Otomobil üretimine kaykay modeli

Otomobil üretimine kaykay modeli

access_time15 Nisan 2019 10:02
Elektrikli araç üretiminin daha hızlı ve uygun maliyetli yapılabilmesi için “kaykay” modeli kullanılacak. Böylece tek platform, bir dolu farklı modele can verecek

İlk kez Henry Ford’un ortaya attığı geleneksel “seri üretim” sistemi, bugüne kadar işlevini tam olarak yerine getirirken, otomotiv endüstrisinin çok büyük bir bölümünde geçerliliğini korumayı sürdürüyor. Son çeyrek asırda verimlilik ve maliyet kontrolü adı altında “modeller arasında platform paylaşımı” yapmayı öğrenen üreticiler, geliştirdikleri bir veya birden fazla platform sayesinde onlarca model piyasaya çıkarmayı başardılar. Bu araçların üretimi de çok fazla dert olmadı denilebilir. Zira bu sayede geliştirme maliyetleri düşürüldüğü gibi, aynı hatta birden fazla modelin üretilmesi de mümkün olabildi.

Ancak “pek çok nedenle” elektrikli otomobillere geçiş sürecinin hızlandırılması gereği, planları değiştirdi. 20 yıldan fazla bir süre önce General Motors’un yakıt hücreli ve elektrikli araç konsepti olan “AUTOnomy”de ortaya attığı fikir, ilk etapta elektrikli araç üreticisi Tesla tarafından kullanıldı. Şimdilerdeyse Volkswagen Grubu ve diğer bazı üreticiler bunu kendilerine uyarlamaya çalışıyor... Neyi mi?

“Kaykay” adı verilen ve gerçekten şekil olarak da kaykaya benzeyen platform, bataryaları (aküleri), elektrik motoru ya da motorlarını, yürüyen aksamı ve hatta pedallara varıncaya kadar pek çok unsuru bir arada barındırıyor. Bu platform, “ortak platform”lardan çok daha fazla sayıda modele uyarlanabilirken, üretim açısından da firmalara daha fazla esneklik getirebiliyor.

Zira daha önce tek bir platformdan 5-10 model üretilebilirken, “kaykay” sayesinde bu sayının çok daha artabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte araçların üretim mantığı da değişiyor. Platform bir hat üzerinde bağımsız olarak üretilirken, araçların üst kısımları da bir başka, paralel bantta üretiliyor. Aracın iki kısmı da bittikten sonra, bir yerde robotlar tarafından birleştiriliyor.

Şu sıralar Tesla dışında bu modeli kullanmaya başlayan Audi, durumdan memnun görünüyor. Biri yüksek adetli araçlar, diğeri de performans araçları için geliştirilmiş iki elektrikli araç “kaykay platformu” bulunan VW Grubu, Audi e-Tron’da kullandığı altyapıyı çok ufak değişimlerle pek çok modele adapte etmeyi planlıyor.(Levent Köprülü/MİLLİYET)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

DMM'den açıklama: Uyku apnesi ehliyete engel mi?

access_time25 Nisan 2024 10:55

İletişim Başkanlığı'na bağlı DMM, 'uyku apnesi tanısı konan kişiler ehliyet alamayacak veya ehliyetlerini yenileyemeyecek' haberlerinin dezenformasyon içerdiği hakkında açıklama...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

Trafiğe martta 226 bin 617 aracın kaydı yapılırken 2 bin 239 aracın kaydı silindi. Böylece trafikteki araç sayısı martta 224 bin 378 arttı.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)