Rusya'nın oto boykotu fırsat olur mu

Rusya'nın oto boykotu fırsat olur mu

access_time20 Ağustos 2014 05:50
Rusya'nın batılı ülkelere uyguladığı ambargoyu otomobil sektörüne de getirmeye hazırlanması Türk firmalarına çok büyük fırsatlar yaratabilir
Rusya'nın batılı ülkelere uyguladığı ambargoyu otomobil sektörüne de yayma hazırlığında olmasının Türk otomotiv sanayi için yeni fırsatlar oluşturacağı iddia ediliyor. Levent Köprülü, Milliyet'teki analizinde bu konuyu değerlendirdi. İşte o yazı:

Rusya, Ukrayna krizi nedeniyle kendisine ambargo uygulayan ülkelere karşı yaptırımlarını artırmaya hazırlanıyor. Rusya’dan her an Avrupa ve Amerikan otomotiv sektörüne yönelik bir yasak kararı çıkabilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’yla süregiden gerginlik nedeniyle Batılı ülkelerin yeni yaptırımlar uygulamaları ihtimaline karşı Rusya’nın olası karşı önlemler üzerinde çalıştığını söyledi.

Uçak ve gemi yolda...

Moskova’da yayımlanan Vedomosti gazetesi ise Rusya’nın Batılı ülkelerden otomotiv alımlarını da kapsayan yeni sınırlamalara gidebileceğini yazdı.
Batı ülkelerinin finansal yaptırımlarına karşı Rusya kendisine ambargo uygulayan ülkelerden gıda ithalatını kesmişti. Rus Başbakanı Dmitry Medvedev, gıda ürünleriyle ilgili yasakları ilan ederken uçak, gemi ve otomotiv ürünlerine yönelik koruyucu tedbirler alabileceklerinin ipucunu vermişti.    
 
En çok kamyon alıyor

Bu yılın ilk yarısında, Rusya pazarında binek oto ithalatının oranı yüzde 27, kamyon ithalatı yüzde 46 ve otobüs ithalatı yüzde 13 oldu. Şu an olası bir yaptırım kararının kamyon ve otobüsler ile yan sanayiyi kapsayıp kapsamayacağı merak konusu.
Türkiye açısından bakıldığında, Rusya, önemli bir ihracat pazarı. Türkiye’deki hemen tüm otomotiv üreticileri, bu ülkeye ihracat yapıyor. Yan sanayi firmalarının ise buraya ciddi parça ihracatı bulunuyor.

Hatta bazı firmaların, St. Petersburg bölgesinde tesisleri mevcut. Kararın içeriğine bağlı olarak, özellikle Türk yan sanayisi açısından ciddi bir avantaj söz konusu olabilir. Yani yerli otomotiv üreticileri ve Türkiye’deki üretim kapasitelerini tam kullanmayan Asyalı markaların değerlendirebileceği ciddi bir potansiyel belirebilir.

Tehlike çanları...

Rusya’nın bazı ülkelerden otomotiv ithalatını kesmeyi düşündüğü yolundaki haberler, özellikle bu ülkede üretim yapmayan firmalar açısından tehlike oluşturuyor. Tıpkı, Mercedes ve benzeri markalar için...
Rusya’nın bundan önce ithalata getirdiği yüksek vergiler nedeniyle, büyük bölümü montaja yönelik fabrikalar kurmuş olan Renault, Toyota, Hyundai, Ford, Volkswagen’in ise bundan pek etkilenmeyeceği düşünülüyor.

AVRUPALI ENDİŞELİ, ASYALI UMUTLU

Avrupa İşletmeler Birliği Otomobil Üreticileri Komisyonu Başkanı Joerg Schreiber, Reuters haber ajansına “endişeli” olduklarını dile getirdi. Schreiber, kararın sadece otomobille sınırlı kalıp kalmayacağı, vergilerin yükseltilmesinin de söz konusu olup olmayacağı gibi konuların öne çıktığını dile getirdi.  
Amerikan Ford, Alman Volkswagen, Fransız Renault, Japon Toyota ve Güney Koreli Hyundai Rusya topraklarında üretim yapıyor. Alman Daimler, Rus Kamaz ile birlikte Mercedez - Benz kamyon üretiyor. BMW’nin ise Rus toprağı sayılan Kaliningrad’da üretimi var. Olası bir yaptırımdan özellikle Asyalı otomotiv üreticilerinin kazançlı çıkacağı yorumları yapılıyor.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

İngiltere'nin otomobil üretiminde artış devam ediyor

access_time28 Mart 2024 08:00

İngiltere Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği verilerine göre, ülkede otomobil üretimi üst üste 6'ıncı ayda da artış gösterdi.

BYD'den satışlarda %20 hedefi

BYD'den satışlarda %20 hedefi

access_time28 Mart 2024 05:04

BYD, 2024 için 3,6 milyon adetlik satış hedefi belirledi. BYD’nin 2024 yılı için satışlarını yüzde 20 oranında artırmayı hedeflediği belirtildi

YORUM YAP

YORUMLAR (0)