Satın aldığı araçları 2 yıl getirmeyi unutmuş

Satın aldığı araçları 2 yıl getirmeyi unutmuş

access_time13 Aralık 2013 03:54
Rahmi Koç adını taşıyan müzesiyle ilgili ilginç bir anısını anlattı. Koç, İngiltere'den satın aldığı buharlı tekne ve tramvayı 2 yıl getirmeyi unutmuş
Türkiye’nin ilk sanayi müzesi olan ‘Rahmi M. Koç Müzesi’ 2014’te 20’nci yılını kutlayacak. 20 yıla büyük bir mutlulukla giren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, konu hakkındaki duygu ve düşüncelerini Koç Holding'in yayın kuruluşu ‘Bizden Haberler’ dergisine anlattı. İşte o röportaj.

Bu müzenin sizin için önemini ve değerini hangi sözlerle ifade etmek istersiniz?

- İnsanlar yaptıklarıyla değil daha çok arkalarında bıraktıklarıyla anılırlar. Bu doğrultuda ben de arkamda ne bırakabilirim diye düşündüm. Birkaç kitap yazdım. Muhtelif vakıfların kurulmasında ve Yönetim Kurullarında rol aldım. Hayır işlerine katkılarım oldu. Hep istediğim  topluma katkı sağlayan, hizmet veren bir eserim olmasıydı. Bu yüzden Rahmi M. Koç Müzesi’ni kurmaya karar verdim. Ülkemizde özel müzecilik girişiminde kurumsal nitelikte ilk örnek, annemin anısına ismiyle başlattığımız Sadberk Hanım Müzesi’dir. Sonra bizim de bu gelişimde payımız olsa gerek. Özel müzeler hem İstanbul’da hem de diğer illerde olmalı. Bizans’ın beşiği olan İstanbul’da bir ikon müzesi de olmalı. Batı ve doğu medeniyetlerini yüzyıllardır kaynaştıran bu şehirde halı ve kilim müzeleri de olmalı. .

Sergilenen parçalar arasında hikâyesi olan bir eser var mı?

- İki enteresan anımı anlatayım. Bir gün İngiliz Danışmanımız Dick Foster aradı. 1880 yapımı ahşap buharlı bir tekne bulduğunu söyledi. Tekne kötü derecede eskimiş ve bakımsız kalmıştı. Daha sonra onarıp Esra adını verdiğimiz bu tekneyi sahibinden satın aldık. Aradan iki sene geçmiş, bir gün satan kişi bizi aradı ”Tekne hâlâ depoda, ben depoyu sattım, burayı yıkacaklar, gelip teknenizi alın” dedi. Yine Londra’dan bir tramvay aldım. Ne hikmetse, biz tramvayı orada unutmuşuz. İki sene sonra  mağazadan aradılar. Tramvayınız çok yer kaplıyor bunu artık alın dediler. Dolayısıyla bir yerden bir şey alıyorsanız hiç beklemeden getirteceksiniz.

ALLAH FORD GİBİ MÜZE NASİP ETSİN

Müzenin doğuş hikayesi nedir?

Koleksiyon merakım küçüklüğümden beri var. Henüz 4-5 yaşlarındayken, babamın getirdiği Marklin trenler benim trenlere ve kurmalı oyuncaklara olan ilgimi başlattı. Giderek ilgim buharlı makinelere doğru gelişti. Vapura bindiğimizde makine dairesini seyretmeye doyamazdım, o yağlı buharın kokusunu içime çekerdim. 1956 yılında Amerika’da Detroit’e iş için gittiğimde Henry Ford Müzesi’ni gezdim. Tek kelimeyle hayran kaldım. Kendi kendime, ‘İleride böyle bir müze kurmayı Allah bana da nasip
etsin’ dedim.

KOLEKSİYONERLİĞİMDE ANNEMİN ROLÜ BÜYÜK

Rahmetli anneniz Sadberk Hanım’ın bu konuda sizin üzerindeki etkilerinin neler olduğunu düşünüyorsunuz?

- Annemin etkisinin olduğu kuşkusuz. Birlikte haftada bir defa Kapalıçarşı’ya giderdik. Annem koleksiyonu için parçalar alırdı. Kapalıçarşı’ya giderken annemle pazarlık ederdim. Üç dört seferde bir Japon mağazasından oyuncak almasını isterdim. Bunlar da genellikle kurmalı küçük vapur ve motorlar olurdu. Eve geldiğimde lavaboyu doldurur ve onları yüzdürürdüm. Benim koleksiyonerliğimde annemin rolü büyüktür.Annemin koleksiyonu Türkiye’nin ilk özel müzesini  oluşturdu.
folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Vespa meraklılarına kiralama kolaylığı

Vespa meraklılarına kiralama kolaylığı

access_time13 Ağustos 2015 13:09

Vespa, günlük kiralama ile meraklılarına kolaylık sağlamayı hedefiyor

Mercedes'ten satış rekoru

Mercedes'ten satış rekoru

access_time06 Ağustos 2015 12:18

Mercedes-Benz satışları Temmuz ayında rekor kırdı

Bodrum'da turistleri taşıyan otobüs kaza yaptı

Bodrum'da turistleri taşıyan otobüs kaza yaptı

access_time25 Temmuz 2015 16:44

Muğla’nın Bodrum ilçesinde içerisinde havaalanına giden Belçikalı turistlerin bulunduğu otobüs kaza yaptı

Eskişehir'de trafik kazası

Eskişehir'de trafik kazası

access_time25 Temmuz 2015 12:13

Eskişehir'in Çifteler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

YORUM YAP

YORUMLAR (0)