Otonom keyif

Otonom keyif

access_time23 Aralık 2013 05:04
Yakın bir zamanda yollarda sürücüsüz bir araba göreceğimize artık yavaş yavaş alışmalıyız
Otomotivin gelecekteki en önemli atılımlarından biri olacak otonom (sürücüsüz) araçlara yönelik hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, bu araçların piyasaya hazır olması adına her geçen gün yeni gelişmeler oluyor. GM, Ford, Mercedes-Benz ve VW gibi otomobil üreticilerinin yanı sıra Google gibi teknoloji devlerinin de önemli bir parçası olduğu bu atılım yakın gelecekte sürücüsüz araçların yollara çıkmasına imkan tanıyacak. Araçlar kendi başlarına yol alabilecek hale gelirken tasarımcıların üzerinde yoğunlaşmasını gerektiren bir soru ortaya çıkıyor; sürücünün direksiyon başından alınmasıyla kabinler daha işlevsel bir şekilde nasıl tasarlanabilir?

OTONOMDA YENİ SAFHA

Tasarladığı birbirinden ilginç konseptlerle otomotiv dünyasının dikkatini çeken İsviçre merkezli tasarım grubu Rinspeed, 2014 Cenevre fuarı için hazırladığı yeni tasarımıyla ‘otonom’ alanını bir ileri safhaya taşımış. Otomotiv ve teknoloji devleri araçların sürücüsüz götürecek teknolojilere odaklanırken, Rinspeed, kontrolün bilgisayara geçmesiyle sürücülerin araç içinde kazanacağı zamanı en verimli şekilde değerlendirmelerini sağlayacak kabin tasarımlarıyla bu devrimin sunduklarına yeni bir soluk getiriyor. XchangE ismi verilen konsept araçta uçakların bussiness class rahatlığını aratmayacak koltuklardan tutun tam donanımlı bir medya merkezi görevi gören çevre birimi donanımlarına kadar her detay düşünülmüş.

SEN FİLM SEYRET ARAÇ GİTSİN

RINSPEED’in yolcuların araç içinde okumak, müzik dinlemek, internette sörf yapmak, film izlemek ve hatta uyumak gibi bir çok gündelik aktiviteyi gerçekleştirmelerine olanak tanıyan XchangE isimli otonom aracı teknolojinin yanısıra bireysel ulaşımı tren, uçak ve otobüs gibi konforlu toplu seyahat araçları seviyesine çıkarıyor.

UÇMAKTAN DAHA İYİ

İsvİçrelİ firmaya göre bu sayade araç yol boyunca rahat ve tam donanımlı mobil bir iş istasyonuna dönüşüyor. İstenildiğinde şöförün kontrole geçebilmesi için direksiyonun ortadan kaldırılmadığı kabin tasarımında direksiyon simidi şöföre daha geniş bir çalışma alanı yaratabilmek için ortada konumlandırılmış. Rinspeed yine yolcu uçaklarından esinlenilerek geliştirilen elektronik direksiyondan o kadar emin ki aracın hem bu özelliğine hem de bilimkurgunun ön gördüğü gelecek tasvirinde karşılaştığımız uçan arabalara gönderme yapmak için tanıtım çalışmalarında ‘uçmak bile bu kadar iyi değil’ sloganını kullanacak.   (Hürriyet - Emre Özpeynirci)
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Yerli otomobil test aşamasında

Yerli otomobil test aşamasında

access_time05 Mart 2016 07:49

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilde 30-40 araçlık test filosu üretileceğini söyledi

Yeni yılda el yakacak

Yeni yılda el yakacak

access_time31 Aralık 2015 14:10

2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatlar artacak. Bu artış ikinci el otomobil fiyatlarını da yukarıya çekecek

Konuşan Murat 124 ilgi çekiyor

"Konuşan" Murat 124 ilgi çekiyor

access_time27 Aralık 2015 15:02

Antalya'da düzenlenen "Murat 124" buluşması etkinliğinde, birbirinden renkli ve özellikli otomobiller sergilendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

Yılbaşı için otobüs biletleri tükendi

access_time27 Aralık 2015 11:40

Yılbaşı tatilinde 8 milyon yolcu taşımayı hedefleyen otobüs firmaları, vatandaşların mağdur olmaması için 4 bin 500 ek sefer düzenleyecek

YORUM YAP

YORUMLAR (0)