki ciddi  daralmayı yavaşlatıcı etki yaratan vergi paketinin ticari  faaliyetlerin sürdürülmesi adına önemli derecede faydası oldu" diye  konuştu.

"Sektör araç satamıyor, yeni formüller şart"

Söz konusu destek paketine rağmen yılın ilk yarısında pazarın  yüzde 45 oranında daraldığına dikkat çeken Haydar Yenigün, sözlerine  şu şekilde devam etti  "Vergi indiriminin sanayiciler, distribütörler  ve bayiler açısından, kısaca otomotiv değer zincirinin tamamı için çok  ciddi bir katkısı oldu. Uygulamanın sonlanması ile birlikte sektörde  araç satışı durma noktasına geldi. Sektörün beklentisi yüzde 45'ten  yüzde 30'a düşen ÖTV'nin belirli küçük basamaklarla tekrar eski  seviyesine dönmesiydi. Otomotiv çok hassas bir sektördür, sistemin  tökezlememesi için yavaş bir geçiş olması çok daha sağlıklı olurdu.
Devletimizle yapacağımız görüşmelerde iç pazarı canlandırmaya yönelik  tekrar vergi indirimi uygulanması veya finansmana erişim kolaylığı  sağlayacak uygulamalar gibi başka formüllerin, kısa ve uzun vadede  kurgulanması gerektiğine vurgu yapacağız. Türkiye'nin ihracat, üretim  ve istihdam performansı açısından en fazla katma değer yaratan  sanayisi konumunda olan otomotiv için son derece hayati olan bu  destekler gerek sektörümüz gerek ülkemiz için kritik önem  taşımaktadır"
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)