Otomotiv'de 'yerli parça' müjdesi

Otomotiv'de 'yerli parça' müjdesi

access_time18 Ocak 2015 08:28
Otomotiv sanayide ‘illa orijinal parça’ uygulaması Haziran’da kalkıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, otomotiv yan sanayine ve tüketicilere ‘orijinal yerine eşdeğer parça’ müjdesi verirken, sanayicinin de bankadan kredi kullanırken makinelerini teminat kullanabileceği çalışma yaptıklarını söyledi. Işık, otomotiv sektöründe haziran ayından itibaren illa orijinal değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parçaların da kullanılacağını söyledi. Otomotiv üreticisi ya da ithalatçılarının kutusu dışında eşdeğer yerli parçalar da kullanılmasıyla hem yerli otomotiv yan sanayi gelişecek hem de tüketicilerin özellikle bakım ve onarımda sigorta şirketleriyle yaşadığı sıkıntılar ortadan kalkacak.

Tüketiciyi de rahatlatacak
Işık katıldığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ‘Hedefimiz üretim ve teknoloji üssü bir Türkiye inşa etmek’ sloganıyla gerçekleştirilen Yerli Malı Belgesi lansmanında, bir müjde paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi: “Otomotiv sektörü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biridir. İhracatta, hazır giyim ve tekstili birleştirirsek ikinci, birleştirmezsek en fazla ihracat yaptığımız sektör. Bu sektörde yerli otomotiv yan sanayini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik. Hazine Müsteşarlığımız da 13 Ocak’ta tebliğ yayımladı, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak. İlk 2 yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. Böylece otomotiv yan sanayinde yerli üretimi artırmış olacağız.” Bunun tüketici açısından da son derece önemli olduğunu ifade eden Işık, tüketici üzerindeki maliyet baskısının azalacağını, ayrıca sigortanın çok maliyetli parçaları sigortalamadığı için oluşan mağduriyetin ortadan kalkacağını söyledi.

Eşdeğer yedek parçanın faydaları
- Üretilen yedek parça kalitestandardı yükselir.

- Ar-Ge yatırımları ve istihdam artar.

- Türk menşeili ürünlerin kalite imajını yükselir.

- İthalattan doğan ekonomik kayıp azalır.

- Yedek parça üreticilerinin eşdeğer parça ile rekabete katılımları güçlenecek.

- Tüketicinin alternatif seçmeimkanı sağlanırken, bakım onarım masrafları tüketici lehine düşecek.

- Sigortada oluşacak tüketici mağduriyetinin önüne geçilecek.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)