Otomotivde nanoteknoloji dönemi

Otomotivde nanoteknoloji dönemi

access_time29 Mayıs 2017 11:15
Elektrik, araba, telefon, internet vb. buluşlar gibi nanoteknoloji de dünyayı değiştirmekte ve gelecekte nanoteknoloji içermeyen sektör olmayacağı öngörülüyor.

Cleanartnano Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Esen, “Yüzeylerin nano yüzey koruma uygulama sonrası gösterdikleri değişen özelliklere "Akıllı Yüzey Koruma Katman Teknolojisi" de denilmektedir ve çok geniş kullanım alanında sahip olan nanoteknoloji yelpazesinin içinde yalnızca küçük bir alandır.

Nano boyuttaki parçacıklar, günümüz makro dünyadan bildiğimiz özelliklere sahip değildirler aksine yakın geçmişe kadar bilmediğimiz ve her geçen saniye keşfettiğimiz farklı özelliklere sahiptirler. Uygulama esnasında yüzey üzerinde oluşturulan nano ölçekli ultra ince katman sayesinde, bu keşfedilen farklı özellikler yüzeylere kazandırılabilmektedir.” dedi.

1 nanometre (nm), 10-9 metre olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle metrenin milyarda biri bir nanometreye eşittir ve bir saç telinin çapının yaklaşık 80 bin defa küçültülmesiyle ulaşılabilecek bir uzunluktur. Bu ölçekte günlük hayatta aşina olduğumuz klasik fizik yasaları geçerli değildir.

Nanoteknoloji, maddenin atomik ve moleküler seviyede kontrolüdür. National Nanotechnology Initiative‘nin ‘En az bir boyutunun büyüklüğü 1’den 100 nanometreye kadar olan maddenin kontrolü’ ifadesi en genel tanım olarak kabul görmektedir.

Nanoteknoloji Yüzey Koruma/Kaplama olarak ifade edilen bu yeni teknoloji, uygulama yapılan yüzeylerin elle tutulabilirliği, hava ve ışık geçirgenliği vb. orijinal özelliklerini değiştirmeden mekanik ve kimyasal etkilere karşı direncini arttırmaktadır. Uygulama yapılan yüzeylere renk doygunluğu, parlaklık kazandırır.

Antibakteriyel özellik, küf ve korozyona karşı direnç, su tutmaz özellik, kir oluşumunu engelleme vb. pek çok özelliği insan sağlığı ve çevreye karşı duyarlı olarak kazandırmaktadır.

İnsan saçından çok daha ince ve göz ile görülmeyen nanoteknolojik bu katman, fiziki olarak yüzey ile çok sağlam bağ kurmaktadır ve sadece yüksek mekanik aşınma ile yok edilebilmektedir.

Endüstriyel üretim esnasında ya da son ürün aşamasında, istenilen yüzeye tercih edilen nanoteknoloji yüzey koruma özelliği kazandırılabilmektedir.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)