Şampiyonluk düğümü Türkiye'de çözülür

Şampiyonluk düğümü Türkiye'de çözülür

access_time27 Nisan 2015 10:42
Toyota ile VW arasında liderlik yarışı kızıştı.Gerileyen Rusya pazarına karşı telafi ülkesi haline gelen Türkiye pazarı, dünya liderliğini etkileyecek
Toyota ile Volkswagen grubu arasındaki global rekabetin kilit ülkesi Türkiye oldu. Büyümenin durduğu Çin, dibe vuran Rusya ve stabil seyreden Avrupa pazarına karşın Türkiye’de otomobil satışları ilk çeyrekte yüzde 50’nin üzerinde arttı. VW Grubu’nun Türkiye’de 7 binek otomobil markasının satışları ise pazarın 5 puan üzerinde oldu ve ilk çeyrekte 38 bin 756 adedi buldu. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 24 bin 966 adet idi.

Japon otomotiv devi Toyota ile Alman Volkswagen grubu arasındaki dünyanın en çok satan markası olma yarışı 2014 yılında tarihi bir rekoru beraberinde getirmişti. Geçen yıl sonunda dünya otomotiv tarihinde ilk kez iki marka birden 10 milyon adetin üzerinde araç sattılar. Toyota 10 milyon 230 bin adetlik satışla geçen yıl da dünyanın en fazla araç satan markası olmayı başarırken, Volkswagen Grubu’nun satış rakamı liderin sadece 90 bin araç gerisinde ve 10 milyon 140 bin adet olarak gerçekleşti.

GEÇEN YIL DÜNYA REKORU GELDİ

Volkswagen’in Toyota’ya bu derece yaklaşmasında özellikle Japonya’daki pazarın küçülmesi etkisi oldu. Japonya’da 2014 yılının ilk çeyreğinde artan katma değer vergisi, otomobil satışlarını olumsuz etkiledi, ülke pazarının yüzde 20’sine hâkim olan Toyota da bu düşüşten pazar payı ölçüsünde etkilendi. Toyota dünya otomotiv tarihinde ilk kez 10 milyon adedin üzerine çıkan satışlarını, Toyota, Lexus, Daihatsu ve Hino olmak üzere toplam 4 markayla gerçekleştirirken, Volkswagen Grubu 10 milyon adedin üzerine bünyesinde bulunan toplam 12 marka ile çıkabildi.

10 milyon adetlik satış rakamına ulaşan ve tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaşan Toyota ve Volkswagen’in hemen arkasında, üçüncü sırada 9.9 milyon adetlik satışla ABD’li General Motors yer aldı.

YÜZDE 50 BÜYÜYEN TÜRKIYE VOLKSWAGEN İÇİN UMUT OLDU

Volkswagen Grubu araçları geçen yıl Türkiye’de 154 bin 300 adetlik satış rakamına ulaştılar. Grubun yılın ilk üç ayında yakaladığı yüzde 55’lik büyümenin yıl sonuna kadar devam ettiği düşünülürse, grubun dünya çapındaki birinciliği Türkiye’den gelecek. Volkswagen Grubu markalarının 2015 yılındaki satışları yılın ilk üç ayındaki kadar büyümese dahi, geçen yılın 30 bin üzerinde gerçekleşeceği kesin gibi. Tabii bu tahmini yaparken seçim sonuçlarının, dövizin ve faizin seyrinin pazarı olumsuz etkilemeyeceğini de kabul etmek gerekiyor. Toyota ise anavatanındaki üstünlüğü ile birinciliği kaptırmamak için önemli bir avantajı olduğunu öngörüyor. Her ne kadar Japonya pazarındaki talep azalsa da Toyota’ya göre bu geçici bir durum.

TOYOTA İLK ÇEYREĞİ 300 BİN ADET SATIŞ FARKIYLA ÖNDE KAPATTI

Ocak-Mart döneminde yüzde 2.5 satış kaybı yaşayarak toplamda 2.52 milyon araç satan Toyota buna rağmen en yakın rakibi VW’nin 2.49 milyon ve GM’nin 2.42 milyonluk satışlarını geçerek birincilik kürsüsüne oturdu. Toyota 3 yıldır “dünyanın en çok araç satan markası” unvanının sahibi ve bunu kaybetmemek için modellerini yenilemeye devam ediyor. Öte yandan VW Grubu ise zengin marka ve model çeşitliliği ile rakibinden daha avantajlı. Toyota’nın SUV ağının VW’den daha geniş olmasının satışlarda üstünlük yarattığını belirten analistlerle birlikte, VW yetkililerine göre ise bu yıl pazarlarda çok önemli bir büyüme olmayacak ve durağanlık gözlemlenecek.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

Otomotivde 3.7 milyar dolarlık yan sanayi ürünü ihracatı yapıldı

access_time17 Nisan 2024 12:43

Ocak ve mart arasındaki dönemde, Türkiye'den 3 milyar doları aşan otomotiv yan sanayi ürünü birçok farklı ülkeye ihraç edildi.

Benzin ve motorin satışlarında bayram bilançosu

Benzin ve motorin satışlarında bayram bilançosu

access_time17 Nisan 2024 11:43

Türkiye'de Ramazan Bayramı tatilinde toplam 714 milyon 901 bin 91 litrelik benzin ve motorin satışı yapıldı.

Elektrikli araç şarjında rekor!

Elektrikli araç şarjında rekor!

access_time17 Nisan 2024 11:43

Bakan Kacır, "Türkiye genelinde, 17 bin 651 şarj soketinde bayram tatili boyunca 9 günde 120 bin şarj işlemi yapıldı, 115 bin saat şarj hizmeti sunuldu, elektrikli araç şarjında...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)