Sahibinden satılık

Sahibinden satılık

access_time05 Ekim 2015 15:28
İsviçreli banka Credit Suisse, emisyon skandalının VW’ye maliyetinin 78 milyar euroyu bulabileceğini açıkladı
Otomotiv ve ekonomi dünyası 15 gündür Volkswagen (VW) Grubu’nun skandalıyla çalkalanıyor. ABD’de dizel araçlarda bilgisayar yazılımı yardımıyla çevreye yayılan zararlı gazları düşük gösterdiği ortaya çıkan ve bir anda tüm dünyaya yayılan kriz karşısında Alman otomotiv devi zor günler yaşıyor.

Şirket 11 milyon aracı geri çağıracağını açıklarken, hatanın düzeltilmesi için 6.5 milyar euro para ayırdı. Ancak analistler rekor geri çağırmanın maliyetinin çok daha fazla olacağını belirtiyor. İsviçreli banka Credit Suisse’in raporu bunu ispatlıyor. Credit Suisse, skandalın VW’ye faturasının 23 milyar ile 78 milyar euro arasında değişebileceğini belirtiyor.

Kasasında ne kadar var?

Peki 600 bin çalışanlı, 202 milyar euro cirolu Avrupa’nın en büyük otomotiv şirketi VW Grubu, finansal krizden nasıl çıkacak? Ortaya farklı farklı senaryolar atılıyor… Reuters’a konuşan analistlere göre, VW’nin kasasında ikinci çeyrek sonunda 17.6 milyar euro nakit bulunuyor. Ayrıca 15 milyar euroluk satılabilir menkulü var. Ancak dünya liderliğine oynayan şirketin iş planının yürümesi için de minimum 10 milyar euro gerekiyor.

Bazı analistler, Volkswagen Grubu’nun bu krizden çıkması için ağır ticari araç markaları MAN, Scania veya süper lüksleri Lamborghini, Bugatti ile 2012’de 1.1 milyar dolara bünyesine kattığı İtalyan motosiklet üreticisi Ducati’yi elden çıkarması gerektiği konusunda hemfikir.

Uzmanlar, Alman devin VW, Audi, Porsche, Seat ve Skoda gibi volüm yapan markaları elden çıkarmasını beklemiyor. Çünkü bu markalar 10 milyon adedin üzerinde satış gerçekleştiren VW Grubu’nun lokomotifi konumunda. Lamborghini, Bugatti ve Ducati ise VW için prestij markası olarak görülüyor.

Doğuş: Mevzuata uygun

DOĞUŞ Otomotiv, dizel EA 189 EU5 motor tipindeki araçlarla ilgili olarak açıklama yaptı: “Satışa sunulan tüm araçların Türkiye’nin resmi mevzuatlarına, sürüş ve yol güvenliğine uygun olduğunu belirtiriz. Üretici firmaların devam eden çalışmaları doğrultusunda teknik günellemeler yapılacaktır. Gelişmeler konusunda müşterilerimizle iletişime geçilecektir.”

Skandal yazılımı 2008’den bu yana kullanıyor

BIld am Sonntag gazetesi VW’nin emisyon değerlerini düşük gösteren söz konusu programın kullanılmasına 2008’de karar vermiş. Skandalın ortaya çıkarılması için kurulan komisyonun elde ettiği ilk bilgilere göre, müdürler de bu durumdan haberdardı.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)