Pistte elektrikli kavgası

Pistte elektrikli kavgası

access_time21 Ekim 2019 11:20
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın, Porsche’nin yeni elektriklisi Taycan’ın rekorunu eski modeliyle geçmesi, iki üretici arasında atışmalara neden oldu.

Otomotiv dünyasında hızlı bir değişim rüzgarı esmeye devam ederken, rekabet ve tartışmalar da eksik olmuyor. Son tartışma da, özellikle spor otomobil üreticilerinin “tur rekoru” kırmak için can attıkları ve bu sayede araçlarını cazip kılmayı başardıkları Almanya’nın efsanevi Nürburgring pisti yüzünden çıktı.

Nitekim elektrikli otomobil üreticisi Tesla, geçtiğimiz haftalarda dört kapılı yeni spor elektrikli modeliyle pist rekoru kırdığını açıklayan Porsche’nin bu ünvanını elinden almak için “Model S P100D+” ile piste çıktı ve daha hızlı bir tur yaptığını açıkladı. Taycan resmi olarak 7 dakika 42 saniyelik dereceye imza attığını bildirirken, Alman otomobil basını, resmi olmayan rakamlara göre Tesla’nın bunu 7 dakika 23 saniyeye indirdiğini yazdı.

Dolu mu, boş mu?

Bu da, söz konusu rekor denemelerinin hangi kriterlere göre yapıldığı, pistte kırılan rekorlarda hile yapılıp yapılmadığı tartışmalarını beraberinde getirdi. Zira iki aracın rekor dereceleri elde ederken eşit koşullarda kullanılıp kullanılmadığı sorgulanıyor.

Pist yönetimi, rekor denemesi yapacak araçlara ilişkin çok sıkı kurallar getirdiklerini, her otomobilin rekor denemesini sertifikalandıramayacağını belirtirken, Tesla’nın bu konuda herhangi bir kuralsızlık yapıp yapmadığı tartışılıyor.

Pistte rekor için turlayan Tesla Model S’in yarış lastikleri kullandığı, sürücü koltuğu dışında diğer koltuklarının bulunmadığı, arkada aerodinamik parçalar sahip olduğu gibi iddialar gündeme gelirken, Tesla bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Şirketin CEO’su Elon Musk ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, pistte kullanılan araca ait özelliklerin, 2020’nin yaz aylarında üretilmeye başlanacak araçlarda yer alacağını savundu.

Porsche sözcüsü ise, rekor kırdıkları Taycan’ın standart yol lastiklerine sahip olduğunu vurgularken, yarış lastikleri kullanmanın “eşitliğe aykırı” olduğunu vurguladı.

Söz konusu pistte rekor, 2018 yılında 5 dakika 19 saniye ile Porsche’nin 919 Evo hibrid modeline ait. (Levent Köprülü/Milliyet)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (1)

  • umut yel21 Ekim 2019 11:58bu tarz çekişmeler ortamı hareketlendiriyor

    (%100,00) (%0,00)