Oyak Renault'da anlaşmazlık sürüyor

Oyak Renault'da anlaşmazlık sürüyor

access_time26 Mayıs 2015 02:33
Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında işçiler, yönetimin sunduğu teklifi yetersiz buldu. İşçiler, suç duyurularının geri çekilmesini istedi
Bursa’da Oyak Renault fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eylemi dün 12’nci gününe girdi. Oyak Renault yönetimi dün sabah eylemi sonlardırmak için Tofaş'ın 22 Mayıs'ta teklif ettiği koşulların aynısını ilan ettiğini belirterek, “Bu sabah saat 08.00'den itibaren öncelikli faaliyetler başladı. Fabrikanın bir an önce normal çalışma düzenine geçmesi için gereken her şeyi yapıyoruz" açıklaması yaptı.

Emre Özpeynirci'nin Hürriyet'teki haberine göre fabrika içinde ve dışında eylemini sürdüren işçiler ise “Dün (önceki) akşam, dışarıya sanki anlaşılmış gibi bir imaj vermeye çalıştılar. Saat 00.00’a doğru arkadaşların telefonlarına ‘Fabrika üretime başlıyor’ diye mesajlar geldi. Kimse kabul etmediği için içeriye girilmedi. Sonradan bunu iptal ettiklerini, içerideki amirlerimiz vasıtasıyla 08.00-16.00 vardiyasında üretime başlayacaklarını söylediler. Bu yola çıktığımızda hep birlikteydik, hala hep birlikteyiz. Bu fabrikadan içeri hep birlikte gireceğiz” açıklaması yaptı.

SEYYANEN 1000 TL

Oyak Renault’un işçilere teklif ettiği ancak uzlaşmaya varılamayan ‘Tofaş’ şartlarının koşulları ise şöyleydi: “İş başı yapan hiçbir çalışanımızla ilgili yasal işlem yapılmayacak, sendikadan istifa eden hiçbir çalışanımız işten çıkarılmayacaktır. Çalışanlarımıza ilave maddi katkı sağlanması için de bir çalışma yürütülecektir. Bu kapsamda öncelikli olarak, çalışanlarımıza ay sonuna kadar seyyanen 1000 TL katkı sağlanacaktır. Diğer maddi katkılar 1 ay zarfında belirlenecektir.”

MESS İZİN VERMEDİ

İşçilerin seçtiği sözcülerden Erhan İmranlı dün yaptığı açıklamada, eylemin ilk gününden itibaren fabrika yönetimiyle çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz’un da katıldığı 20 Mayıs’taki toplantıda tüm koşullarda anlaştıklarını söyledi. İmranlı, “Sadece imzalar atılmamıştı. Daha sonra sırf bir çeviri için toplantıya ara verdik. İki saatlik bir süreden sonra geri döndüler, bu şartları kabul edemeyeceklerini, daha doğrusu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) yönetimiyle diyalog kurduklarını ve buna imza atamayacaklarını söylediler. Aslında fabrikayla ilgili bir sıkıntı olmadığını, bunu fabrika ve işçiler arasında halledebileceğimizin sinyaliydi bu fakat başka zorluklar çıktı. MESS, buna izin vermedi” diye konuştu.

BİZ DE FABRİKAMIZI ÇALIŞTIRMAK İSTİYORUZ

İşçilerin sözcüsü Erhan İmranlı, fabrika yönetiminin, kendisi dahil bazı işçiler aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu, söz konusu toplantıdaki taleplerinden birinin, yönetimin bu suç duyurusundan vazgeçmesi olduğunu söyledi. İmranlı, şunları kaydetti: “Sonuçta buradaki arkadaşların tamamına yakını Türk Metal Sendikasından istifa etmiş durumda. Bunları birinin temsil etmesi gerekiyordu. Bununla ilgili bir talebimiz vardı. Bunların hepsini kabul ettirmiştik. Bir anda bundan vazgeçtiler. Aynı taleplerimizi devam ettiriyoruz. Aynı sözleşmeyle önümüze gelirlerse üretimimizi tekrar başlatmaya razıyız. Diyalogdan yanayız ve görüşmelere açığız. Masadan kalkan taraf değiliz, yapıcı olan tarafız. Her durumda uygun şartlarda anlaşmaya razıyız ve fabrikamızı çalıştırmak istiyoruz.”

5 BİN 500 İŞÇİ ÇALIŞIYOR 

İşçilerin avukatlarından Deniz Baykal, Bosch Fabrikası’nda çalışan içşilere verilen hakların Oyak Renault’ta görev yapanlara verilmesi halinde bu miktarın eski çalışanların aylık maaşına 200 TL, yeni işe girenlere ise 500- 550 TL arasında fark yansıtacağını belirtti. Renault’un üst düzey yöneticilerinden oluşan bir grubun dün Bursa’ya geleceği bildirildi. Bu iddia doğrulanamazken, günde yaklaşık bin 400 otomobilin üç vardiyade üretildiği OYAK Renault Fabrikası’nda yaklaşık 5 bin 500 işçi çalışıyor. 
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

Dünyada elektrikli araç satışları güçlü artış gösterecek

access_time23 Nisan 2024 12:33

Dünyada bu yıl elektrikli araç satışlarının 17 milyona ulaşarak güçlü bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

Araç sahipleri dikkat! Motorine indirim yolda

access_time23 Nisan 2024 12:02

Perşembeden itibaren motorine 1,40 TL indirim bekleniyor. Peki benzinde indirim var mı? Güncel akaryakıt fiyatları kaç TL? İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'de geçerli olan...

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

Tesla’nın kâr marjında düşüş bekleniyor

access_time23 Nisan 2024 03:38

Tesla'nın, araç satışlardaki yavaşlamanın da etkisiyle son yılların en düşük kar marjı raporunu açıklaması muhtemel görünüyor.

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

Türkiye'de otomotivde ilk kadın CEO!

access_time22 Nisan 2024 17:43

Otomotiv sektöründe heyecan yaratan bir gelişmeyle, TEMSA'nın yeni CEO'su olarak Evren Güzel atanıyor. Güzel, otomotiv ana sanayinde Türkiye'nin ilk kadın CEO'su olacak, bu da...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)