Takım tezgahları yerli otomobili bekliyor

Takım tezgahları yerli otomobili bekliyor

access_time13 Temmuz 2018 15:56
Yerli araç üretimi ile birlikte doğrudan veya dolaylı olarak takım tezgahları sektöründe canlılık yaratılması bekleniyor. TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu takım tezgaları olmadan yerli üretim yapılamayacağını kaydetti.

TİAD (Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Hakan Aydoğdu yerli araç üretimi ile birlikte, otomobilin parçalarının doğrudan veya dolaylı olarak ülkemizde imal edileceğinden takım tezgahları sektörünün canlanacağını söyledi. Aydoğdu şunları kaydetti:

“ Yerli otomobilin kaportası, yine yerli üretim olan ve takım tezgahlarının bir bölümünü oluşturan sac işleme makineleri ve preslerle üretilebilecek. Ancak, yerli otomobilin kalbi sayılan ve hassas bir imalat sürecine sahip olan motoru ve elektrik bataryalarının üretimi için, dünya çapında kabul gören ve ithal edilmesi günümüz şartlarında bir zorunluluk olan metal işleme makinelerinin ve robotik sistemlerin kullanılması da gerekecek.Takım tezgahları sektörünü bir bütün olarak ele aldığımızda, yerli otomobil üretimi tüm sektörler için itici güç olacaktır. Bu sayede Türkiye’de üretilen takım tezgahlarının hem sayısı hem de kalitesinde artış yaşanacak.”

Üretim için takım tezgahlarının kullanıldığı Türkiye sanayisinin olmazsa olmazı olan makina ve teçhizat, beyaz eşya, demiryolu taşıtları, otomotiv ve tüm kara taşıtları, havacılık ve uzay, gemi inşa, savunma ve metal eşya sanayinin oluşturduğu kullanım değeri 2017 yılında 53 milyar doar seviyesinde gerçekleşti. Aydoğdu sSanayinin lokomotifi olan bu sektörlerde takım tezgahlarının yarattığı kullanım değerinin yıllık yaklaşık 15 milyar dolarolduğunu belirtti.

Tezgah olmadan üretim olmaz

Takım tezgahları olmadan yerli otomobilin üretilebilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Aydoğdu, “Otomobilin mekanik aksamı hatta güç ünitelerinin üretilmesi için talaşlı imalat tezgahlarına, kaportanın üretimi için metal-sac şekillendirme makinalarına ve preslere, montaj hatları için robotik ve otomasyon sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple otomobil üretimi için takım tezgahları ve tamamlayıcı sistemleri olmazsa olmazdır”diye konuştu. Otomobili oluşturan parçaların yaklaşık yüzde 85-90’ının takım tezgahları ve tamamlayıcı sistemleri ile üretildiğini kaydeden Aydoğan şöyle devam etti:
“Yerli araç üretimi ile birlikte, bir otomobilin parçalarının doğrudan veya dolaylı olarak takım tezgahları ile sektörün canlılığını arttıracak. Yerli otomobilin kaportası, yine yerli üretim olan ve takım tezgahlarının bir bölümünü oluşturan sac işleme makineleri ve preslerle üretilebilecek. Ancak, yerli otomobilin kalbi sayılan ve hassas bir imalat sürecine sahip olan motoru ve elektrik bataryalarının üretimi için, dünya çapında kabul gören ve ithal edilmesi günümüz şartlarında bir zorunluluk olan metal işleme makinelerinin ve robotik sistemlerin kullanılması da gerekecektir.”

Nitelikli elaman eksiğimiz var

Sektörün en büyük sorununun nitelikli eleman eksikliği olduğunu dile getiran Aydoğdu
“Teknik meslek liseleri öğrencileri, statü,emek, fayda dengesini gözettiklerinde gelecekte sanayide çalışmak istemiyor. Bu da nitelikli eleman eksikliği ve dolayısıyla sektörde kan kaybı yaratıyor. TİAD olarak bu kan kaybını durdurmak için sektöre çeşitli alanlarda eğitim sağlayan TİAD Akademi’yi ve işgücünü belgelendirerek sektöre standart getirmek amacıyla TİAD Mesleki Test Merkezini (TİAD MTM) hayata geçirdik. Bunlara ek olarak meslek lisesi öğrencilerine mesleklerini sevdirmek ve istediklerinde neleri başardıklarını gözler önüne sermek için Maktek Altın Pergel CNC Takım Tezgahı Tasarım Yarışması’nı organize ettik.Eğitim, sadece sektörümüzün değil ülkemizin en büyük problemi ve aslında sorunların çözüm noktasının da ilk basamağı... Şu an eğitim sistemini yeniden yapılandırmaya başlasak ve geri dönüşlerin 10-20 yılda alınacağını düşünürsek bu konuda bir an önce yol almamız gerekmekte.”

Öte yandan bu yıl ekim ayında düzenlenecek MAKTEK Avrasya 2018 Takım Tezgahları Fuarı’nda geçen yıla oranla yüzde 13’lük bir büyüme bekleniyor. Istanbul TÜYAP’ta düzenlenecek fuarın 15 salonda toplam 125 bin metrekarelik alanda gerçekleşmesi hedefleniyor. MAKTEK, 1.000’i aşkın firma ve firma temsilciliğini sektör profesyonelleriyle buluşturacak. 70 ülkeden 60 bin ziyaretçinin yanı sıra Çin, Tayvan, Hindistan ve Kore gibi milli katılımlara da ev sahipliği yapacak.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni dönem!

Ehliyet alımı ve yenilemede yeni dönem!

access_time25 Nisan 2024 10:55

Trafik kazalarının artması nedeniyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yeni bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede uyku apnesi ile ilgili karar çok dikkat çekti. Bu yeni...

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

Trafiğe kaydı yapılan araç sayısı yükseldi

access_time25 Nisan 2024 10:08

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, martta trafiğe kaydı yapılan araç sayısı aylık ve yıllık bazda artış gösterdi.

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

Mercedes’ten Çin'e iyi haber

access_time25 Nisan 2024 09:03

Mercedes, küresel stratejisi açısından önemine vurgu yaparak, Çin'de yatırım yapmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Motorine indirim pompaya yansıdı

Motorine indirim pompaya yansıdı

access_time25 Nisan 2024 08:26

Motorin grubuna gece yarısından itibaren 1 lira 17 kuruş indirim geldi. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,97 TL'ye, Ankara'da 41,87 TL'ye, İzmir'de 42,12...

YORUM YAP

YORUMLAR (0)