Otomotivciler cansuyu kredisi bekliyor

Otomotivciler cansuyu kredisi bekliyor

access_time06 Şubat 2019 14:16
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, hükümetten 2 yıl geri ödemesiz cansuyu kredisi talep ettiklerini belirtti

Otomotiv sektörü temsilcileri, hükümetten cansuyu kredisi talep ediyor.

ÖTV ve KDV indirimlerine rağmen Ocak ayı satışları sert daralan sektör, çıkış yolu arıyor.

İç pazarın yanı sıra Avrupa pazarının daralacağına ilişkin beklentiler, sektörde endişelerin artmasına neden oldu. Düzenlenen bir basın toplantısında konuşan sektör temsilcileri, bayi teşkilatlarının ayakta durmakta zorlandığını belirttiler.

Toplantı sonrası konuşan OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının Ocak'ta yüzde 59 düşüşle 14 bin 373'e gerilediğini hatırlatarak düşüşte, vergi indirimlerinin tüketicilerin alım kararlarını öne çekmesinin etkili olduğunu söyledi.

Finansman tarafında yaşanan sıkıntılar sürdüğü -otomobil satışlarının arzu edilen seviyeye gelmesinin zaman alacağını kaydeden Şahsuvaroğlu, bazı bankaların 4 yıl vadede faizleri yüzde 1,75'lere doğru çektiğini, faizlerin daha da düşmesiyle satışların ivmelenebileceğini söyledi.

Şahsuvaroğlu, hükümetten cansuyu kredisi talep ettiklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ocak ayı tüm yılın yüzde 4,5'i demek. Hesaplamalara göre, Ocak ayının verisiyle yıl 350 bin gibi bir satış adediyle bitiyor.

Seçimden sonra faizlerin düşmesiyle birlikte yılı 450 bin üzeri satış rakamıyla kapatırız. Geçen yılki 650 bin satış adedinden 450 bine inmesi sektör için alarmdır. Sektörün oyuncularından yetkili satıcılara kamu kaynaklı cansuyu kredisi talebimiz var. 2 yıl geri ödemesiz olmasını talep ediyoruz. Faiz, kur, enflasyon baskısı altında eriyen sermayelerimizin yerine gelmesi adına hükümetimizden destek talebimiz var."

"BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE DARALMA BİZİ ENDİŞELENDİRDİ"

Mercedes-Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Ocak ayında otomotiv pazarında daralmanın beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesinin sektörü endişelendirdiğini belirtti.

Bayii teşkilatlarının ayakta tutulması gerektiğini kaydeden Sülün, "Atılan adımlar doğru adımlardı ama bu teşviğe rağmen pazarda istediğimiz hızı yakalayamadık. Bu teşvik olmasaydı pazar nasıl kapanırdı ve 2019 nasıl olurdu onu düşünmek bile istemiyoruz. Bu teşvik süresinin uzatılması gerekiyor. Asıl problem, sektör, müşteri ve bayiilerin kredilere ulaşımında problem var. Oradaki likidite problemi çözülmeden, faiz oranları belli bir seviyeye inmeden teşviklerle bu işin ne kadar yürüyeceğini deneyimleyerek gördük" diye konuştu.

2019'da Avrupa otomotiv pazarının daralabileceğini dile getiren Sülün, hem iç pazar hem de ihracat pazarlarındaki daralmanın sektörü çok negatif etkileyeceğini ifade etti.

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş ise çoğu markanın bu yıl 400,000-450,000 adet araç pazarına göre bütçelendirme yaptığını kaydederek "Türkiye’de marka kurguları, bayi teşkilatlandırması 1 milyon adetlik pazar büyüklüğüne göre yapıldı, işlerin normal gitmesi için satışlar 700,000’in altına inmemeli" değerlendirmesinde bulundu.(Ceren Dilekçi/Bloomberg)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)