Samurayların kadın devrimi

Samurayların kadın devrimi

access_time05 Mart 2018 13:53
Japon otomotiv devi Toyota, dünyadaki en büyük fabrikasını bir kadına emanet etti. Amerika Kentucky fabrikasının başkanı Susan Elkington, bu göreve getirilen ilk kadın oldu

Japon otomotiv dünyasında kadının adı yok. Kadınlar üst düzey görevlerde kendilerine yer bulamıyorlar. Sadece onlara verilen küçük görevleri yerine getiriyorlar. Ancak, son yıllarda bu tablo değişmeye başladı. Toyota, bünyesindeki Lexus markasının CT modelinin başmühendisi olarak bir kadını seçti. 1989'da Toyota'da çalışmaya başlayan Chika Kako, aynı zamanda Toyota'da Ar-Ge için Avrupa'ya giden ilk kadın yönetici. Bu bir Japon otomotiv firması için devrim niteliğinde bir karardı. Ardından, "Şu Japonlara bir şeyler oluyor" yorumunu yaptıran bir başka gelişme daha yaşandı. Toyota, dünyadaki en büyük fabrikasını bir kadına emanet etti. 46 yaşındaki Susan Elkington, Amerika Kentucky'deki Toyota fabrikasının yeni başkanı olarak atandı. Ayrıca, Toyota'nın dünyadaki 53 fabrikası içinde bu göreve getirilen Japon olmayan ikinci isim, bu roldeki tek ve ilk kadın oldu. Aynı zamanda erkek egemen bir sektörde kadınların da üretimden sorumlu roller üstlenebileceğini gösterdi.

20 YILLIK KARİYER

Elkington, üniversiteyi bitirdikten sonra elektronik sektöründe tasarım mühendisi olarak çalıştı. Sonrasında üretim mühendisi olarak görev yaptı. Ardından otomotiv sektöründeki 20 yıllık kariyerine Toyota'nın Princenton fabrikasında kalite mühendisi olarak başladı.

AMERİKA'DA İLK FABRİKA

Toyota'nın Amerika'daki ilk fabrikası olan Kentuky'de 8 bin kişi çalışıyor. Fabrikada Camry, Avalon ve Lexus ES 350 üretiliyor. Yıllık üretim kapasitesi 550 bin araç, 600 bin adet motor. 1988'de kurulan fabrika bugüne kadar 11 milyon adet araç üretti. (Ufuk Sandık/Sabah)

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

Kredi kartına taksitli otomobil satışı

access_time29 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası'nın ek sıkılaşma politikaları sonrasında Kredi kartları için de bankalardan ek uygulamalar gelmişti. Birçok otomobil bayisi 12 aya kadar taksitle otomobil satmaya...

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

Xiaomi'nin yeni elektrikli otomobili Standart SU7’nın fiyatı belli oldu

access_time29 Mart 2024 06:21

Xiaomi'nin elektrikli otomobili standart SU7, 215.900 yuan (29.872,02 dolar) fiyatla satışa sunulacak.

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

Türkiye'den elektrikli otomobil atağı: AB'de ilk 5'i zorluyor

access_time28 Mart 2024 11:50

Türkiye, ocak-şubat döneminde gerçekleştirdiği 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla, bu alanda AB'de 6'ncı sırada bulunuyor.

Toyota'nın satışları düştü

Toyota'nın satışları düştü

access_time28 Mart 2024 08:52

Toyota Motor'un küresel satışları şubatta geçen yıla göre %7 düştü.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)