Otomotiv deviyle kamyonet savaşı

Otomotiv deviyle kamyonet savaşı

access_time25 Ocak 2015 16:12
Kamyonet aldı, bozuldu. Otomotiv deviyle mahkemelik oldu. 26 ay bekledi ve…
Tüketiciyi iki yılı aşan hukuk mücadelesinde haklı bulan Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, Bursa 2'nci Tüketici Mahkemesi'nin "aracın ayıpsız misliyle değiştirilmesi" kararını oy birliğiyle onayladı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bursa'da yaşayan Ahmet Akkoç'un (41) bir otomotiv firmasının bayisinden 6 Aralık 2012'de satın aldığı kamyonet, kısa süre sonra vites geçişlerinde arıza çıkarmaya başladı. Servise götürdüğü aracının, garanti kapsamında olmasına rağmen izinsiz onarıma tabi tutulduğunu ileri sürerek, Bursa Tüketiciler Derneğine başvuran Akkoç, kendisine "ayıplı mal" satıldığı gerekçesiyle yasal süreci içinde firmaya ihtarname çekti.
İhtarnameye olumlu sonuç alamayan tüketici, konuyu daha sonra Tüketici Sorunları İl Hakem Heyetine taşıdı. Heyet, 25 Şubat 2013'te Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 13'üncü, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin de 14'üncü maddeleri gereğince şikayetin kabulüne ve aracın ücretsiz olarak firma tarafından misliyle değiştirilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Akkoç, firmanın itirazı üzerine bu kez Bursa 2'nci Tüketici Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, 30 Aralık 2013'te, "aracın ayıpsız misliyle değiştirilmesi" kararını aldı. Davalı firmanın, kararı temyiz etmesinin ardından Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi, nihai kararını açıkladı. Bursa 2'nci Tüketici Mahkemesinin kararını onayan Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesinin kararında, "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun geciktirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi" ifadesi kullanıldı.
"26 aydır otoparkta tutsak olan aracım özgürlüğüne kavuştu"
Akkoç, aracının bir otoparkta iki yılı aşkın süredir park halinde durduğunu söyledi. Karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Akkoç, şöyle konuştu: "Yargı süreci uzun da olsa iki yıllık bir süreyi de kaplamış olsa sonuçta yargı doğru olan kararı verdi. Bütün tüketicilere tavsiyem; haklarını aramaları. Aracımın misliyle değişimine karar verdi veyahut da şu anki değerinin tespitinin yaptırılıp değer olarak aracın bedeli şeklinde de verilebilir. Ülkemizde yargı sürecinin uzun olmasından dolayı firmalar bu şekilde bir sistem uyguluyorlar. Bu aracı da 26 ay önce kullanmak için aldım. Vatandaş olarak vergisini, otoparkını, kaskosunu, sigortasını ödüyorum ama buna rağmen memnunum, yargı bizim lehimize karar verdi. İnşallah yaptığımız masrafları da alacağız. Bunun için firma aleyhine tazminat davası açacağım. 26 aydır otoparkta tutsak olan aracım özgürlüğüne kavuştu. Firmalara, özellikle de üst yöneticilerine (CEO) sesleniyorum; her tüketiciden CEO olmaz ama her CEO'dan bir tüketici olur çünkü insanız."
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)