Otomobil fiyatları artacak

Otomobil fiyatları artacak

access_time02 Ağustos 2013 08:03
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, kurdaki artışın 2013'ün son çeyreğinde otomobil fiyatlarına yansıyacağını söyledi
Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararından etkilenen sektörlerden biri de otomotiv oldu. CNBC-e’ye konuşan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, kurların bugünkü seviyesini koruması halinde emtia fiyatlarının kaçınılmaz olarak artacağını belirterek, pazar hızında bir yavaşlama olacağı öngörüsünde bulundu.
Bozkurt, “Bu kur pozisyonunun ne kadar süre devam edeceğine bağlı yani eğer şimdiki konumuyla bu yılı kapatırsak, özellikle bizde, otomotiv sektöründe yılın son çeyreğinde ciddi sıçramalar olur. Yani Aralık'da 90-100 bin adetlere ulaştığımız bir mevsimsellik yaşarız. Kur, bu pozisyonunu korursa fiyat artışları kaçınılmaz olacağından Aralık ayında yaşadığımız 90-100 binlik rakamların yüzde 10-15 daha altında bir kapanışla karşılaşmak mümkün” diye konuştu.
Bozkurt’a göre, bu konjonktürde yıl sonuna kadar euro/TL 2,50, dolar/TL ise 1,90 seviyelerinin altına inmeyecek.
“MB FAİZ ADIMINDA ACELE ETTİ”
Bozkurt, Merkez Bankası'nın uzun yıllardır ekonominin seyrini doğru okuduğunu, doğru müdahalelerde bulunduğunu ancak, son dönemde yaşanan kur artışı nedeniyle faiz kararında acele edildiğini düşündüğünü kaydetti.
Bozkurt, “Son dönemki faiz ayarlaması biraz sanki hızlı yapıldı gibi hissediyorum. Onun da kurlarla ilgili tetikleyici rolü olduğunu hissediyorum. Onunla ilgili şimdi zaten tersine aksiyonlar alınıyor, faiz tekrar yukarıya geliyor. Ama bu hareketler dövizi tekrar eski konumuna getirir mi yakın tarihte böyle bir beklenti içinde değilim”dedi.
Bozkurt, otomotiv sektöründe üretimin geçtiğimiz yılla paralel olacağını söyledi.
2013’ün Toyota’nın tarihinde Türkiye’de en çok satış yapılacak rekor bir yıl olacağını belirten Bozkurt, “40 bin adedin üzerine çıkacağız ve bu önümüzdeki yıl bizi 50 binlik banda taşıyacak diye düşünüyoruz. Yani kendi içerisinde bir yüzde 25’lik büyüme daha bu yıldan gelecek yıla şu anda planlanıyor” diye devam etti.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

YORUM YAP

YORUMLAR (0)