Otomobilin geleceğine kadın
sürücüler imza atacak

Otomobilin geleceğine kadın sürücüler imza atacak

access_time16 Haziran 2014 07:06
Türkiye’nin de olduğu 8 Avrupa ülkesindeki otomotiv pazarının mercek altına alındığı raporun bir yenisi TEB Cetelem tarafından açıklandı
SERAP SÜRMELİ – OTOMOBILSAYFASI.COM
 
TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi’nin desteğiyle hazırlanan ‘Özel otomobil çağının sonu geldi mi’ başlıklı raporunu açıkladı. 2012'den bu yana Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı rapor, 8 Avrupa ülkesinde toplam 4830 kişinin görüşüne başvurularak TNS Sofres tarafından hazırlandı. Bu yılki rapor, ağırlıklı olarak özel otomobillerin geleceği ve tüketicilerin otomobilin geleceğini nasıl gördükleri üzerine yoğunlaştı. “Özel otomobiller gelecekte yeni bir toplu taşıma şeklinin parçası haline gelirse ne olacak?” sorusuna cevap aranan raporda Avrupalı tüketicilerin şimdilik sadece %20'sinin ortak otomobil kullanımına “Evet” dedikleri ortaya kondu.
 
Otomobile ulaşma konusunda diğer Avrupalı tüketicilere göre daha fazla zorlanan Portekizliler ve Türkler ise ortak otomobil kullanımının öncüleri olmaya aday görünüyor. Onları Fransızlar ve İspanyollar takip ediyor. İngiltere ve İtalya’daki tüketiciler ise otomobil paylaşımı yöntemine biraz daha mesafeli yaklaşıyorlar. Ancak yine de, eskiden statüyü, bugünse özgürlüğü temsil eden otomobillerin pek de uzak olmayan bir gelecekte yepyeni bir ulaşım şeklinin parçası haline geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Avrupalılara göre otomobillerin toplum gözündeki yeri gelecekte tam da bu şekilde evrim geçirip değişime uğrayacak.
 
KADINLAR OTOMOBİL PAYLAŞIMI KONUSUNDA DAHA İSTEKSİZ…
 
Araç paylaşımı sistemleri, otomobilin geçirdiği bu evrimdeki önemli kilometre taşlarından biri olarak dikkat çekiyor. Raporda bu türden sistemlere doğrudan evet demediği halde sıcak baktığını söyleyen Avrupalı erkek sürücülerin oranının yüzde 47'yi bulduğu görülüyor. Ancak bu oran kadınlar arasında sadece yüzde 37 seviyesinde kalıyor. Bu, Avrupalı kadınların otomobillerine, Avrupalı erkeklerden daha fazla bağlı olduklarını gösteriyor. Bu durum aynı zamanda markaların son yıllarda neden daha çok kadın müşterileri düşünerek ürün geliştirdiklerini de açıklıyor.
 
TÜRKLER, “SAHİBİ OLMADIĞIM OTOMOBİLİ KULLANABİLİRİM” DİYOR
 
Her Avrupalı’dan en az dördü, önümüzdeki on yıllık dönemde ortak otomobil kullanımına hazır olduğunu belirtiyor. Türkler, İtalyanlar ve Almanlar, Belçikalılara veya İngilizlere kıyasla bu kullanım türünü tercih etmeye daha eğilimliler. Belçikalı tüketicilerin sadece %29’u, kendilerine ait olmayan bir otomobili kullanabileceğini belirtiyor. Aynı durum, söz konusu oranın %34 olduğu İngiltere için de geçerli. Sahip olmadıkları bir otomobili kullanmaya hazır Türkler (%61), İtalyanlar (%45) veya Almanlar (%44) ile Belçikalılar ve İngilizler arasında bu kategoride ciddi bir fark söz konusu!
 
YENİ OTOMOBİL FİNANSMANI ÖNEM KAZANIYOR
 
Raporun ortaya koyduğu ilginç sonuçlardan biri de, Avrupa'da yeni otomobil sahibi olma yaşının giderek yükseldiği oldu. Otomobil fiyatlarındaki hızlı artış, Avrupa’da yeni bir otomobil sahibi olma yaşını ortalama 50’ye yükseltti.
 
Yeni bir otomobil satın almak için gereken finansal çabalar, nüfusun böyle bir alım için gerekli kaynaklardan yoksun bir kesimini, özellikle de gençleri, etkin bir şekilde bu kapsamın dışında bırakıyor. Gençler ya hiç otomobil satın almak istemiyor ya da kullanılmış olanı tercih ediyor. Rapor işte bu nedenle, otomobil alımını finanse etmek için kredi talebinde bulunmanın adeta artık kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Zaten Avrupalı tüketicilerin %68’i, uzun vadeli leasing ve satın alma opsiyonlu leasing ve leasing gibi diğer tüm seçenekler içinde otomobil finansmanının en ideal yöntemi olarak krediyi görüyor.
 
Kredi seçeneği, en çok Türkler (%88), İtalyanlar (%77) ve İspanyollar (%75) tarafından kullanılıyor. Her üç veya dört Avrupalıdan biri, nakit parayla otomobil almayı tercih etse de İngilizler (%47) ve Almanlar (%42), bu seçeneği Avrupalı komşularına göre daha fazla tercih ediyorlar. Türkler (%23), İtalyanlar (%15), İspanyollar ve Almanlar (%14), otomobil alımlarında %100 kredi seçeneğini daha cazip buluyor.
 
Türk tüketicilerinin yüzde 81‘i yeni teknolojileri benimseme konusunda daha istekli görünüyor. TEB Cetelem de tüketicilerin bu isteğine karşılık olarak yepyeni bir kredi başvuru uygulaması geliştirdi. Buna göre tüketiciler henüz satın alacakları otomobili incelerken, kredileri onaylanmış oluyor. iPad’ler için geliştirilen bu uygulamayla kredi başvuru ve onay süreci, araç başından ayrılmadan, bir kaç dakika içinde tamamlanıyor.
 
RAPORDA TÜRKİYE İLE İLGİLİ ÖNE ÇIKAN SONUÇLAR
  • Avrupa’da otomobili keyif için alırım diyen tüketiciler arasında Türkler birinci sırada yer alıyor.
  • Marka Türkler için araç satın alma sürecinde %97 oranıyla en önemli faktör olarak öne çıkıyor.
  • Araştırmaya katılan Türklerin  %94’ü araç maliyetine, yakıt maliyetinden daha çok önem  veriyor.
  • Türkler’in %69’u otomobil için internet üzerinden yedek parça satın almayı düşünebileceğini belirtiyor. Türkiye diğer ülkeler arasında 1. sırada yer alıyor.
  • “Ekonomi ve Ekoloji” araç alım sürecinde Türk  kadınlarının kararında önemli rol oynuyor.
  • Türk kadını trafikte daha sabırlı.
  • Otomobil sahibi olma konusunda kadınlar erkeklerden daha istekli bir duruş sergiliyor.
  • Türkler Dizel’i çok seviyor. Önümüzdeki 10 yılda dizel otomobillerin büyük şehirlerde kullanımının yasaklanmasına %74 oranında karşı duruyorlar.
2008’DEN BERİ SEKTÖRÜN ÖNEMLİ BİR OYUNCUSU
 
1995’de kurulan ve tüketici finansmanı sektöründe faaliyet göstermeye başlayan TEB Cetelem, 2008 itibariyle sadece otomobil kredisi alanında uzmanlaşmış ve otomobil sektörüne sürekli yatırım yapmaya devam etti. TEB Cetelem, 500’ün üzerinde otomobil bayisi ve Türkiye’nin seçkin araba markaları ile birinci ve ikinci el otomobiller için araç kredisi vermekte. Konusunda uzman satış ağı ve genç, dinamik kadrosu ile sektörün önemli oyuncularından olan TEB Cetelem, sadece otomobil kredisi vermekle yetinmeyip, müşterileri için yenilikçi ürünler geliştirerek yüksek teknolojik alt yapısı ile her geçen yıl daha da büyümekte.
 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Başkent'de akıllı taksi uygulaması

Başkent'de akıllı taksi uygulaması

access_time19 Aralık 2019 11:07

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş akıllı taksi uygulamasının ilk örneğini tanıtarak yeni dönemde yaptığı projelerden bahsetti

Bir sonraki arabam elektrikli olacak

"Bir sonraki arabam elektrikli olacak"

access_time28 Temmuz 2017 09:12

Dünyanın en büyük petrol şirketinin patronunun canlı yayında söylediği bu cümle gündeme bomba gibi düştü. Shell'in CEO'su Ben Van Beurden Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Bir...

Tofaş CFO’su Reganzani’den çok özel açıklamalar

Tofaş CFO’su Reganzani’den çok özel açıklamalar

access_time01 Aralık 2016 11:19

Dünyayı dolaşıp 1.5 yıl önce Türkiye’ye gelen Tofaş’ın Mali Direktörü Stefano Reganzani yatırımdan ÖTV’ye,Egea’dan hisseye Finansgundem.com’un sorularını...

Gazete ilanıyla girdiği işte başkan oldu!

Gazete ilanıyla girdiği işte başkan oldu!

access_time26 Eylül 2016 14:05

Deniz Kuvvetleri’nden 7 yıl subaylık yaptıktan sonra Hürriyet’te yayınlanan ilanla Anadolu Grubu’nda özel sektöre adım atan Bora Koçak, 20 yıl sonra aynı kurumda başkan...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)