Otogazda ÖTV oyunu

Otogazda ÖTV oyunu

access_time06 Mayıs 2017 16:46
ÖTV’si yüksek “otogaz” yerine çok daha düşük vergili “tüplü LPG” alarak, bunu araçlara satan firmalar büyük haksız kazanç elde ediyor.

Türkiye’de akaryakıt pazarının yüzde 12’sini oluşturan LPG piyasasındaki ÖTV farkı üzerinden yapılan vergi Kaçakçılığı ve bununla birlikte ortaya çıkan aşırı indirimler sektörde endişeyle takip ediliyor. Otogaz piyasası, farklı yöntemlere başvurarak LPG piyasasında haksız kazanç elde edenlere karşı, devletten etkili müdahale istiyor. Bu noktada da piyasadaki ÖTV oyununun bir an önce engellenmesi gerektiği belirtiliyor. Bununla birlikte, dökme gazın, oto gazına transferinin, LPG’ye ilişkin yasalara aykırı olduğu bildiriliyor.

Tüp, ‘otogaz’ oluyor!

Türkiye’de tüplü ve otogaz olmak üzere LPG’den iki ayrı oranda ÖTV alınıyor. Tüplü LPG’de ton başına alınan ÖTV tutarı 1.210 TL’ye karşılık gelirken, otogazdaki ÖTV 1.778 TL’yi buluyor. İşte aradaki bu 568 TL’lik fark, haksız kazanç peşinde koşanların ve kaçakçıların ekmeğine yağ sürüyor.

Gazı düşük ÖTV ödeyeceği için tüplü olarak alan piyasadaki birçok küçük oyuncu, bu ürünü aldıktan sonra piyasada tüpgaz yerine otogaz olarak satıyor.

İndirimlere dikkat...

Daha düşük ÖTV ödediği için de bir yandan aşırı fiyat indirimleriyle pazarı bozuyorlar, diğer taraftan da devlet toplayacağı vergiye ağır bir darbe vuruyorlar. Devletin vergi kaybının bu noktada 1 milyar lirayı aştığı ifade ediliyor.

Yıllık 36 milyon ton olan akaryakıt (benzin, mazot, madeni yağlar) pazarında ,bir diğer ifadeyle 12 bin istasyonda böylesine bir indirim rekabeti yaşanmazken, yıllık 3.2 milyon tonluk, yani toplamın neredeyse 10’da 1’i olan otogaz pazarındaki indirim rekabeti oldukça dikkat çekici.

‘Etkin denetim’ şart

Pazarın yüzde 90’ını bulan benzin ve mazotta indirim oranları, serbest piyasa gereği bayiden bayiye birkaç kuruşlara karşılık gelirken, otogazda, ÖTV üzerinden yapılan oyunlar sebebiyle 20-30 kuruşluk indirimlere rastlanabiliyor. Bu da şimdilerde litresi 2.80-2.90 TL’ye satılan otogaz fiyatının bir anda 2.60 TL’lere kadar inmesine yol açıyor. Tamamen yasal olarak işlerini yürüten firmalar ise böylesine bir yola başvurmadıkları için ciddi kayıplar yaşıyor.

ÖTV oyunu üzerinden kendilerine neredeyse yüzde 8-10’luk indirim marjı sağlayanlarla rekabette zorlanan kayıtlı iş yapan üreticiler bu durum karşısında devletin yetkili kurumlarından sıkı denetim talebinde bulunuyor.  

‘Terörün’ finansmanı tehlikesi

Türkiye’de doğalgaz kullanımının son 10 yılda hızla yayılmasıyla birlikte günlük LPG tüpü gideri 2.5 TL gibi cüzi bir tutara kadar gerilemesine, dolayısıyla pazardaki karşılık, sektör istihdam tarafında geri adım atmayarak yeni yatırımlarını sürdürüyor. Yaşanan bu küçülmeye rağmen tüplü LPG sektörü binlerce kişiyi istihdam etmeye devam ediyor. Bununla birlikte pazarda gerek ÖTV oyunları gerekse kaçak satışlar üzerinden elde edilen haksız kazançların ülkemizde ağırlıklı olarak terörün finansmanında kullanıldığı tahmin ediliyor.

EPDK ve Maliye konuyu takipte

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) konuyla ilgili olarak saha denetimleri yaptığı ve durumu raporladığı belirtilirken, bu çalışmaların, Maliye Bakanlığı’na da iletildiği bildiriliyor. MİLLİYET

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)