Tarlaya girmeden 60 ton buğday ürettiler

Tarlaya girmeden 60 ton buğday ürettiler

access_time02 Haziran 2020 18:50
İngiltere’de tarım konusunda devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Sürücüsüz tarım yapabilen traktörlerle onlarca hektarlık alanı ekip biçebilen traktör hafif yapısıyla toprağı koruyarak mahsulü arttırıyor

OTOMOBILSAYFASI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tahıl ürünleri fuarları bu alanda çalışan çiftçiler bir miktar izole olduğu için sosyal bir olgu olarak gösterilir. İngiltere’nin Lincolnshire kentinde gerçekleşen geçen yılın etkinliğinde büyük çadırlar ve stantlar kuruldu. Fakat fuara damgasını vuransa Japon şirketi Iseki tarafından üretilen mütevazi küçük mavi bir traktördü. Traktör sürücü koltuğunda kimse oturmadan çitle çevirili bir alanda ıslak çimenleri sürmeyi başladı.

Iseki traktörü saman balyaları arasında yolunu takip ederken karşısına çıkan bir korkuluğu görünce otomatik olarak aniden durdu. Bu korkuluk aslında tarla sürülmesi esnasında bölgede dolaşmakta olduğu varsayılan bir insan rolünü oynuyordu. Lazer ışığı kullanarak mesafeleri ölçen bir sensör olan lidar tarayıcısı engeli tespit etti ve traktörün yazılımı aniden durmayı emretti. Arenada traktörün hareketlerini mikrofonla anlatan Kit Franklin “Traktörün belki de ilk nesil makinemizden çok daha kontrollü şekilde hareket ettiğini görebilirsiniz” dedi.

Basit bir traktörden teknoloji dehası ürettiler

30 yaşındaki Franklin Shropshire ilçesindeki tarım odaklı Harper Adams Üniveristesi’nin Ziraat Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi. Franklin tarımsal otomasyonu arttırmayı amaçlayan Hands Free Farm hareketinin de temsilcisi.

2016 yılında 246 bin dolarlık ana bütçeyle yola çıkan Franklin ve 3 meslektaşı 20 bin dönümlük bir arazide direkt insan yardımı olmadan tarım yapma hedefini koydular. Hareket için likidite katkısı ise İngiliz Hükümeti araştırma fonları üzerinden sağlandı. Franklin'in ekibi, toprak kalitesini korurken dev modellerle aynı zemini kapsayabilen daha küçük ve hafif çiftlik ekipmanlarının çoğalmasını kolaylaştırmaya çalışıyor.

40 ton arpa 60 ton buğday

Takımın Robot Uzmanı Jonathan Gill, Kuzey Denizi'ndeki petrol sondaj kulelerinde uzaktan işletilen sualtı araçlarını yıllarca çalıştırdıktan sonra tarım sektörüne geçti. Tarım ürünlerinde tarlaya girmeden mahsul almak için alışılmadık bir yaklaşım geliştirdi.

Harper Adams araştırmacıları 2018 bahar hasadında 40 ton arpa ve kış hasadında ise 60 ton buğday hasat ettiler. İlk yıl bir bira ve bir damıtma fabrikasıyla çalışarak mahsulden bira ve aromalı cin elde ettiler. İkinci yıl buğdayı öğüterek pizza yapak için kullandılar ve mahsulden sofraya olan süreci temsil ettiler.

folder_openEtiketler

İlgili Haberler

Tesla hisseleri uçuşa geçti

Tesla hisseleri uçuşa geçti

access_time24 Nisan 2024 12:46

Küresel çapta satışlardaki düşüşün ardından yeni modeller tanıtacağını açıklayan ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın hisse değerleri, yeniden yükselişe...

 İşte martta en çok satılan otomobil markaları

İşte martta en çok satılan otomobil markaları

access_time24 Nisan 2024 11:33

Türkiye ikinci el çevrim içi araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen marka Volkswagen oldu

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

Elektrikli araç satışları 8 kattan fazla arttı

access_time24 Nisan 2024 11:29

Türkiye'de toplam elektrikli araç satışları 2023'te önceki yıla göre 8 kattan fazla artarak 68 bin 700'e yükseldi.

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

Türk-Alman ilişkilerine can suyu: Otomotiv sektörü

access_time24 Nisan 2024 11:24

Almanya otomotiv sektöründe, gerek ana sanayilerde gerekse tedarik sanayindeki önemli firmalarda kilit rollerde Türk yöneticiler var.

YORUM YAP

YORUMLAR (0)