Otobüs yolcularına 3. köprü zammı

Otobüs yolcularına 3. köprü zammı

access_time22 Ekim 2016 21:19
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişleri olan otobüs firmalarının bazıları, köprü geçiş ücreti ve fazladan yaktıkları mazotun parası yaptıkları zamlarla yolculardan çıkarıyor.

Şehirlerarası tarifeli taşımacılık yapan otobüslerin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma zorunluluğu nedeniyle hem maddi hem de zaman yönünden çok büyük sıkıntı çekiyor. Otobüsler için zorunlu hale gelen üçüncü köprünün geçiş ücreti ise 21 lira. Bazı ulaşım şirketleri, köprü açılışından sonra otobüs bilet fiyatlarına 10-20 lira arası zam yaptı. Karar'dan Gizem Karataş'ın haberine göre yapılan zam akıllara köprü geçiş ücretinin vatandaşın cebinden ödendiğini getirdi.

6 BİN 500 LİRA MASRAF

Tarifeli sefer yapan otobüsler tek bir yolcu dahi olsa otogardan yolcu alıp otogara bırakmak zorunda. 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Otogarı’ndan Harem’e giden bir otobüs köprü yapılmadan önce 46 kilometre yol gidiyordu. Yeni köprüden sonra bu mesafe 117 kilometreye çıktı. Bu hesapla otobüsler gidiş gelişte 140 kilometre fazladan yol kat ediyor. Bu da demek oluyor ki 40 litre daha fazla akaryakıt tüketimi yapılıyor. Önceden FSM Köprüsü’nde tek taraflı 15 lira geçiş ücreti ödeyen 3 akslı otobüsler Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne çift yönde 21 TL’den 42 lira ücret ödüyor. Otoban bağlantı yoluyla beraber gidiş geliş  toplam ücret 110 liraya yükselerek ek 95 lira ulaşım maliyeti ortaya çıkardı.

ŞİKÂYETLER ARTTI

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte özellikle Bursa, İzmit, Yalova gibi İstanbul’a yakın illere giden vatandaşların da yolculuk süreleri uzadı. Duruma tepki gösteren bir yolcu, “Önceden 1.5 saatte gidiyorduk şimdi iki saati geçiyor” dedi. İzmit’e seferler düzenleyen bir otobüs firması yetkilisi de yolun uzamasından şikâyet ederek, “Üçüncü köprü bizim için faydalı ancak yol uzadı bilet fiyatları arttı. Bununla beraber yolcularımız isyanlarda. Yol uzadı fazla yakıt yakınca bu bilet fiyatlarının artmasına neden oldu. Normalde 1 buçuk saatte İzmit’e gidiyorduk ancak şimdi 2 buçuk saati buluyor” şeklinde konuştu.

500 LİRA CEZA

Ulaştığımız Ulusoy, Metro Turizm, Kamil Koç gibi şehirlerarası otobüs şirketleri güzergâh açısından 3. köprünün zorunlu hale getirildiğini ve güzergâhın değişmeyeceğini söyledi. Yolcuların birçok şikâyette bulunduğunu söyleyen şirketler, köprüyü kullanmadıklarında polisin 500 lira ceza uyguladığını açıkladı.

DAMACANA SUYU BİLE ETKİLEDİ

Anadolu’dan gelip Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü (3. Köprü) geçerek İstanbul’a kamyon ve TIR’larla ulaşan ürünlere zam bombardımanı başladı. Nakliyecilerin taşıma fiyatlarına yaptığı köprü zammı, damacana sudan meyve ve sebzeye, mobilyadan nakliyeye kadar pek çok üründe fiyat artışına neden oldu. 19 litrelik damacana suyun 9.75 lira olan fiyatı 0.60 kuruşluk zam ile 10.40 liraya çıktı. İstanbul Meyve-Sebze Komisyoncu ve Tüccarları Derneği Başkanı Burhan Er, “Köprü ücreti ve köprüyü geçtikten sonra Bayrampaşa haline kadar olan 60 kilometrelik yol farkı ücretlere yansıyor. Pirinçten ekmeğe her şey bundan etkilenecek” diye konuştu.

EN DÜŞÜK GEÇİŞ ÜCRETİ 112 LİRA

3 akslı olarak geçen yolcu otobüslerinin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş zorunluluğundan önce 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü 15 lira ücretle geçiyorlardı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte otobüslerin yakıt masrafı hariç köprü geçiş ve otoyol gidiş geliş ücretleri 40 lira artış gösterdi.

* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Riva: 112 TL

* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Paşaköy: 139 TL

* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Çekmeköy: 143 TL

* İstoç-Mahmutbey Kavşağı – Çamlık: 153 TL

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

access_time17 Nisan 2024 12:43

Ocak ve mart arasındaki dönemde, Türkiye'den 3 milyar doları aşan otomotiv yan sanayi ürünü birçok farklı ülkeye ihraç edildi.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)