Otomotivciler ÖTV artışının ertelenmesini istedi

Otomotivciler ÖTV artışının ertelenmesini istedi

access_time21 Kasım 2016 04:29
Kurlardaki artış yüzünden yılbaşında zammın kaçınılmaz olduğunu belirten otomotiv sektörü temsilcileri, "Bir de ÖTV artarsa 2017'de satışlar azalır" diyor

Son 1 ay içinde dolarda yüzde 10.35’lik, Euro’da ise yüzde 6.53’lük artış yaşandı. Son 3 aydaki artış ise daha fazla. Kurlardaki bu hızlı artışın en çok etkilediği sektörlerin başında ise otomotiv geliyor. Kurlar yükseldikçe sektörün maliyetleri artıyor, bu da doğal olarak fiyatlara yansıyor. Yani önümüzdeki günlerde otomobil fiyatlarında zam kaçınılmaz gibi görünüyor. Bu zam firmadan firmaya değişirken elinde düşük kurdan aldığı stoku bulunanlar kısa bir süreliğine daha avantajlı duruma geçecek. Ama açıklamalardan aralıkta birçok markanın en az yüzde 3 ila 5 arasında zam yapacağı anlaşılıyor. Diğer taraftan kurlarla mücadele edilen bir ortamda gündemdeki ÖTV değişikliği de kafaları karıştırıyor. Çünkü kur artışının üzerine sektör bir de ÖTV artışı yaşarsa bırakın aralık ayını 2017 yılı hem otomotiv hem ekonomi adına çok zor geçer. Bu yüzden otomotiv yetkilileri değişikliklerin en azından şubattan sonra ele alınması noktasında birleşiyor. İşte hem kurdaki artış hem de ÖTV değişikliğine ilişkin otomotiv yetkililerin yaptığı açıklamalar...

2017’DE OTOMOBİL ALMAK ZORLAŞACAK

TOYOTA PAZARLAMA VE SATIŞ CEO’SU ALİ HAYDAR BOZKURT: “Son 1 ay içinde kur yaklaşık yüzde 7-8 artış gösterdi. Aralık başında kur bu seviyelerde olursa zam kaçınılmaz olacaktır. Böyle durumda genel olarak mevcut kampanyalar geri çekilir, yeterli olmazsa üzerine de bir miktar zam yapılabilir. Ortalama bir rakam telaffuz etmek gerekirse yüzde 3-5 arasında bir fiyat artışı söz konusu olabilir. Sektörün en yüksek satış beklediği aralık ayında kur etkisi ve bir de ÖTV artışı devreye girerse satışlara olumsuz etkisi olacaktır. Şu anda satışlar oldukça iyi gidiyor, umalım ki büyük fiyat artışları veya vergi artışı gibi bir durum olmasın. Çünkü bunların üzerine aralıkta FED’in olası bir faiz artış kararı kuru daha da yukarı çekeceğinden 2017 başından itibaren fiyatlar daha da yukarı gidebilir. Sonuçta 2017’de otomobil almak biraz daha zorlaşabilir.”

ESAS ZAMLAR ARALIKTA GELECEK

HYUNDAİ ASSAN GENEL MÜDÜRÜ ÖNDER GÖKER: “Kasım ayında markaların çoğu zam yaptı, ancak 8-9 puanlık kur artışının küçük bir kısmı yansıtabildi. Kurlar bu şekilde devam ederse esas zamlar aralıkta gelecek. Ayrıca ocak ayında model yılı farkı da fiyatlara yansıyacak. Hem kur farkları hem de ÖTV artışı sektörü olumsuz etkiler. Ancak tasarı Meclis’te kabul edilmişken geri adım atılır mı bilemiyorum.”

FİYATLAR YÜZDE 6-8 ARASINDA ARTAR

BORUSAN OTOMOTİV CEO’SU EŞREF BİRYILDIZ: “Kurlardaki bu gidişat aralık ayı için yüzde 6 ila 8 arasında zam zorunluluğu demektir. Böyle bir ortamda ÖTV artışının gündemden kalkması gerek. Çünkü hem kur hem ÖTV değişikliği aralık ayını ve 2017’yi zor bir sürece sokar.”

MALİYET ARTIŞI FİYATLARA YANSITILIR

ANADOLU OTOMOTİV GRUBU BAŞKANI BORA KOÇAK: “Kurlar son bir ay içinde oldukça arttı. ÖTV değişikliği ile ilgili bir tahmin yapmak zor, ama kurlardaki artış maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor. Yılın satış potansiyeli anlamında en güçlü ayına girerken bu maliyet artışlarını fiyatlara yansıtmamız gerekiyor. Döviz bazında geçmişle mukayese edersek şu anda Türkiye’deki en ucuz tüketim malı otomobil olabilir.”

ZAMMI KURDAKİ YAVAŞLAMA BELİRLER

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün: “ÖTV değişikliğini muhtemelen yılın en son ayında uygulamaya geçirmezler diye varsayıyorum. Dolar ve Euro’nun şu andaki yükselişi çok hızlı oldu. Muhtemelen yavaşlayıp bir miktar da gerileyecek. Zam oranları buna göre belli olur.”

KALICI KUR ARTIŞI FİYATLARI YUKARI İTER

DOĞUŞ OTOMOTİV CEO’SU ALİ BİLALOĞLU: “Araç fiyatlarının zam politikası doğrudan kurlara bağlı değil. Markaların satış hedefleri, sipariş edilen araç adetleri, finansman güçleri fiyat politikasını artan bir döviz ortamında etkiler. Tabii ki kalıcı bir şekilde artan kurlar tüm otomotiv sektöründe maliyetleri etkiler ve satış fiyatlarını yukarı doğru iter. Sayın bakanlar basına yansıyan son açıklamalarında ÖTV sistemini yeniden yapılandıracaklarını söylediler. Maliye Bakanı bunun illa vergi artışı olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Bu sebepten dolayı spekülasyonda bulunmamak gerekir. Tabii ki herhangi bir ürün grubu için vergilendirme değişikliği tartışması tüketici nezdinde tedirginlik yaratır.”

ÖTV’DE DEĞİŞİM ŞUBAT-MARTTA OLUR

RENAULT MAİS GENEL MÜDÜRÜ BERK ÇAĞDAŞ: “Kampanyalar ve 2016 model yılı stokların eritilmesi sebebiyle aralıkta araç fiyatlarına yapılacak zamlar sınırlı kalır. Sadece dövizli satılan araçların TL fiyat karşılıklarında artış olması doğaldır. Markaların ellerindeki stokların büyük çoğunluğu 1-2 ay önce daha düşük kurlardan çekilmiş araçlar olduğu için zam zorunluluğu yeni gelecek sınırlı sayıdaki araçlarda olacağından, sınırlı kalır. ÖTV için oran değiştirebilme yetkisi hükümete verildi. Yasanın olgunlaşması bana göre zaten 1-2 ayı alır. Ben şahsen şubat-marttan önce bir değişim beklemiyorum.”

KUR ARTIŞI FİYATLARA OCAK-ŞUBATTA YANSIR

CİTROEN TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ BAHATTİN TATOĞLU: “Herkes stok ve maliyet yapısından oluşan kendi gerçeğine göre hareket edecektir. Kasım ve aralık her markada stokların en yükseldiği dönem. 15 Temmuz’dan sonra son çeyrek siparişlerinin azaltıldığı söylense de ekim rakamlarına ve kasım ayındaki gelişmelere bakıldığında aksi daha doğru gibi gözüküyor. Ben kur hangi seviyede olursa olsun fiyatlara ocak-şubat aylarından önce yansıtılamayacağını ve kasım-aralık döneminin araç almak için ciddi fırsatlar taşıdığını düşünüyorum. Olası ÖTV artışını da ekleyecek olursak şu anda tüketiciler için ciddi bir fırsat var.”

ZAM İÇİN YÜZDE 5’LİK FARK KALIYOR

PEUGEOT TÜRKİYE PAZARLAMA DİREKTÖRÜ MEHMET AKIN: “ Euro son üç ayda yaklaşık yüzde 8 değer kazandı. Fakat sektörün fiyat artışlarına bakıldığında aylık ortalama yüzde 1’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. Yaklaşık yüzde 5 fark kalıyor. Bu farkın tamamının aralık ayında kapanması çok olası değil gibi ama yüzde 5’lik bir yer olduğu da aşikar. Kurların bu seviyelerde seyretmesi durumunda otomotiv pazarında aralık koşullarının Kasım ayından iyi olmasını beklemek biraz iyimserlik olabilir gibi geliyor. Kur dalgalanmaları ile birlikte ÖTV gündemi 2017’de pazarı olumsuz yönde etkileyebilir.”

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

Tesla binlerce aracını geri çağırıyor

access_time19 Nisan 2024 14:19

Tesla, ABD'de 3 bin 878 Cybertruck'ı, sıkışmış bir gaz pedalının aracın istem dışı hızlanmasına neden olarak çarpışma riskini artırabileceği endişesiyle servislere...

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

Tesla'dan Türkiye'ye özel milyonluk indirim

access_time19 Nisan 2024 12:43

Dünyada fiyatı düşerken Türkiye'de fiyatı artan Tesla'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Türkiye'deki en ucuz Tesla'nın fiyatı yaklaşık 1 milyon TL ucuzladı. Model Y'nin arkadan...

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)