Otomotivin hedefi yüksek teknoloji

Otomotivin hedefi yüksek teknoloji

access_time18 Mart 2019 09:48
Otomotiv Sanayicileri Derneği, bu yıl bir yandan üretim seviyesini korumaya odaklanırken, diğer yandan da otomotivdeki yüksek teknolojilere yönelik yasal düzenlemeler üzerinde çalışacak.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere ihracat pazarlarındaki gelişmeler, Brexit tartışmaları gibi etkenlerin yanı sıra SUV sınıfında yaşanan artış ve dizel talebindeki daralmanın, Türkiye’de otomotiv üretimini etkilemeye başladığını, bu yıl üretim seviyesinin geçen yıla paralel gerçekleşmesine çalışacaklarını söyledi. 

Türkiye’nin çok iyi bir otomotiv ihracatçısı olduğunu, geçen yılı gelirler açısından bir rekorla kapattıklarını kaydeden Yenigün, 2019’daysa otomotiv sanayiini küresel rekabet, korumacı ticaret anlayışı, iç pazardaki daralma ve ihracat pazarlarındaki durağanlaşma gibi etkilerin beklediğini vurguladı. OSD Başkanı Yenigün, “İhracat pazarlarımız, AB pazarındaki gelişmeler ve Brexit’e ek olarak; SUV pazarında yaşanan artış ve dizel talebindeki ciddi daralma sebebiyle bizleri etkilemeye başladı. Bu şartlar altında 2019’da sanayimizin tahmini toplam üretiminin 1.4 milyon adet civarında olmasını bekliyoruz. Toplam üretimin 1.2 milyon adetininse ihracat olarak gerçekleşmesini beklemekteyiz” dedi. 

‘Evrilmek zorundayız’

Bu yıl iç pazar ve üretimde daralma sürecinin devam etmesini öngördüklerini belirten Yenigün, “Ayrıca, ihracatta yavaşlama sürecinin de bu dönemde maalesef hız kazanma eğilimine girmesini bekliyoruz. Özetle 2019 iç pazarın ciddi daralmasına karşın, ihracatın kısmi yavaşlamasıyla üretim seyrinin kısmen korunmaya çalışılacağı bir yıl olacak” değerlendirmesini yaptı.

Otomotivde eğilimlerin değiştiğini hatırlatan Yenigün, elektrikli, birbiriyle bağlantı kuran araçlar, akıllı ulaşım sistemleri, kendi kendine gidebilen araçların otomotiv dünyasının yeni vazgeçilmezleri haline geldiğini vurguladı. Yenigün, bunlara paralel olarak otomotiv endüstrisinde iş modellerinin de değiştiğine dikkati çekerek, üreticilerin sadece araç üretmeyip bir ulaşım sistemi sunmak zorunda olduğunu diye getirdi. Türkiye otomotiv endüstrisi olarak bu ortamda, değişen küresel otomotiv eko-sisteminin vazgeçilmez oyuncusu olmak için çalışacaklarına değinen Yenigün, bu amaçla gerekli mevzuat ve altyapının oluşturulması konusunun, 2019’daki öncelikleri arasında yer alacağını ifade etti. Yenigün, yıl içindeki diğer önceliklerini de iç pazarın büyütülmesi, yeni yatırımların çekilebilmesine yönelik düzenlemeler, yüksek katma değerli ve teknolojili ürünlerin üretiminin ülke içinde yapılması, lojistik alanındaki iyileştirmeler olarak sıraladı. OSD Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün, bu konuda hükümetin de desteğiyle gelişmeler olacağına inandıklarını söyledi.

‘Akıllı davranırsak büyük fırsat var’

Temsa Genel Müdürü Hasan Yıldırım, “Otonom araçlar hayatımıza girdiğinde çok farklı bir dünyada uyanacağız. Bütün ezberler bozulacak” derken, otomotiv sektöründeki değişime ayak uydurma fırsatının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Türkiye ve Temsa olarak ileri teknoloji alanında çok şansımız var. Gerçekten bir evrim yaşıyoruz. Bu evrim içerisinde çok fırsatlar barındırıyoruz. Doğru hamleleri atmazsak, oturup beklersek gerçekten yok olma tehlikesi var. Akıllı mobilite ve ileri teknoloji alanlarında hızlı ve akıllı davranıldığında  Türkiye’nin otobüs ve yan sanayiciler olarak burada büyük bir fırsatı var” değerlendirmesini yaptı. (Levent Köprülü - Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

Radar uyarısı yapan sürücülerin cezaları iptal

access_time16 Nisan 2024 12:11

Bakan Yerlikaya, Düzce’de diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren 14 sürücüye kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Yerlikaya, trafikteki radar...

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

Zorlu Enerji, Avrupa'daki elektrikli şarj ağını genişletecek

access_time16 Nisan 2024 12:07

Zorlu Enerji, sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda Avrupa genelinde elektrikli araçlar için şarj istasyonları ağını genişletmek amacıyla stratejik ortaklık kurulduğunu...

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

Tesla'nın işten çıkarmaları Çin'i de vurdu

access_time16 Nisan 2024 10:17

Tesla'nın işten çıkarma planından Çin operasyonları da etkilendi

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

İsviçre'li dergiden Togg'a övgü: Türk Teslası

access_time16 Nisan 2024 09:40

İsviçre'nin ulusal gazetesi Blick, Türk Teslası" benzetmesi yaptığı Togg'a övgüde bulunduğu haberinde, "Elektrikli araç, dijital ekosistemi, sürüş ve şarj performansı da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)