Seval Öz: Otomotiv devriminde Türkiye Avrupa'ya göre 1-0 önde

Seval Öz: Otomotiv devriminde Türkiye Avrupa'ya göre 1-0 önde

access_time21 Nisan 2019 09:20
Otomotiv endüstrisinin tarihsel bir dönemeçte olduğunu belirten Seval Öz, "Avrupalı firmaların milyarlarca $'lık yatırımı var. Sıfırdan bir endüstri kurmak, var olanı dönüştürmekten çok daha kolay" dedi

Türkiye’nin Otomobili projesi devam ederken konuyla ilgili tartışmalar da sürüyor. En önemli karşı argüman ise bunun geç kalınmış bir proje olarak nitelendirilmesi. Avrupa, Japonya gibi dev otomotiv endüstrileri içinde Türkiye’nin kendine yer bulup bulamayacağı sorgulanırken dünya otomotiv endüstrisinin önde gelen isimlerinden Seval Öz’den ‘yerli oto’ya tam destek geldi. Otomotiv endüstrisinin tarihsel bir dönemeçte olduğunu ve Türkiye’nin bu dönemeçte Avrupa’ya göre 1-0 önde olduğunu söyleyen Öz, "Avrupalı firmaların milyarlarca dolarlık yatırımı, binlerce işçisi var. Ama sektör dönüşüyor. Tüm bu yatırımları ne yapacaklar? Sıfırdan bir endüstri yaratmak, var olan bir yapıyı dönüştürmekten daha kolay. O yüzden aslında Türkiye’nin bir markasının, kurulu bir endüstrisinin olmaması avantaj. Bu açıdan Avrupa’ya göre şanslıyız. Eğer tam bu dönemde hızlı davranır, elektrikli, otonom aracımızı çıkarırsak, dünya piyasasında Türkiye’nin önemli bir yeri olabilir" diyor.

GOOGLE’A SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ

Türkiye abisi Mehmet Öz’ü yakından tanısa da Seval Öz iş dünyasında özellikle teknoloji çevrelerinde dünya çapında en az onun kadar tanınmış bir isim. Google’ın sürücüsüz araç projesini yürüten Seval Öz, ardından otomotiv devi Continental’in ITS şirketinin CEO’luğunu üstendi. Sonrasında da Silikon Vadisi’nde kendi şirketini kurdu. Akıllı ulaşım sistemlerinde dünyada ilk akla gelen isimlerden biri olan Öz, geçtiğimiz günlerde Digital Age Summit 2019’da bir konuşma yapmak üzere İstanbul’daydı. Yerli oto projesiyle de yakından ilgilenen Seval Öz’le konuşma fırsatı yakaladık.

Türkiye’nin dünya otomotiv pazarında yer edinebileceğine inanıyor musunuz?

Kesinlikle inanıyorum. Sektör dünya çapında bir dönüm noktasında olduğu için, Türkiye çok şanslı. Başlarken Avrupa’nın 1-0 önüne geçiyoruz. Çünkü kurulu bir otomotiv endüstrimiz yok. Bu yapıları dönüştürmek zordur. Hele ki yapılmış milyarlarca dolarlık yatırım, binlerce çalışan varsa. Avrupa şu anda bunları ne yapacağını düşünüyor. Türkiye burada doğru strateji izler ve agresif bir şekilde kendini benzinden sıyırabilirse şansımız yüksek.

Doğru strateji nasıl olmalı?

Eskiden bir arabanın yüzde 90’ı makine mühendisliğiydi. Artık öyle değil, şimdi yüzde 70’i yazılım. Onun için daha çok o tarafa ağırlık vermek lazım. Mesela bir elbise dikeceksin, elbisenin yüzde 70’i kumaş. Ama sen düğmeciye gidiyorsun, bana bir elbise dik diyorsun... Halbuki kumaşçıya gitmek lazım. Söz konusu otomobil olduğunda da önce yazılım tarafının halledilmesi gerekiyor. Bunun için en doğru adres de üniversiteler. Türkiye’deki üniversiteler bunu başarabilir. Özyeğin Üniversitesi ve İTÜ ile görüştüm. Genç nüfustan faydalanmalıyız. Mesela Çin de otomotiv endüstrisi olmayan bir ülke. Onlar şu anda benzer bir projeyi 3 bakanlık (enerji, ulaşım, iletişim) önderliğinde yürütüyor.

Peki Ankara’da bu konuda görüşmeleriniz oldu mu?

Evet bu konuda iki kere resmi olmayan görüşmeler yaptık.

Türkiye'deki genç girişimcileri Silikon Vadisi’ne götüreceğiz

Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri ve Türk girişimcileri takip ediyor musunuz?

Türkiye ekonomisinde kaydedilen ilerleme ve ülkeyi ileri götürmek için atılan adımlar konusunda çok iyimserim. Fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı ortadan kaldırmak, elektrikli araç üretmek, uygun fiyatlı konutlar yapmak, küresel bir havaalanı inşa etmek... Bunların hepsi dünyada ayak izimizi büyütmemiz anlamına geliyor. Bence genç Türk girişimciler, çok çok başarılı. Dünya çapında iyinin de iyisi diyebilirim. Ben aynı zamanda American-Turkish Society’nin icra kurulu üyesiyim ve biz genç Türk girişimcileri ABD’ye ve Silikon Vadisi’ndeki küresel yatırımcılara tanıtmak istiyoruz. Bu sonbaharda da iki tarafı bir araya getirmek için ilk etkinliğimizi yapacağız.

30 yıl o benim kardeşimdi, şimdi ben onun...

Abiniz Mehmet Öz sağlıklı yaşam konusunda dünya çapında bir fenomen. Bu kadar ünlü birinin kardeşi olmak nasıl bir duygu?

Hayatımızın ilk 30 yılında, o benim kardeşimdi. Şimdi de ben onun kardeşiyim. Her şey nasıl değişiyor. Ailemiz bize çalışkanlık, kararlılık, işine tutkuyla bağlı olma ve insana saygı gibi değerleri aşıladı. Ve hep dünyaya pozitif bir etki yaratmaya odaklandık. Sağlıklı vücut, sağlıklı zihin ve sağlıklı ruhla olur. Ruhunu beslediğin ve bir çocuk gibi hayal kurmaya devam ettiğin sürece, dünyada fark yaratabileceğine de inanırsın. Umuttan asla vazgeçmemeli. Umut, bedeni bırakan son enerjidir. O yüzden yapabileceklerinize inanın ve tabii dünyaya bunun karşılığını da verin.

Yapay zekadan değil korkudan korkun

Yapay zeka insanları biraz korkutuyor. Nasıl etkilenecek hayatımız bu gelişmelerden?

Büyük buhran sırasında Roosevelt’in söylediği, “Korkunun kendisinden başka korkacak bir şeyiniz yok” sözü bence bir sonraki devrim hakkında nasıl düşünmemiz gerektiğini anlatan harika bir metafor. Değişim sabittir. Daha önce sanayileşme dönüşümleri gördük; güç tezgâhı, buhar makinesi, bessemer süreci vs. Her dönüşüm, işgücünün de yeniden eğitilmesini gerektirir. Tüm üretim süreci değişir. Bu dönüşümü önceden tahmin edemezsek, veri bilimci, nörolojik uzmanlar gibi yeni nesil gereksinimleri nasıl karşılayacağız. Yapay zeka her şeyi değiştirecek. İnsan kaynağımız ise hastalıkları yok etmeye, yaşlı bakımına insan ihtiyaçlarına ve gezegenimizi korumaya odaklanmalı.

Kadın mühendis oranı % 18, daha yolun başındayız

Türkiye’de teknoloji dünyasında kadınların sayısı oldukça az. Silikon Vadisi’nde durum nasıl?

Kadınların ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinen bir gerçek. Küresel çalışmalar da kamu şirketlerinde kadın çalışan sayısının artmasıyla GSYH büyümesinde doğrudan bir artış olduğunu gösteriyor. Ancak ne yazık ki Silikon Vadisi’nde toplam mühendislik işgücünü temsil eden kadınlar yaklaşık yüzde 18 seviyesine sıkışmış durumda. Yönetici seviyesinde rakamlar daha da düşüyor. Girişim fonlarının ise yalnızca yüzde 2’sinde kadın kurucu var. Google, Amazon, Microsoft gibi birçok dünya devinde üst düzey kadın yönetici yok denecek kadar az. Yani daha yolun başındayız. Orta yönetim seviyesinde kadınların halka açık şirketlerin yönetim kurullarına girme çabalarını görüyoruz. Burada farkındalık davranış değişikliklerini de beraberinde getiriyor.  Akşam  

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

Toyota, 211 bin aracını geri çağırıyor

access_time18 Nisan 2024 16:56

Toyota, kapı kolu açma anahtarı arızası nedeniyle 211 bin Prius'u geri çağırdı. Şirket, yedek parçaların tedarik periyodu tamamlanana kadar Prius model üretimini durdurduğunu...

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

Togg'un yeni SUV modeli T8X için tarih belli oldu

access_time18 Nisan 2024 13:51

TOGG'un CEO'su Karakaş, yerli elektrikli otomobile ilişkin, "B segmentindeki bir SUV'un çalışmalarını yapıyoruz. Seneye bu vakitler T10F'nin satışları başladıktan bir müddet...

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

Avrupa'da binek araç satışları martta düştü

access_time18 Nisan 2024 09:56

Dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satışları, elektrikli araçlara yönelik zayıf talep nedeniyle mart ayında düşüş yaşadı.

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

Elon Musk, Hindistan'da Tesla için milyar dolarlık yatırım planlıyor

access_time17 Nisan 2024 16:29

Piyasa değerinde sert düşüşler yaşanan Tesla'nın CEO'su Elon Musk, dünyanın en büyük üçüncü pazarı olan Hindistan'da 2 milyar doları aşan bir yatırım çalışması...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)