Otogarlarda bayram öncesi ücret isyanı

Otogarlarda bayram öncesi ücret isyanı

access_time22 Temmuz 2014 02:17
Mahkeme ve UKOME kararlarına rağmen otogarlarda 0-25 dakikalık süre için ücret alınmaya devam edilmesi tepkilere yol açtı
Mahkeme ve Ulaşım Koordinasyonu Merkezi'nin (UKOME) aksi yöndeki kararlarına rağmen, otogarlarda 0-25 dakikalık süreler içins ücret alınmaya devam ediliyor. Ankara'da 7, İstanbul'da alınan 8 liralık ücret kesintileri tüketicilerin tepkisine yol açıyor. Tüketiciler Derneği'ne göre ise söz konusu ücretlerin alınması ise haksız kazanç kapsamında.

Özellikle, bayram öncesi gün içinde binlerce aracın giriş çıkış yaptığı otogarlarda, 0-25 dakikalık süreler için ücret alınmasına tepki gösteren araç sahipleri, kendilerinden alınan paraların ödenmesini istiyor. Yüzlerce araç sahibi konu ile ilgili sıkıntılarını sikayetvar.com isimli sitede paylaştı.

Araç sahipleri, Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre terminallere giren özel ve resmi otomobillerden 25 dakikayı geçmeyen araçlardan giriş ve çıkışlarda ücret alınmayacağına işaret etti. Yönetmelikte yer alan maddede, tanınan süreyi geçmeyen kişilerin para ödememesi gerekiyor ancak vatandaşlardan her şekilde ücret talep ediliyor.

'10 DAKİKA KALDIM 8 LİRA ALDILAR'

Araç sahibi olan Fatih Ertaş, İstanbul Esenler otogarı giriş çıkış için 25 dk olan sistemi kaldırıp tekrar ücret alınmasına karşı olduğunu ve bunu denetleyemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığının yanlış olduğunu belirtti.
Deniz Kaya isimli araç sahibi ise "Başka bir şehirden İstanbul'a yeni taşınmış birisi olarak yolumu şaşırıp terminale girdiğimde çıkışta ücret ödememden dolayı şikayetçiyim" derken Ferdi Özkaya isimli araç sahibi ise "Otogara arabamla geldim çıkışım 10 dakika sürdü benden 8 TL ücret aldılar" dedi.

Mehmet Burutekin isimli araç sahibi ise "Esenler otogarına akrabamı bırakıp çıktım girişte Ukome kararı 25 dakikaya kadar ücretsiz uyarı yazısı asılı olmasına rağmen 15 dakikada çıktığım gardan 8 TL ücret aldılar! Bunun kanunsuz olduğunu kapıda belediyenin yazısının olduğunu söylememe rağmen biz özel sektörüz kamunun kararı bizi ilgilendirmez denildi. Burutekin, “Bu parayı alan Avrasya Turizm adlı firmadan paramı alamazsam İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alacağım  şeklinde konuştu.

ANKARA'DA 7 LİRA

Ankara'daki bir araç sahibi ise bu kentte yaşadığı sıkıntıya ilişkin “20 Haziran 2014 Cuma günü AŞTİ Otogarı'na saat 00:10'da giriş yaptım (otoparka yapılan giriş saati) 00:22'de arabama binip çıkışa yönelmeme rağmen trafik sıkışıklığından 25 dakikalık süre içinde çıkışa varamadım 2-3 dakika geçti çok sıkışıktı dememe rağmen itirazımı kabul etmediler 2 dakika olsa kabul ederdik dendi gerçekten tam 6 dakika geçtiğini gördüm fakat bu sürede benim ne suçum var trafiğin durumunu sende görüyorsun dememe rağmen 7 lira ödemek zorunda kaldım" bilgisini paylaştı.

TÜDER: HAKSIZ KAZANÇ

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, otogardan giriş ve çıkışlarda 8 lira ücret alınmasını haksız kazanç olarak değerlendirirken, yönetmeliğin istismar edildiğini şöyle ifade etti: “, Otogar yetkilileri yönetmeliğe uygun olarak, terminalin içinde ücretsiz otopark bulunduğunu öne sürüyor. Hükme uygun olarak belirtilen otopark, terminalin içerisinde değil otogarın 4 kat altında bulunuyor diyen Ağaoğlu, “Vatandaşların 82 basamakla ulaşılabileceği bu alan, bazı otobüs yazıhanelerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yer alıyor” dedi. Elinde valizi olan, yaşlı ve engelli yolcuların kullanabileceği bir yer değildir. Kullanım şartları yetersiz bu otoparkı örnek göstermek, yönetmeliği istismar etmek anlamına gelmektedir.” Günde 10 binin üzerinde aracın giriş çıkış yaptığı otogarda, her araçtan 8 lira ücret alınması günlük 80 bin ile 100 bin lira arasında haksız kazanç elde edildiğinin göstergesidir.” açıklamasında bulundu.

'İŞLETMENİN MALİYETİ VAR'

Avrasya Terminal İşletmeleri Genel Müdürü Haluk Tan ise daha önce konu ile ilgili hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, insanların 2-3 dakika kalıp otogardan çıktığını ve ücret alarak alandaki trafik yükünü azaltmaya çalıştıklarını dile getirmiş, otogarın işletme maliyetini aldıkları bu ücretlerden çıkarmak zorunda olduklarını ifade etmişti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)