Otomobil satıcıları belgelendirilecek

Otomobil satıcıları belgelendirilecek

access_time27 Haziran 2018 14:57
Gaziantep Ticaret Odası, ikinci el otomobil satıcılarına 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' vermek için harekete geçti

Resmi Gazete'de yayımlanan 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik' ile ikinci el oto satıcılarına getirilen 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' şartı üzerine harekete geçen Gaziantep Ticaret Odası, ikinci el oto satıcılarını belgelendirmek ve eğitimler vermek için protokol imzaladı.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, 2. el motorlu kara taşıtı ticaretinin, yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılabileceğini ve ikinci el otomobil ticareti yapan işletmelerde pazarlama ve satış görevlisi olarak çalışanlara da mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları şartı getirildiğini söyledi. İkinci el oto satıcıları (Galericiler) Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Mesleki Yeterlilik Merkezi tarafından eğitilerek belgelendirilecek.

Gaziantep Ticaret Odası Hizmet binasında gerçekleştirilen protokole Başkan Tuncay Yıldırım, çözüm ortağı olan Albert QA firması adına ise Genel Müdür Serkan Demirsan imza koydu.

Ticaret Odası Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, ülke genelinde yaklaşık 65 bin ikinci el oto satıcısını ilgilendiren düzenlemeye göre bir yıl sonra belgesiz ikinci el satışı yapanlara cezai işlem uygulanacağı belirterek, Yönetmeliğe göre, ikinci el araç alım satımı yapan galericilerin, artık bu ticaretlerini sürdürebilmeleri için mutlaka yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi almaları gerekiyor. 5 yıl süreyle geçerli olacak bu belgeler olmadan başkasına ait araçlar alınıp satılamayacak. Alım satım işlemini yapan noterler, galericilerden yetki belgesini ibraz etmelerini isteyecek. Yetki belgesi alabilmek için 18 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmak ve kursu bitirip mesleki yeterlilik belgesini almış olmak gerekecek" dedi.

Bu alanda faaliyet gösteren oda üyeleri ile ikinci el oto alım satımı yapanlara yardımcı olmak amacıyla çözüm ortağı olarak yetkilendirilen 5 firmadan biri olan Albert QA firması ile eğitimler ve belgelendirme yapmak üzere protokol imzaladıklarını vurgulayan GTO Başkanı Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gördüğü lüzum üzerine ikinci el oto satıcıları için belge zorunluluğu getirildi. Belge zorunluluğuyla galericilik mesleğini gerekli yeterliliğe sahip kişiler yapabilecek. Satış yapacakların odalara kayıt zorunluluğu var. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden işletmelere yetki belgeleri Mayıs ayı itibariyle ticaret il müdürlükleri tarafından verilmeye başlandı. Firmaların yetki belgelerini alabilmeleri için 'Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı' veya 'Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım Sorumlusu' alanlarından birinden Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları gerekiyor. Odamız bünyesinde faaliyet gösteren Mesleki Yeterlilik Merkezimizde, çözüm ortaklarımız aracılığıyla Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım Sorumlusu veya Danışmanı alanında Mesleki Yeterlilik sınavlarına girip başarılı olanlar belgelendirilecek. Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenler GTO Mesleki Yeterlilik Merkezi'ne başvurabilirler" şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası'nda gerçekleşen protokol imza töreninde Ticaret İl Müdürü Bilal Yazıcı,  GTO Yönetim Kurulu Üyeleri Yılmaz Duman, Ahmet Özgözükara, Meclis Üyeleri Bülent Evyapan, Yılmaz Çınar, Mustafa Bozgeyik, 10 no.lu Otomotiv Satış Servis Yedek Parça İmalat ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Ali Bayram Sarıca, Eyüp Zengin, komite üyeleri Selçuk Maslak, Mehmet Derundere ve Ahmet Açıkgözoğluda hazır bulundu.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)